Are Sørensen i Komplett viser frem de beste gamerskærmerne.

Sådan vælger du rigtig gamerskærm

Published at 23. maj 2018 14:40, Updated at 23. sep 2019 10:18

Du har netop brugt titusinder af kroner på en skræddersyet gamer-PC. Den lynhurtige SSD er fyldt til randen med nye spil, skærmkortet snurrer og processoren arbejder på højtryk for virkelig at spille med musklerne.

Der er bare et problem: Alt dette skal jo vises til dig via skærmen, og har du ikke en ordentlig gamerskærm, kan det hurtigt blive en flaskehals. Hvad skal du i sidste ende med hardware der leverer 120 billeder i sekundet, når den gamle skærm du har stående maks kan levere 60?

En god skærm er en vigtig investering for at få mest ud af dine spil, og der er nogen essentielle punkter det er værd at få med sig før man handler.

 - Du skal købe en skærm der svarer til din Computer, siger Are Sørensen, produktchef for skærme hos Komplett. Han dele sine bedste købstips til hvad du bør se efter i en god gamerskærm.

Det vigtigste: Opløsning og hastighed

Lad os starte med opløsning. Der er i korte træk tre opløsning du skal forholde dig til: 1080p, 1440p og 4K. Jo højere opløsning, jo bedre billedkvalitet. Det kræver godt nok sit af maskinen af køre spil i 4K-opløsning. En 4K-skærm med alle de nødvendige teknologier er også dyr. I dag er 1440p-opløsning ofte godt nok for mange, og er et fint kompromis mellem billedkvalitet og pris.

Opdateringshastigheden på skærmen definerer hvor stabilt billedet er og hvor hurtigt den reagerer. Her er der flere varianter at vælge imellem: 60Hz, 75Hz, 144Hz, 165Hz og 240Hz. Jo højere, jo bedre!

 - 144Hz er som regel et godt valg for de fleste, og høj opdateringshastighed er særligt vigtigt i konkurrenceprægede spil, som lægger vægt på hurtige reaktioner, fortæller Sørensen.

Udover opdateringshastigheden er det også vigtigt at tjekke om skærmen understøtter FreeSync- eller G-Sync-Teknologierne. Begge disse synkronisere skærmen med grafikkortet i computeren, således at billedet bliver endnu mere stabilt, responsivt og fejlfrit. FreeSync fungerer med AMD-Kort, mens G-Sync er udviklet til Nvidia-grafikkort, så her gælder det om at være bevidst om hvilken teknologi der passer til din maskine.

Billedkvalitet eller responstid?

Til sidst er det smart at være bevidst om hvilken skærmteknologi du skal gå efter. Valget står mellem såkaldte TN-, VA- eller IPS-paneler. TN-paneler er lidt billigere, men har også noget dårligere farvegengivelse og betragtningsvinkel. Samtidig har de den laveste responstid. IPS-paneler leverer pænere farver og bedre betragtningsvinkler, men har lidt dårligere responstid. VA-panelerne er en mellemting, de har både gode farver og betragtningsvinkler, men heller ikke den bedste responstid.

 - Dem der køber IPS- eller VA-skærme, kan glæde sig over lidt bedre billede, men må leve med en responstid på 4 millisekunder. Dem der skal spille Counter-Strike eller andre E-Sport fokuserede spil skal helst have så lavt som 1ms responstid, og der bør du vælge en TN-skærm. Nu kommer der til og med skærme helt nede på 0.5ms, men der er lidt tvivl om hvorvidt dit øje vil kunne se forskel, siger Are Sørensen.

Samtidig med alt dette skal du selvfølgelig afgøre hvor stor en skærm du har brug for, og om du måske skal overveje en ultrabred skærm med 21:9 format. Disse kan gøre spilleoplevelsen endnu mere naturtro.

 - Buede skærme er noget som bliver mere og mere populært. Det er ikke længere så dyrt at producere bøjede skærme, så priserne begynder at falde støt. Ultrawide-skærme vokser også ekstremt, og 21:9 formatet begynder at blive en standard for gamers. For eksempel begynder flere såkaldte MOBA-Spil at udnytte formatet til dets fulde, siger Are Sørensen.

Ares tre anbefalinger:

Budget skærmen

Den rimeligste skærm til gaming har et hurtigt TN-Panel, med 75Hz opdateringshastighed, og full HD opløsning. 75Hz er det første indgangstrin for gaming som vi anbefaler, og disse skærme passer virkelig godt sammen med et 1050 Ti-grafikkort.

Mellemklasse skærmen

På mellemtrinnet anbefaler Are en buet skærm fra Samsung på 27 tommer med full HD opløsning, VA-Panel og 144Hz. En skærm som, ifølge produktchefen, bør tilfredsstille de allerflestes behov for billedkvalitet, ydelse og design.

 - Dette er en skærm som går glimrende sammen med Nvidias RTX 2060 eller 2070-grafikkort, fortæller Are.

Entusiast-skærmen

For de mest krævende gamers er det optimale valg Acer Predator skærme, som Are kalder for en klassiker. 1440p-opløsning, hele 165Hz i hastighed og IPS-panel bør tilfredsstille de mest kræsne.

 - Den findes også i en 4K-udgave, hvis man virkelig ønsker at presse hardwaren.