USB-C: Kan du endelig klare dig med kun et kabel? 

Traditionelle kabler har fire virkeområder: De skal overføre data, lyd, billede og strøm. Det er få kabler, der har samlet disse egenskaber på en hensigtsmæssig måde, men det er netop det USB-C gør.

Mens langt de fleste kender til, hvad et USB-kabel er, så er der mange, som ikke ved hvad USB-C benyttes til.

Kablet, eller rettere sagt indgangen, fik opmærksomhed i efteråret, da Apple lancerede sine nye MacBook Pro-maskiner og droppede alle portene på nær USB-C (og hovedtelefon-stikket).

Men noget helt nyt, er det slet ikke.

2014 blev året hvor USB-porten fik sikret sig et liv i fremtiden, da USB-IF, som består af en gruppe førende it-virksomheder, blev enige om et stik som blev opkaldt USB-C, forklarer Lasse Bøe, som er nordisk produktchef for mus, tastatur, PC-lyd og kabler i Komplett.

Så du denne? Fire gode grunde til at vælge 2-i-1-PC.

Hvilke muligheder giver USB-C?

Det er først nu at kabelstandarden for alvor har fået fodfæste, og Bøe mener, at der findes få motiver for ikke at omfavne den.


USB-C har meget få begrænsninger og er kompatibel med alle analoge og digitale kabler derude. Alle de ledende producenter har været med til at etablere standarden inkluderende Apple, som ofte vælger sine egne løsninger, forklarer han.


FRA MICRO-USB TIL USB-C: Overgangen kan give behov for adaptere til at begynde med, hvis man ikke vælger at købe en USB-C-hub, men ifølge Lasse Bøe i Komplett er der få begrænsninger med det nye kabel. FOTO: PRODUCENTEN/PRIVAT

 

Klik her for adapter fra Micro-USB til USB-C.

 

Har du en bærbar og bruger ekstern skærm, tastatur og mus, er du i dag nød til at koble den til flere stik, for at sætte PC-en op – hvis du ikke har docking station.

USB-C leverer både strøm og store datamængder på samme tid, hvilket ville medføre, at de andre indgange til pc'er, tablets og andre enheder i sidste ende vil være overflødige. Desuden vil vi forhåbentlig kunne begrave samlinger af forskellige adaptere.

- Det vil blive en langt mere almindeligt syn med USB C-hubs, eller docking stationer, hvor du forbinder alt dit grej og derefter har kun ét kabel tilsluttet den bærbare computer eller et dine andre apparater.USB-C-HUB: Oplad maskinen med et enkelt kabel, der forbinder skærmen og andre enheder. Det kan du for eksempel gøre med Satechi Slim Type-C MultiPort-adapter. FOTO: PRODUCENTEN.

Klik her for docking station fra Satechi.

På sigt vil vi også vinke farvel til kabel kaosset bag TV-bænken, eftersom fjernsyn og andre enheder i hjemmet også vil kunne kobles til sådan en USB-C-HUB.

- Det vil uden tvivl også blive standarden for mobiltelefoner. Vi får at se om Apple udfaser sit Lightning-stik, som i dag giver dem store licensindtægter

 

Formatkaos skyldes konkurrence

Bøe understreger at det ikke er underligt, at det er vanskeligt for forbrugerne at holde styr på udviklingen. Der findes nemlig mange forskellige kabelstandarder, såsom USB-A, USB-B og USB-Mini B – som i øvrigt kommer med forskellige betegnelser som 2.0, 3.0 og 3.1.

- Hovedårsagen til alle de forskellige formater er konkurrencen imellem producenterne om at have den bedste teknologi, design og mindste størrelse. Ikke mindst licensindtægterne, hvis man lader andre producenter og sælgere patenteret standard

USB er eksempelvis en åben standard, mens HDMI og Apples Lightning-kabel er licensbelagt.

Hvad er USB-C?

  • Det nyeste 24-pin USB-stik

  • Et standard stik, som de forskellige producenter får lov til at give forskellige egenskaber (strøm, lyd, billede, data).

  • Det første USB-kabel, som er ens på begge sider, og dermed fungerer den uanset hvilken vej, du sætter den ind (ligesom Apples Lightning-kabel).

  • Kompakt størrelse, perfekt til mobiltelefoner, tablets og tynde bærbare.

  • Det første forbrugerkabel, som kan overføre data i strore mængder, men samtidig give strøm, billede og lyd.

  • USB-C 3.1. 3.1 er den nyeste standard med maksimum hastighed og strøm.

  • En åben standard udviklet af verdens ledende IT-selskaber, deriblandt Apple, HP, Microsoft og Intel.

  • Intel har allerede lanceret sin egen variant: Thunderbolt 3, som bruger USB-C –stik, men som har mulighed for at levere større mængder data og strøm, samt andre forskellige egenskaber.

Nye hovedtelefoner? Dette må du tænke på.

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 13.01.2017

Sidst opdateret: 18.01.2017