Är ditt hem smart eller fjärrstyrt?

Er dit hjem smart eller fjernstyret?

Published at 05. mar 2021 23:20, Updated at 05. mar 2021 23:27

Udtrykket smart hjem har ramt som en bombe de seneste år. Alt passer ind under kategorien – belysning, støvsugere, knapper, afbrydere, dørsensorer og meget mere. Men hvornår bliver et hjem virkeligt smart? Vi kontrollerer situationen med gadgetnerd Emil Åkered hos Komplett Sverige.

- Det afhænger af hvem du spørger! For mig er tærsklen mod “smart” ganske høj. Det handler i min verden om at ting skal passe sig selv, uden at jeg skal være der. Mange ting, eksempelvis belysning som styres via en app, er mere fjernbetjente.

På den anden side er belysning et godt skridt ind i den smarte verden. At kunne styre lys fra telefonen eller oprette scener med forskellige farver rækker meget langt. Det bliver hurtigt hyggeligt, køligt og ikke mindst praktisk. Med Google Nest eller anden stemmestyrning åbnes også næste niveau, hvor det er nok at sige fra sofaen for at få den rette stemning i belysningen.

- Mange bliver der ved belysning med Philips Hue eller Wiz, der kan styres via app eller med stemmen. De kan være tilsluttet enkle rutiner såsom at tænde vindueslysene på bestemte tidspunkter. Ofte vil der også være en robotstøvsuger derhjemme, men den styres næsten altid via en separat app.

Det næste skridt er at arbejde mere med automatisering – et rigtig smart hjem. Her findes der masser af muligheder i form af forskellige sensorer eksempelvis døre, vinduer eller temperatur. Måske vil du tænde loftet, når hoveddøren åbnes, men kun under bestemte tidspunkter? Eller at lampen i hallen lyser blåt, når det er minusgrader ude?

- Mulighederne er næsten uendelige, det handler bare om fantasi og tålmodighed at komme i gang. For mange flere avancerede løsninger har du ofte brug for en kontrolenhed– eksempelvis Samsung SmartThings eller Fibaro Home Center. De bliver hjernen i dit system, det er der du sætter reglerne for hvad, der skal ske, hvornår.

Men selv her er der begrænsninger, hvor de mest entusiastiske hurtigt føler sig fanget. Derefter er det næste skridt ofte at kordinere flere system og supplere med egne løsninger. Det kan handle om eksempelvis en Raspberry Pi eller Intel NUC med softwaren Home Assistant, hvor meget af automatiseringen kan styres ned i mindste detalje.

- Her begynder vi for alvor at tale om smarte hjem, i hvert fald hvis de rigtige nørder får lov til at bestemme! Når du begynder at skrive dine egne scripts, drivere og kodestykker for at få nøjagtig den adfærd du ønsker, bliver det også meget sjovt – hvis interessen er der. Tærsklen for at komme i gang er ganske høj, og ofte bliver det en hel del frustration på vejen.

I sidste ende er det dig, der bestemmer hvor smart du vil have dit hjem. Er du tilfreds med at lamperne kan skifte farve, eller vil du kode så selv kaffemaskinen altid er klar, når du træder ud af morgenbadet. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Mød foråret med et smartere hjem!