Sådan skifter du SSD-harddisk på din computer

Sådan skifter du SSD-harddisk på din computer

Published at 03. okt 2018 10:26, Updated at 10. apr 2019 10:19

Er du klar til at føle sig som en teknisk superhelt? Hvad med at spare penge? Eller måske er det vigtigste af alt, at få en PC, der vil være lige så god som ny igen?

Du har haft din PC nogle år og bemærker en ubestridelig følelse af, at den ikke er god nok. Alt for ofte ser du regnbuehjulet snurre eller timeglasset tælle ned i en evighed. Så lider din computer med stor sandsynlighed under en aldrende harddisk, som ikke længere føler sig som en "hard"-disk, men snarere som en blød plade med sirup.

Så er det tid til at udskifte harddisken til en SSD. Kort fortalt er forskellen på en harddisk (HDD) og en SSD dette:

En HDD er som en superkomprimeret og hurtig CD. Det spinder i meget høj hastighed. Når du forsøger at få fat i et billede, skal den dreje mange gange for at komme til det sted på disken, hvor billedet er placeret, og med tiden bliver den slidt, når man fjerner og lagrer nye oplysninger på den.

En SSD er mere som en krydderihylde. Når du er på udkig efter et bestemt krydderi, så skal du tage krydderiet direkte ned af hylden. Du behøver ikke køre din hånd forbi alle de andre krydderier for at tage muskaten, du har brug for. Lidt sådan fungerer en SSD, bare med ettaller og nuller.

En SSD er derfor meget hurtigere, og drager også fordel af at være mere slidstærk, samtidig med den tåler en hel del mere. Som vores kategorichef for Komplett-PC, Pål Fredrik Berg plejer at sige:

- SSD'er er ofte ti gange hurtigere end traditionelle harddiske.

Ulempen er normalt, at de er dyrere og har mindre plads til samme pris som en HDD. Dog vil du helt sikkert mærke en stor forskel, hvis du opgraderer.

Vi har sammensat en simpel guide med trin, der viser dig, hvordan du udskifter lagerenheden på maskinen.

PS: Det er ikke så svært, som man skulle tro!

GØR DET SELV: Du kan spare en masse penge ved at skifte til en ny lagerenhed selv. FOTO: Starcom

Trin 1: Beslut dig for, hvilken SSD du vil købe

Før du skifter, skal du selvfølgelig have en SDD til at sætte i maskinen. Men hvilken? De fleste moderne maskiner bruger en SSD 2,5-tommer, men det vil variere fra maskine til maskine, så hvis du ikke er sikker, skal du tage en tur på Google eller konsultere manualen til maskinen.

For det andet, er du nødt til at beslutte, hvor meget lagerplads du har brug for. Det er normalt det, der giver forskellen på lav og høj pris på SSD'er. Se, hvad du allerede har, og prøv at tænke over, hvad du vil få brug for om et par år.

Det sidste er læse-/skrive-hastighed. Jo højere den er, jo hurtigere arbejder SSD´en, men som med opbevaring betyder det også øgede omkostninger. Høj hastighed er blandt andet rart at have, hvis du spiller videospil eller overfører en masse oplysninger fra sted til sted.

Når du har købt en SSD og fået den hjem, kan du gå videre til trin 2.

Trin 2: Pas på indholdet fra den gamle harddisk

Når du udskifter harddisken, har du brug for en løsning, hvis du ønsker at beholde dine fotos, film, minder eller noget andet, du har gemt på din computer. Alt, hvad du har, ligger nemlig gemt på din gamle harddisk.

Her er flere måder at gøre det på:

• Den nemmeste måde er at købe en opgraderingspakke. Der får du enkel software, der kloner indholdet for dig.
• Du kan få dig en memory stick eller en ekstern harddisk, som du overfører alt dit indhold til manuelt.
• Du kan gemme indholdet i en cloud og hente dit indhold, når du har installerer den nye harddisk.

Når du har sikkerhedskopieret alle filerne, er du klar til at udskifte harddisken.

Trin 3: Åbn din computer

Det første du skal gøre er at åbne maskinen ved at skrue den fra hinanden. Til dette skal du vende computeren på hovedet (hvis du har en bærbar computer), derefter løsne alle skruerne, der fastgør dækslet. Hvis du har Mac, vil det kræve en særlig slags skruetrækker kaldet Philips #00, men du kan altid købe et sæt eller Google, hvad din computer skal bruge.

Før maskinen åbnes, er det vigtigt, at alle kabler og strømkilder er afbrudt, og at du åbner maskinen i ryddelige omgivelser. Du bør også tage på metal, før du rører komponenterne i PC'en. Dette er for at fjerne potentielt opbygget statisk elektricitet, som kan beskadige komponenterne.

ÅBNE MASKINEN: Find og skru alle skruerne ud, der holder dækslet. FOTO: Starcom

Trin 4: Find lagerenheden, du har

Når du åbner maskinen og kan se det smukke maskineri nedenunder, er du nødt til at finde lagerenheden.

Det varierer fra computer til computer, hvor harddisken sidder, men det er forholdsvis let at identificere, hvor den er. Som Berg forklarer:

- Der er ikke noget andet derinde, der ligner den ret meget.

Den sidder forbundet med et kabel, der har en bred munding og den er yderligere sikret med en lille skrue.

FIND LAGERENHEDEN: Her kan du se indersiden af en Macbook Pro, med lagerenheden markeret med orange. FOTO: Starcom

Trin 5: Løsn skruen og tag den gamle lagerenhed ud

Det første, du skal gøre er at løsne skruen, der fastgør harddisken til en lille metalholder. Når du har gjort dette, kan du fjerne den fra kablet, den sidder fast i. Der skal ofte lirkes lidt for at løsne den fra sporet, den sidder i.

Det kan godt betale sig at gemme den gamle harddisk som ekstra lagerplads. Hvis du bare vil smide den væk, bør du tænke over, om du har privat indhold på den, som du skal slette.

FJERNET: På denne maskine, ser det sådan ud, når du har taget lagerenheden ud. FOTO: Starcom

Trin 6: Sæt din nye SSD i

- Der er ikke noget særligt at tænke på her.

At sætte den i er den samme proces bare omvendt. Sørg for, at kablet ikke er løst, og at skruen sidder godt fast, når du fæstner den nye lagringsenhed.

Sæt så dækslet på igen og skru det fast. Nu er du klar til at surfe på nettet i forrygende hastighed.

Skulle den nye harddisk af en eller anden grund ikke virke, så har du stadig alt dit indhold gemt på din gamle harddisk (hvis du ikke har slettet det). Så kan du skifte tilbage igen.

NEM MONTERING: Det skal være let at forbinde SSD´en til kablet, og du behøver ikke bruge kraft. FOTO: Starcom

Andre ting at tænke på

Nogle computere har harddiskens loddet fast, for eksempel nogle Mac eller Chromebook computere. Disse bør du helt sikkert overlade til eksperterne, medmindre du er en ekspert, for udskiftning af harddisken.

Det kan også være en fordel at skifte harddisk på andre maskiner, såsom spilkonsoller. Har du har en Xbox One, der kæmper med hastigheden og er langsom til at indlæse spil? Så kan en SSD være løsningen.