Velg en PC-skjerm som passer deg og ditt bruk

Ny PC-Skærm? Sådan vælger du den rigtige

Published at 04. maj 2018 14:57, Updated at 04. maj 2018 15:04

Det er mere end bare størrelsen som tæller når du skal vælge computerskærme. Her er alt du mangler for at købe den rigtige PC-Skærm – hvad end du er gamer eller er på udkig efter en ”all-round” skærm.

Med massevis af PC-Skærme på markedet er det ikke let at vide hvad man skal købe – især hvis du ikke er sikker på hvad adskiller dem fra hinanden.

 - Ikke alle er klar over at skærmen faktisk er en væsentlig den af PC-oplevelsen. Det er derfor vigtigt at lave lidt research for du bestemmer dig, siger Are Sørensen som er nordisk produktchef for Monitors, Projektorer, Printere og Scannere hos Komplett.

Det allervigtigste er at finde ud af helt præcis hvilket behov du har, mener han.

 - Det er vigtigt at skærmen passer til den maskine man har stående. Det hjælper ikke at have et dyrt og godt skærmkort i computeren hvis du ikke har en god nok skærm. På samme måde kræver en dyr spilleskærm med høj opløsning og høje hertz meget af din computer, særligt af skærmkortet, konstaterer Sørensen.

Er PC’en sløv? Sådan får du hurtigere PC med mere RAM

Disse specifikationer bør du bide mærke i

Samtidig med at du køber en skærm der passer til din maskine, er det vigtigt at sikre sig at den passer til dit forbrug. Mens nogen er bedst egnet til at arbejde med grafik er andre skærme rettet mod gamere. Her er en oversigt over de specifikationer du kan se efter før du åbner tegnebogen, så du er sikker på at du får fat i en model du vil være tilfreds med.

Størrelse

Når du gælder størrelse på skærmen, er det vigtigt at vælge en du er komfortabel med. Jo større skærm du vil have, jo mere må du betale for den. – Det er svært at sige præcis hvor stor en skærm bør være. I dag er det mest normalt med en skærm på 24 til 27 tommer, selvom der findes lang større skærme på markedet, fortæller Sørensen.

 

STANDARD: Den mest normale skærmstørrelse i dag ligger på 24 til 27 tommer. Her er Asus 27’’ LED G Sync Rog Swift pg279Q og Dell 24’’ LED Ultrasharp U2412M. FOTO: PRODUSENTEN

Læs mere: Sådan vælger du rigtig router.

Panel

Få en oversigt over hvilket panel du er ude efter; i PC-Verdenen snakker man stort kun om tre typer panel: TN-Panel, VA-Panel og IPS-Panel.

TN-Panel (Twisted Nematic) er den mest normale paneltype. Denne type paneler har lavest responstid, og er derfor yderst velegnede til at spille på. Svagheden er at disse paneler ofte har upræcis farvegengivelse og smal visningsvinkel. Farverne bliver hurtigt mørke og falmede hvis man ikke sidder lige foran skærmen.

 - TN-Paneler er bedst egnet til konkurrence-spil hvor responstiden er vigtig for at kunne følge med at hvad der foregår i spil med højt tempo, men er også fin til kontor- eller generelt brug grundet de lave priser, siger Sørensen.

VA-Panel (Vertical Alignment) (Inkluderer S-PVA, AMVA og HMVA) har bedre farvegengivelse og visningsvinkel end TN-Paneler, men har noget langsommere responstid end TN eller IPS-Paneler. VA-Paneler giver også den bedste kontrast og sorte niveauer, men har noget højere signalforsinkelser (Input Lag).

Den sidste slags, IPS-Panel (In-Panel-Switching) (Inkluderer S-IPS, H-IPS, PLS og AHVA) betragtes generelt som det bedste ”All-Round”-Panel, og egner sig til det meste. Den er god til farvegengivelse, visningsvinkel og billedkvalitet, nogen som gør den særligt egnet til grafisk arbejde. Kontrat og Sorte Niveauer er dog ikke helt på højde med et VA-Panel. Nogen IPS-Paneler har responstid helt nede i 4ms og er derfor godt egnet til spil med hurtige bevægelser.

POPULÆRE: AOC 24’’ LEDE2470SWH (t.v.) og Samsung 28’’ UHD Monitor UE570 er begge rimelige alternativer med god ydelse og er blandt de mest populære skærme fra Komplett. FOTO: PRODUSENTEN

 

Opløsning på skærmen

Du bør også vurdere hvilken opløsning du har brug for. Jo højere opløsning skærmen har, jo skarpere er billedet. Heldigvis kommer klart de fleste skærme i dag med en relativt høj opløsning – ifølge eksperten skal der faktisk lægges rimelig meget energi i at finde en skærm under Full HD.

 - Skal du derimod have klassens skarpeste, bør du gå efter en skærm i 4K Ultra HD, tipser han.

Så du denne? Nu spiller ”alle” Fortnite – sådan kommer du også i gang.

Opdateringsfrekvens og responstid

Skal du bruge skærmen til at spille? Så er det vigtigt at billedet opdateres så hurtigt og præcist som muligt, og der er det afgørende at skærmens opdateringsfrekvens (Hz) og at responstiden (ms eller millisekunder) er lav – så vil det tage kortere tid fra der sendes et signal til skærmen reagerer.

 - Nogen mener at øjet ikke kan se forskel. Personligt mener jeg at der er stor forskel på en skærm med 60 Hz og en med 144 Hz, siger Sørensen.

Hans anbefaling er derfor at vælge en skærm med opdateringshastighed på mindst 144 Hz og en responstid på mellem et og to millisekunder.

Er du stadig usikker på hvilken skærm der passer til dig? Her er tre gode skærme til forskelligt brug:

   

Til gameren:

     

Til grafikeren:

     

Til all-round-brug:

Samsung 27" LED Curved C27F396 Skærme
-30%

Samsung 27" LED Curved C27F396

1920x1080 VA, 4ms, 3000:1, 1800R, VGA/HDMI
(34)
50+ stk. på lager (leveringstid 2-3 arbejdsdage)
Før 1.490,-
NU 1.049,-