Nybegynder I Photoshop?

Du kan hurtigt og enkelt tilføre billederne det lille ekstra selv om du ikke er ekspert I billedredigering. Her får du seks enkle tricks til at få lidt mere liv i dine billeder. Se filmen nederst i artiklen.

 

Uanset om du har taget et øjebliksbilledet med mobilen eller et normalt kamera, så kan det hænde at du vil justere det lidt før billedet frigives til print eller til sociale medier.

For Photostop eksperter og erfarne fotografer kan de følgende tricks føles lidt enkle. Vi vil for eksempel ikke drøfte hvorvidt du bør skifte fra JPEG til RAW, eller sammenligne Photoshop med Lightroom – men i stedet give nogle brugbare råd til dem som har lidt eller ingen tidligere kendskab til Photoshop.

Vi har brugt Photoshop CC 2015.5 og har redigeret et billede taget med en iPhone 7 i dagslys.

1. Juster lysstyrke og kontrast

FOTO: SCREENSHOT FRA ADOBE PHOTOSHOP

I Photoshop er der mange måder at justere kontraster og lys i billedet, men ofte er det enklest at vælge Lysstyrke/kontrast, som du finder ved at trykke på Billede > Justeringer i menuen. Træk i pilene og se om du opnår et bedre resultat ved at øge eller reducere toneværdierne, eller ved at ændre kontrasterne. Hvis det ikke giver stort udslag kan du hoppe videre til næste punkt, som korrigerer både toneområdet og farvebalancen i billedet.

 

Tip! Åben Lag-menuen og tryk på den halvfulde cirkel på nederste linje. Vælg Lysstyrke/kontrast for at oprette dets eget justeringslag. På denne måde kan du enkelt slette justering hvis du fortryder, og du risikerer ikke at billedet går tabt.

 

2. Juster sort- og hvidpunkter

nybegynder i photoshop

FOTO: SCREENSHOT FRA ADOBE PHOTOSHOP

Hvis du klikker på Billede > Justering > Niveauer, så vil du kunne se et histogram som viser detaljerne i skyggerne, mellemtonerne og højlyset i billedet.

Skyggerne ser du til venstre i den grafiske fremstilling, og højlys til højre. Et overeksponeret (lyst) billede vil vise et histogram med søjler til højre, mens et undereksponeret (mørkt) billede vil vise søjler til venstre.

Tjek også: Tag mobilbilleder som en professionel med disse tips

Ved hjælp af den sorte og hvide pil kan du manuelt justere henholdsvis sort- og hvidpunkterne ved at trække med mod søjlerne, sådan at pilen står lige ved dem. Du kan eventuel forsøge en af de forhåndsindstillinger som ligge i drop-down vinduet ovenfor histogrammet. Justeringen vil ofte give bedre sorte og hvide farver.

Læs mere om niveauer på Adobes hjemmeside.

Tip! Åben Lag-menuen og tryk på den halvfulde cirkel, som i forrige tip. Vælg Niveauer for at oprette et separat justeringslag, så du ikke justerer direkte i billedet.

 

3. Ændre farvebalancen

FOTO: SCREENSHOT FRA ADOBE PHOTOSHOP

Billeder som er taget indenfor har ofte et gult skær, siden pærer ofte har et gulligt lys. Men hvis billedet har for meget af en farve, kan du enkelt rette i farvebalancen.

Klik på Billede > Justeringer > Farvebalance, og skyd pilen væk fra den farve du ønsker at reducere.

 

4. Fjern fejl i billedet

FOTO: SCREENSHOT FRA ADOBE PHOTOSHOP

Der er ingenting i vejen med et par bumser eller nogle fregner, og at redigere alt væk kan hurtigt få billedet til at se mærkeligt ud. Pludselig har du fjernet en smilerynke, eller fået en lille hårtot midt i panden.

Men hvis du har en lille fejl på billedet, kan du meget enkelt fjerne den. Alt du skal gøre er at vælge Reparationspensel i paletten til venstre, justere størrelsen på penslen og klikke på fejlen. Så vil Photoshop korrigere baseret på indholdet rundt om området.

5. Klip et motiv ud

FOTO: SCREENSHOT FRA ADOBE PHOTOSHOP

Du skal have en meget rolig hånd for at få Lassoværktøjet i Photoshop til at klippe lige nøjagtigt det du ønsker ud, men hvis du bruge en hurtigmaske kan du tage dig god til at tegne med penselværktøjet – og ændre størrelsen på penslen hvis det er nødvendigt.

Dobbeltklik på hurtigmaske-ikonet (firkant med cirkel) i paletten til venstre, vælg markerede områder og tryk OK > Tryk på penselværktøjet og vælg en hård pensel. Juster størrelsen og vælg sort som farve > Brug penslen til at markere det du ønske at klippe ud, som vist på billedet ovenfor. Laver du en fejl kan du bytte til en hvid farve for at hviske det ud > Når du er færdig trykker du på Q, og du kan nu flytte på motivet, eller kopiere (CTRL + C / CMD + C) og sætte det ind i et nyt lag (CTRL + V / CMD + V).

Læs også: Ti tricks der får mobilbatteriet til at holde længere

 

 

6. Gør baggrunden sløret

FOTO: SCREENSHOT FRA ADOBE PHOTOSHOP

I videoen nedenfor har vi vist hvordan du kan gøre baggrunden bag motivet sløret, mens motivet er helt klart. Vi har valgt at klippe motivet ud og lagt det i et separat lag, men det er ikke nødvendigt – og det kan se unaturligt ud.

Trykker du på Filter > Gør iris sløret får du et værktøj hvor du kan vælge et felt, som skal være skarpt, og hvor resten af billedet bliver sløret. Her kan du vælge flere skarpe punkter ved at lægge flere punkter – og du kan justere hvor sløret baggrunden skal være.

Så du denne? Lav din egen ”sky” derhjemme

 

Før og efter:


FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett.

Oprettet: 15.02.2017

Sidst opdateret: 27.02.2017

Vil du lære mere om fotografering?