AMD RYZEN 5000

Vær ustoppelig med den hidtil usete hastighed på verdens bedste desktop-processorer. AMD Ryzen 5000-seriens processorer leverer det ultimative inden for høj ydeevne, uanset om du spiller de nyeste spil, designer den næste skyskraber eller knuser videnskabelige data. Med AMD Ryzen™ er du altid et skridt foran.
YouTube Video - AMD Ryzen™ Processors: 5 Years Later

AMD Ryzen 5000 og "Zen 3" er tredje generation af Ryzen

Da AMD lancerede Ryzen-processorfamilien i marts 2017, betød det et længe ventet skridt tilbage mod entusiastesegmentet. Den nye Zen-arkitektur sammen med mange kerner til en lav pris betød et attraktivt tilbud for både skabere og spillere.

Spol frem til efteråret 2020, og det er tid til tredje generation af den populære processorfamilie - AMD Ryzen 5000 med arkitekturen Zen 3 under skallen. Nyhederne er mange, og ifølge AMD skal resultatet være øget ydeevne i alle situationer for bedre energieffektivitet. Dette gælder især i spil, hvor mere kraft pr. tråd løfter FPS til nye højder.

 

Flere kerner pr. klynge fjerner forsinkelserne

AMD Ryzen 3000-serien består under varmesprederen af såkaldte CCX-klynger, der hver indeholder fire processorkerner. En otte-kernemodel har derfor to CCX-klynger, der igen har brug for at kommunikere med hinanden.

Med Ryzen 5000-serien ændrer AMD fundamentalt processorenes struktur. En CCX består i stedet af otte kerner, hvilket betyder, at ottekernede modeller som Ryzen 7 5800X kun har brug for en enkelt klynge. Resultatet er lavere ventetid i intern kommunikation i processoren, hvilket i sig selv betyder, at ydeevnen bliver højere.

 

Bedre cache og trimmede algoritmer

Til Zen 3 ændrer AMD den måde, cache, den lokale opbevaring af processorkerner, fungerer på i forhold til den forrige generation. I en otte-kernemodel som Ryzen 7 5800X får alle kerner adgang til hele kagen på 32 MB L3-cache, hvilket ikke var muligt før. Dette betyder yderligere forbedringer i kredsløbets interne kommunikation.

Dertil kommer finjusteret såkaldt "branch prediction", som er algoritmerne, der hjælper processoren med at forudsige og forberede sig til den næste beregning. Funktionen er en vigtig del af kredsløbet - hvis logikken kan gætte korrekt, sparer den meget tid og øger ydeevnen, og gætter den forkert bliver forberedt arbejde smidt i den digitale skraldespand.

I alt taler AMD om op til 19 procent højere såkaldt IPC, Instructions Per Cycle, dvs. øget ydeevne ved den samme clock-frekvens. Dette er især vigtigt til for eksempel spil og anden software, der ikke kan bruge et uendeligt antal processorkerner til at distribuere arbejdet, men ofte har færre belastede tråde indstillet mod f.eks. 3D-gengivelse.

 

Fire nye modeller er først ude

For at byde den nye Zen 3-arkitektur velkommen, udruller AMD fire nye processorer. Flagskibet hedder Ryzen 9 5950X og tilbyder 16 kerner med to CCX-klynger, der fungerer ved op til 4,9 GHz. Nedenfor på skalaen er Ryzen 9 5900X med 12 kerner, to CCX-klynger med 6 aktive kerner hver, der fungerer ved op til 4,8 GHz.

Lidt længere nede på performance-skalaen er Ryzen 7 5800X, der tilbyder en enkelt CCX-klynge med 8 kerner på op til 4,7 GHz. Den sidste af lanceringsmodellerne er Ryzen 5 5600X med 6 kerner i en nedskaleret CCX-klynge, der fungerer ved op til 4,6 GHz.

Alle processormodeller har officiel understøttelse af DDR4-hukommelser på op til 3.200 MHz og er låst op til overclocking. Fælles er også SMT-teknologien til kørsel af to tråde pr. kerne - det vil sige så mange som 16 tråde i topmodellen Ryzen 9 5950X.

Samme sokkel og bundkort, men hold øje med detaljerne

På Zen 3 og AMD Ryzen 5000 er det stadig AM4-soklen, der er afgørende. Det er dybest set den samme teknologi, der blev introduceret med den første generation af Ryzen, hvilket gør, at processorerne fysisk passer ned i bundkort, der er flere år gamle. Dette betyder dog ikke, at Ryzen 5000 fungerer med en hvilken som helst model.

Ved lanceringen er der kun support til bundkort med kontrolkredsløbene AMD B550 eller AMD X570, og det efter en opdatering af BIOS. I forbindelse med lanceringen frigives også B550- og X570-varianter med den korrekte BIOS-version installeret direkte fra fabrikken.

På sigt vil udvalgte modeller med de ældre kredsløb AMD B450 og AMD X470 også få understøttelse til Ryzen 5000. Dette gøres via BIOS-opdateringer, der midlertidigt vil blive rullet ud i begyndelsen af 2021. Her ligger ansvaret hos hver producent, så alle modeller vil sandsynligvis ikke modtage den nødvendige software. Med andre ord skal du selv finde ud af, hvad der gælder for dit specifikke system.

Ældre AM4-bundkort med styrekredsløb i 300-serien understøtter ikke Zen 3 og AMD Ryzen 5000.