q950 tv

Sådan vælger du det TV, der passer til dig

Published at 04. sep 2018 14:03, Updated at 21. okt 2020 14:25

Det er ikke let at skelne de forskellige TV´er fra hinanden i produktjunglen, og størrelsen er ofte afgørende for dem, der er på jagt efter et nyt. Ifølge TV-specialist, Birgitte Aubert, er der også andre ting, du bør tænke på, før du beslutter dig for, hvilket TV du vil købe.

- Først og fremmest skal du tænke over, hvad dit TV bruges til. Ser du mest almindeligt TV, eller kommer du også til at streame og spille en del? Svarene på disse spørgsmål bør være centrale, når man vælger, hvilket TV der skal købes, siger Birgitte Aubert.

Og der er en række modeller, producenter og prisklasser at vælge imellem. Her er de bedste TV-køb, vi tror, du kan foretage nu.

OLED eller QLED?

Hvis du leder efter de bedste TV'er på markedet, dvs. topmodellerne, er der to forkortelser, du lige så godt kan lære - OLED og QLED. Mens OLED-teknologi udsender lys fra hver pixel og giver en fantastisk kontrast, forbedrer QLED billedkvaliteten med markedets højeste niveau af lysstyrke og milliarder af farvetoner sammenlignet med et LED-TV.

- Hvis du er interesseret i film, er du ofte også opmærksom på billedkvalitet og sortniveau. Til filmentusiaster anbefaler jeg derfor QLED eller OLED. Det er TV´er i den øverste prisklasse, men til gengæld er billedkvaliteten helt fantastisk. Disse fjernsyn leverer garanteret gode underholdningsmomenter, siger Aubert.

Hvis du ønsker at tilslutte mange enheder til dit nye TV, er det vigtigt at kontrollere, hvor mange HDMI-indgange TV´et har. Ikke alle modeller har nok porte til en multi-bruger. Derudover er billedopdateringen vigtig for at få et godt flow mellem de hurtige scener. Et dyrt TV vil levere flere billeder i sekundet, og du undgår følelsen af ​​billed-forsinkelse og hakkeri. Teknologien er kommet langt for enkelte medier, og nu kan du nyde 4K gennem Blu-Ray, streaming og gaming.

Øget billedkvalitet giver bedre billedoplevelse

Billedkvaliteten er, og bør være, den vigtigste faktor, når du køber TV. Sammen med display-teknologien påvirkes denne af opløsning og opdateringshastighed (Hz). Hz er en indikator for, hvor hurtigt billedet opdateres, hvor den normale frekvens er mellem 60 Hz og 120 Hz. De billigste TV´er har ofte en lav opdateringshastighed på TV, mens de nyere og dyrere TV´er har højere frekvens, og det giver et bedre billed-flow.

Flere producenter leverer og markedsfører et højere antal Hertz end 120, hvilket er en ukorrekt opdateringshastighed, og det er let at lade sig narre. På skærme med højere Hertz end 120 tilføjer TV´et ekstra billeder mellem de aktuelle billeder, og det hænger desværre på ingen måde sammen med, hvor gode billeder TV´et leverer, forklarer Aubert.

Leder du efter noget midt imellem?

I dette segment er konkurrencen og priskrigen størst, så her kan du finde rigtige knaldtilbud. Der er en række gode TV'er på markedet, og for dig, der ikke ønsker at tømme din opsparingskonto helt, skal du tjekke, hvad du kan få for dine penge.

- For kun få år siden var du nødt til at have både en rummelig stue og et rummeligt budget for at nyde de store TV'er. Dette har ændret sig. Billedkvaliteten er steget i takt med folks konstante ønske om et større TV, og det giver dig mulighed for at sidde tættere på. Om få år er det gennemsnitlige TV, folk har, gået fra at være 55 tommer til 65 tommer, og prisen er blevet langt mere behagelig, siger Aubert.


For dig, der handler på et budget


Hvis du er blandt dem, der kun ser almindeligt lineært TV i realtid, eller som er på udkig efter et TV til sommerhuset, kan du klare dig med en billigere serie. 

- Vi anbefaler at købe et UHD-TV, også kendt som 4K, da stadig flere populære udbydere som Netflix og DR leverer mere indhold med 4K end for blot kort tid siden, påpeger Aubert.  

– Hvad er Ultra HD TV egentlig?

- En kort forklaring er, at detaljerne i TV-billedet er skarpere. Et UHD-TV har flere pixels, der giver en bredere vifte af farver og skarpere detaljer end en ældre skærm med Full HD.

Hvis du sammenligner et TV med Full HD med et TV med Ultra HD, får du 1920x1080 versus 3840x2160. Du får næsten 4000 pixels ved at investere i et 4K-TV, deraf navnet 4K. Dette betyder, at du får skarpere og mere detaljerede billeder i højere kvalitet.

– Hvad er så Full HD TV?

- Der sendes stadig en del TV-produktioner, der er lavet i Full HD-kvalitet, men det er 4K, der er fremtiden. Hvis du vil have et TV, du kan have glæde af nogle år ud i fremtiden, anbefaler jeg, at du købet et Ultra-HD, siger specialisten.

Et 4K-TV leverer fire gange flere pixels end sin forgænger, Full HD. Forskellen er endnu større, hvis man ser tilbage på et HD-TV.

Se vores store udvalg af TV´er fra topmærker som Samsung, Philips, Sony og LG.


Pssst! Sådan skal modelnavnet på TV´et forstås

Alle de store TV-producenter har et nummer eller en produktstige, der giver en indikation af den produktlinje, du køber fra. Det er netop disse tal, der angiver kvaliteten af ​​et TV, og om produktet hører til i budget-, middel- eller topklassen.

 

Bogstaverne i serien

Desværre er systemet ikke et fælles, identisk system hos de forskellige producenter, men der er store ligheder. Modellerne følger alfabetet og en talrække, hvor det højeste tal eller det næste bogstav i alfabetet er en bedre model end det forrige. Kort fortalt vil et TV fra en 9-serie være bedre og dyrere end produkter, der kommer fra en 5-serie.

Hvis vi ser nærmere på et Samsung-TV, hvad siger modelnavnet UE65RU7405 os så?

U beskriver, at det er et LED-TV, og du vil se »Q« på de nyere QLED-apparater. "E" står for Europa, 65 er antal tommer, "R" betyder, at TV'et er fra 2019 (N er fra 2018, M er fra 2017 og K er fra 2016).  Desuden angiver "U" UltraHD/4K. Og endelig fortæller 7-tallet os, at dette hører til 7-serien.

Har du brug for tips til, hvordan du hænger et TV op på væggen? Læs vor artikel:

Sådan monterer du dit TV på væggen

Ordliste for TV

PLASMA


Ældre skærmteknologi med begrænset opløsning, sjældent højere end Full-HD.

HDR


En teknologi, der giver bedre billeder med flere nuancer og detaljer i lyse og mørke områder, som normalt ville være hvide eller sorte.                       

UHD


Nyere teknologi, der leverer en opløsning på 3840x2160, hvilket er fire gange bedre end Full-HD, særligt velegnet til store skærme.     

4K


4K og Ultra HD er den samme, altså 4000, som er det antal pixels et 4K-TV leverer i bredden.

LED


En teknologi, der afgiver lys bag eller fra siden af ​​LCD-panelet. LED gjorde det muligt at producere tynde fjernsyn.

O-LED


Dette er efterfølgeren til LCD, hvor hver pixel skaber sit eget lys. Det giver god farvebalance, og resultatet er bedre billede fra dårlige vinkler med lidt forsinkelse.           

Q-LED


Samsungs egen version af O-LED med Quantum Dot-filter. LCD-panelet består af bittesmå nanopartikler, der gengiver præcise farver over tid. 

Smart-TV


Betegnelsen for et TV, der kan bruges til mere end lineært TV, og som har en tilpasset menu til dette formål som: Surfe på Internettet og bruge apps til streaming-tjenester som Netflix og HBO.