Så enkelt får du mere hukommelse som gør PC’en hurtigere

Så let skifter du selv harddisken

Published at 03. okt 2018 10:26, Updated at 03. okt 2018 10:46

Mange mærker at computeren bliver langsom, efter nogle år. For de fleste er løsningen, at købe en ny PC. Men at skifte harddisk kan være en bedre investering, og enklere end du måske tror.

Harddisken er «lageret» i din computer. Den opbevarer al information du har, lige fra forårsbilleder til programmer og spil. Over tid kan det imidlertid blive rodet på lageret.

- Harddisken er ofte årsagen til at gamle computere bliver langsomme, siger Pål Fredrik Berg, kategorichef for vores Komplett-PC.

Flere smarte tricks: Så enkelt får du din computer hurtig igen.

- Er din bærbar støjende, eller bliver den for varm, er det endda mere sandsynligt at harddisken bliver langsommere.

Innovation

Den gode nyhed er at en nye type harddisk, som har overtaget markedet de sidste år, og den kan gøre din maskine hurtigere.

Som oftest leveres computere i dag med denne variant som kaldes SSD. Det eneste undtagelse er billige modeller – og ældre computere er næsten altid udstyret med HHD harddiske, forklarer Berg.

Hovedforskellen er at en HDD er fysisk begrænset, af en plade som skal rotere for at hente data. SSD’en derimod, har ingen bevægelige dele, og henter data med øjeblikkelig hastighed, uddyber han.

- SSD’er er ofte ti gange hurtigere end traditionelle harddiske.

EKSPERTEN: Kategorichef for Komplett PC’er, Pål Fredrik Berg. FOTO: Komplett

Bør du bytte?

En god SSD koster fra 7-800 kroner og opefter. Dermed er det meget billigere at skifte harddisk end at købe en ny computer.

Du kan også spare pengene, ved at købe en billige bærbar med HDD og bytte til SSD. Du kan dog miste garantien, så tjek derfor med producenten før du går i gang.

- Er du lidt nævenyttig er det ikke specielt kompliceret at skifte den selv. Men det kan være klogt at købe en opgraderingspakke, siger Berg og uddyber:

- En opgraderingspakke er et sæt med instruktioner, kabler og software. Det kan du købe på nettet for et par hundredkroner. Bortset fra det, skal du egentlig bare bruge en lille stjerneskruetrækker.

Langsom PC? Så enkelt får du mere hukommelse som gør PC’en hurtigere

Step 1: Kopier indholdet fra den gamle disk

Det første du skal gøre, er at kopierer Windows fra den gamle harddisk til den nye.

- Det kan være det vanskeligste ved hele operationen. Det er én af grundene til at det betaler sig med en opgraderingspakke, siger Berg.

- Der går du et enkelt software-program som kloner indholdet. Det eneste du skal, er at koble SSD’en til computeren og trykke på ”overfør”.

Efter overførelsen får du to harddiske med samme indhold, og er dermed klar til at bytte.

ENKEL AT ÅBNE: Skru skruerne ud på undersiden af din bærbar. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Step 2: Skru computeren op

Her gælder det om at få slukket for strømmen. Desuden bør du arbejde i et rum uden statisk elektricitet, så undgå væg-til-væg tæppe.

Før du begynder, kan det være klogt at se en instruktionsvideo på nettet. Husk dog at computere kommer i mange udgaver, så din maskine kan være anderledes end videoen.

Ny PC-Skærm? Sådan vælger du den rigtige

- Vend den bærbare computer på hovedet og find ud af hvor din harddisk sidder. Det varierer fa model til model, men placeringen er ofte markeret på undersiden af maskinen forklarer Berg.

- Ofte må du skrue hele bunden af på bærbaren, men nogle computere har harddisken på siden, og skal man som regel fjerne en skrue.

SIDDER GODT: Løsne plastdekselet forsigtigt. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Step 3: Find HDD’en

Når du har fjernet dækslet, skulle det være enkelt at se harddisken. Den er kvadratisk og lige så stor som den SSD som du skal sætte i.

- Det er ikke noget andet i computeren, som ligner den.

I tillæg er det en god ide, at mærke at PC-dækslet sidder fast med plastikklemmer. Vær forsigtig når du løsner dem, så de ikke knækker.

Husk også at passe på skruerne. De kan have forskellige størrelser og bør skrues tilbage igen der hvor du fandt dem.

LET AT FINDE: Harddisken er her øverst til højre. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

MEGET LILLE: Harddiskene har samme størrelse, SSD til venstre og HDD til højre. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Step 4: Skru den gamle disk løs

Harddisken sidder normalt måde fast i en lille metalholder og resten af computeren. Først må du løsne skruerne i metalholderen, derefter i selve disken.

- Når du har fjernet skruerne, kan du enkelt lirke harddisken ud af tilkoblingen. Ofte er du nødt til at tage det lidt baglæns for at få det ud af sin rille, siger Berg.

UD MED DET GAMLE: Efter du har skruet harddisken løs, tag den forsigtigt ud af tilkoblingen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

IND MED DET NYE: Sæt SSD’en til på samme måde, som HDD’en var tilkoblet. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Step 5: Skru den nye disk fast, og skru computeren sammen

Med den gamle disk ude, er det bare at sætte SSD’en i på akkurat samme måde, som HDD’en sad.

- Der er ikke noget specielt at tænke på her. Harddisken har en standard størrelse, så SSD’en vil passe akkurat som den gamle.

Derefter følger du ganske enkelt steppene overfor i modsatte rækkefølge: Sørg for at SSD’en sidder fast og skru derefter bærbar-dækslet på igen.

- Efter det er det bare at bruge bærbaren som før. Den vil være lige som tidligere, men mærkbart hurtigere, siger Berg.

- Hvis noget mod formodning ikke fungerer, som det skal, kan du altid sætte den gamle HDD tilbage i maskinen. Alt indholdet ligger der forsat, så det er en god backup, afslutter han.

SNART FÆRDIG: Skru SSD’en fast med samme skruer, som HDD’en var fastgjort med. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

ALT KLART: Sæt dækslet fast og skru det på igen. Laptoppen er nu klar til brug. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Ikke bare computere

Guiden overfor er først og fremmest relevant for Windows-bærbare. Mange Macbooks eller Chromebooks er har loddet harddiskene, eller er svære at skrue op.

Det at bytte harddisk kan også være et trick til andre maskiner, f.eks. spilkonsoller. Skal du bytte harddisk på andre maskiner end bærbare, bør du imidlertid først sikre dig om at det er muligt.