Spejlrefleks eller mobilkamera til turen?

Stemningsfulde øjebliksbilleder fra en hyggelig skovtur og impulsbilleder fra hytten, er hyggelige at se tilbage på. Endnu bedre bliver det når billederne rent faktisk er gode.

Men går det med mulighederne du har med telefonen som ligger i lommen, eller må du ty til tungere kameraskyts?

- Man har langt flere muligheder til at opnå det ønskede resultat med et spejlreflekskamera. Samtidig er det stilfuldt at uhindret kunne dele mobilbilleder. I dag findes der mange forskellige mobil- og spejlreflekskameraer af forskellig kvalitet, sier fotograf Bo Mathisen.

 

Hvilke fordele har iPhone?

Han fremhæver at kvaliteten af mobilkameraer er blevet så gode, at de er brugbare til både foto og video til en lang række formål. iPhonen er enkel at bruge og er fin til private billeder til brug på en computer skærm, fjernsyn og Facebook

- Og så har man den jo som regel med sig. Billedkvaliteten behøver ikke være optimal for at de skal frembringer de mindre vi ønsker at gemme.

Tjek også: Tag mobilbilleder som en professionel med disse tips

Mathisen bruger mest kameraet på iPhonen til rejsebilleder, ”notatblok” og til at fotografere steder for at planlægge professionelle optagelser.

Bliver billederne bedre med spejlreflekskamera?

Fotograf Rune Hammerstad fortæller at selvom spejlrefleks giver dig mere kontrol over processen, betyder det ikke nødvendigvis at billederne bliver bedre. Rigtig valg af motiv, komposition  og indstillingerne på kameraet er langt vigtigere.

Set denne? Ti tricks som får mobilbatteriet til at vare længere

- For nogen kan spejlreflekskameraet være for avanceret. Uden rigtig kompetencekan det hænde at kameraet bliver liggende i skuffen, siger han.

 

Hvornår er spejlrefleks et must?

Professionelt går jeg klart efter spejlreflekskameraer. Mit udstyr bidrager i stor grad til gode billeder, som ikke ville være mulige at opnå med brug af mobilkameraer. Det er faktisk ikke bare personen bag kameraet det kommer an på, selvom det som regel er den vigtigste brik i puslespillet, mener Mathisen.

Kan man stole på at automatik giver gode resultater?

- Ved man hvordan man bruger et mobilkamera, kan man tage fantastiske billeder. Kameraet er brugervenligt og automatikken er stort set i orden, ifølge Hammerstad.

 

I FULD BLOMST: Billedet til venstre er taget med iPhone en eftermiddag. Her er automatikken god, med fint og klart lys. Til højre er billedet taget med spejlrefleks.FOTO: VG PARTNERSTUDIO


Billederne som er taget med iPhonen giver stor dybdeskarphed, da både blomsten og stolene er skarpe. Dette er typisk for mobilkameraer, hvor billede sensoren er små, hvilket fører til stor dybdeskarphed. I spejlreflekskameraer er billede sensoren større, noget som udgangspunkt giver mindre dybdeskarphed.

Ifølge Mathisen er blomsterbilledet som er taget med spejlreflekskameraet et typisk eksempel på, at automatik ikke altid giver gode resultater. Kameraet kan ikke tænke, og tror motivet er mørkt. Derfor slipper det for meget lys ind, for at oplyse billedet. Blomsten, som er hovedmotivet, bliver derved alt for lys.Hvilket kamera fungerer bedst i svagt lys?

- På portrættet kan man se at spejlrefleksbilledet har en mere kontrolleret dynamik, bedre farver og mindre dybdeskarphed. Med spejlrefleks får du billeder af bedre kvalitet i svagere lys, som for eksempel overskyet vejr eller indendørs, uden brug af blitz, fortæller Hammerstad.

Til venstre er Bjørn Bergli portrætteret udendørs med et spejlreflekskamera en formiddag. Til højre med iPhone.FOTO: VG PARTNERSTUDIO


- Optagelser med iPhone udenfor i svagt lys giver dårligere resultater end udenfor med meget lys. I enkelte tilfælde kan man bruge den dårligere kvalitet som et bevidst kunstnerisk element, siger Mathisen.

 

Hvad er vigtigt at tænke på ved forstørrelser af foto?

Filer fra mobilkamera er som regel små, og bildeforstørrelser er derfor ikke det helt optimale.

- Uanset vil der være en vældig stor forskel på hvad der kræves rent teknisk af et foto, som skal bruges meget lidt og ses på en skærm, og så et billeder som skal trykkes eller printes i et større format, fortæller Mathisen.

Han fortæller at det er muligt at printe små billeder til album, og ganske lidt større. Maksimalt 30 x 40 cm, afhængigt af hvilken mobil man har.

Skal du på ferie? Her er de rejse-apps du faktisk har brug for

Camilla Kornbex Ribe, fotograf og daglig leder af Atelier Ribe i Kristiansand, mener det er ekstra vigtigt at fokusere på kvaliteten hvis du ønsker at printe eller forstørre billederne. Derfor er det vigtigt at tænke på dybdeskarpheden, fokus og farverne på billederne når man fotograferer.


Vi har alle fået ad vide at det er vigtigt at dokumentere en flot solnedgang. Her med spejlreflekskamera udendørs en eftermiddag til venstre, og med iPhone til højre. FOTO: VG PARTNERSTUDIO


– 
Billedet som er taget med iPhone har en for dårlig opløsning, som resulterer i et kornet billede. Derfor bliver farverne, skarpheden og kontrasterne bedre på billedet til venstre, som er taget med spejlreflekskameraet, siger hun.

 

Hvordan kan jeg gemme mine billeder sikkert?

Hvis uheldet har været ude, og de flotte feriebilleder eller de hyggelige billeder af bedstemor og barnebarnet ligger på en stjålet telefon eller computer, er det vigtigt altid at tage backup.

- Det er klogt at gemme alt mindst to stedet, og helst på to uafhængige enheder. En ekstra ekstern disk er en rimelig backup til en PC eller Mac. Får man ikke gem på to uafhængige enheder, kan man i hvert fald opbevare den eksterne harddisk og PC’en på to uafhængige stedet. Man kan have en lille harddisk liggende i bilen, siger Mathisen.

- Eller kan lagring i ”skyen” være en god mulighed, og der findes mange gratisløsninger, særligt hvis datamængden ikke er alt for stor. Jeg ville nu alligevel have gemt alt mit materiale på mindst to harddiske alligevel, siger han.


Se hvordan du lager din egen sky her. 

 

Produsert av VG Partnerstudio for Komplett.

Opprettet: 13.02.2017

Sist oppdatert: 22.02.2017