Dette bør du overveje, når du skal vælge hovedtelefoner

Dette bør du overveje, når du skal vælge hovedtelefoner

Published at 08. okt 2018 09:53, Updated at 08. okt 2018 11:46

De findes i alle forme, kvaliteter og prisklasser. Måske er det ikke så mærkeligt, at det er svært at vide, hvilke slags hovedtelefoner man skal vælge.

- Det bedste tip, jeg kan give, er at prøve hovedtelefonerne på og hør gerne nogle sange, du kender godt. Dermed finder du både ud af hvordan hovedtelefonerne lyder, og hvordan de passer til dine øre og dit hoved. Selv om du ikke tror, at du har styr på lyd, kan du høre om du kan lide lyden i dem, og om de føles behagelige at have på. Vi er alle forskellige, siger lydeksperten Thomas Alf Holmemo.

Holmemo er daglig leder og lyddesigner i lydstudiet Plosiv og er uddannet ved Nordisk Institut for Scene og Studio med specialisering i lyd til billede.

Ikke lavet til musik

Selvom mange vælger at bruge de hovedtelefoner, som følger med telefonen, anbefaler Holmemo at man tænker over, hvad man faktisk skal bruge hovedtelefonerne til. Skal de bruges til at lytte til musik frem og tilbage fra arbejde, til træning eller til gaming? Dette har nemlig betydning for om du har brug for støjdæmpning, eller hvilken form hovedtelefonerne skal have. 

 - Hovedtelefonerne, eller øreknopper som følger med mobilen er sjældent tilstrækkelige hvis man ønsker god lyd. De er laver til telefonsamtaler, og ikke til musik. Hvis du skal bruge mobilen som musikafspiller, bør du bruge lidt ekstra penge på bedre hovedtelefoner, siger Holmemo.

Tre valg: «In-ear», «on-ear», «around-ear»

Han fortæller at man kan dele hovedtelefoner ind i tre kategorier. Sammen med Smart har han både sat fordele og ulemper for dig, som e usikker på, hvad du skal vælge.

Se også: Pulsuret hjælper dig med træningsmotivationen

ØREKNOPPER: Findes i alle typer og farver. FOTO: PRODUCENTEN

 

Øreknopper (in-ear) er nok den type hovedtelefoner, som de fleste af os bruger, og de følger ofte med når du køber en ny telefon. Disse kan være gode til træning, eller hvis du skal lytte til musik på vej til arbejdet. Men hvis man investerer lidt flere penge i det, kan kvaliteten øges betydeligt, og du vil kunne få en helt ny musikoplevelse. Det er også muligt at købe propper, som er formet til dit øre, men så er du nødt til at investere et par tusind kroner ekstra i hovedtelefonerne.

Fordel: - Disse er enkle at tage med på farten og fylder kun lidt. I tillæg kan de dæmpe meget af lyden rundt om dig, forklarer Holmemo.

Ulempe: - De har ikke plads til en ordentlig bashøjtaler, og har derfor ofte dårlig basgengivelse. Her kan man også høre, at lydgengivelsen varierer afhængig af hvordan du placerer dem i ørene, samtidig kan de være ubehagelige at bruge, hvis de skal presses ind i ørene.

ØREKOP: Disse er designet til at ligge let på øret. FOTO: PRODUCENTEN

 

Ørekop (on-ear) ligger på det yderste del af øret og er designet til ikke at presse for hårdt på øret. De kan derfor føles mere komfortable en normale øreknopper. Hovedtelefonen har selvfølgelig puder, som ikke dækker hele øret og lidt mindre end et høreværn.

Fordel: - Lukker omverden ude så du hører musikken bedre, og man slipper for at spille ekstra højt for at overdøve andre lyde.

Ulempe: - Nogen, inkluderet mig, bliver trætte af at hovedtelefonerne klemmer på ørene, siger lydeksperten.

ØREKOPPER: Dækker hele øret rundt og er mere behagelige i længden. FOTO: PRODUCENTEN

 

Med en større overflade dækker ørekoppper (around-ear) hele øret. Det at trykket på selve øret reduceres og det er mere behageligt at have på i længere tid. Lydkvaliteten på disse høretelefoner er ofte høj, men som med de fleste andre produkter, varierer dette selvfølgelig afhængig af både pris og mærke. Ørekopperne kan også være rigtig gode til at overdøve baggrundsstøjen.

Fordel: - Disse klemmer ikke på øret og har plads til store elementer som giver bedre basgengivelse, påpeger Holmemo.

Ulempe: - De fylder meget og kan være tunge i forholde til mindre hovedtelefoner.

Se også: Så enkelt får du god lyd i stuen

Tjek støjreduktion

Når du skal vælge hovedtelefoner, er det også vigtigt at tænkte på, om de er gode til at reducere og isolere baggrundsstøj.

- Jo bedre hovedtelefonen er til at reducere baggrundsstøj, jo bedre er det for din hørelse, da du dermed slipper for at skrue helt op på maks. for at høre musikken. Det har ikke så meget at sige om du vælge øreknopper eller ørekopper, det vigtigste er at de er gode til at fjerne og isolere unødvendig baggrundsstøj, siger Holmemo.

Ifølge forskning.dk kan man arbejde på en arbejdsplads med 85 decibel i otte timer, uden at det påvirker hørelsen på lang sigt. Hovedtelefoner som spiller høj musik har til sammenligning ca. 110 decibel. I alle tre kategorier over hovedtelefoner findes der modeller som er lavet specielt til aktivt at reducere baggrundsstøjen.

Med eller uden ledning?

I en stadig mere trådløs teknologiverden er der mange, som ønsker at droppe ledningen på hovedtelefonerne. Ikke mindst når iPhone f.eks. har fjernet hovedindgangen på sin sidste model. De sidste år har teknologien for trådløse hovedtelefoner forbedret sig betydeligt, takket være den nye A2DP-teknologi, som er den nye standard inden for trådløs lyd.

- Bluetooth-standarden er forbedret i de seneste år, men stadig ikke så god lydkvalitet som ved hjælp af fysisk kabel. Ikke desto mindre er det godt nok for de fleste, som bruger dem til at høre musik til og fra arbejde. Hvis du sidder i bussen og hører musik, vil baggrundsstøjen alligevel skjule de fleste af de detaljer, som du mister på grund af den trådløse overførelse, siger lyd designeren Marius Ytterdal, som også arbejder hos Plosiv.

Ytterdal mener, at det er vigtigt at tjekke batterikapaciteten, hvis du drømmer om at få trådløse hovedtelefoner. Her kan der være stor forskel på de forskellige mærker.

- For trådløse hovedtelefoner gælder de samme tips som for normale hovedtelefoner, men siden de har brug for strøm, bør man tjekke hvilke slags batteriløsning de har. Er de genopladelige eller bruger de almindelige batterier, og hvor lang batterilevetid får du, siger Ytterdal.

Mest solgte hos Komplett

Koss KPH5 Hovedtelefoner Ørekop

Koss KPH5 Hovedtelefoner

3.5mm minijack, on-ear, uden mikrofon, letvægts
20+ stk. på lager (leveringstid 2-3 arbejdsdage)
44,-