Hvis du har brug for at udskifte mange komponenter, kan det ofte betale sig at købe en ny.
LANGSOM PC? Hvis du har brug for at udskifte mange komponenter, kan det ofte betale sig at købe en ny. FOTO: VG Partnerstudio

Seks tegn på, at du skal udskifte din PC

Published at 18. okt 2018 13:26, Updated at 18. okt 2018 15:03

Det kan ikke altid betale sig at reparere en gammel maskine. Her er tegnene på, at din PC er forældet.

Pål Fredrik Berg, der er kategorichef i Komplett-PC, serviceafdeliingen for PC-byggeri, har stor erfaring med PC'er. Han ved godt, hvilke komponenter det betaler sig at udskifte, og hvad der karakteriserer en maskine, der er udløbet.

For mange vil det at erstatte den mekaniske harddisk med en SSD, en type harddisk der henter data meget hurtigere, eller at skaffe mere hukommelse i maskinen, kunne fikse problemerne med en langsom PC.

PC-EKSPERT: Pål Fredrik Berg, kategori-chef for Komplett-PC. FOTO: VG Partnerstudio

Men det kan også være anden hardware, der sinker hastigheden, eller sætter grænser for, hvilken type software, du kan bruge. Så det kan simpelthen være bedre at købe en helt ny maskine.

Her er de tegn, du bør kigge efter:

1. Den sluger strøm

Batterikapaciteten på en bærbar vil blive dårligere efter et stykke tid. Så kan du udskifte batteriet, som du ofte kan gøre nemt på egen hånd.

Men er din PC gammel, er det ikke sikkert, at sådan en udskiftning ville have så meget for sig, især ikke hvis du er nødt til at udskifte flere andre komponenter.
- En PC, der er mere end syv år gammel, kan med fordel udskiftes. Nyere computere har en mere strømbesparende processor med mere kraft til at udføre flere opgaver, hvilket er særligt fordelagtigt på bærbare computere. Dermed får man også bedre batterilevetid, forklarer PC-eksperten.

Bygge din egen PC? Sådan vælger du de rigtige komponenter

2. Din computer er langsom

Selv hvis du ikke bruger maskinen til meget mere end at surfe på nettet, har de hjemmesider, vi besøger, udviklet sig meget i de seneste år.

- Internetsteder som VG.no eller Facebook har fået mange nye specielle funktioner, mere video og meget mere komplekst programmeringssprog end tidligere. Det kræver meget af maskinens hardware og ikke mindst software. Ældre maskiner er ikke rustet til at håndtere disse opgraderinger på en god måde, og computeren opleves derfor som langsom.

Udskiftning af harddisken, eller udskiftning til en ny maskine med SSD, kan gøre en stor forskel, ifølge Berg.

UD MED DET GAMLE: Her fjernes en mekanisk harddisk fra maskinen, og den erstattes af SSD. FOTO: VG Partnerstudio 

3. Du behøver ikke at bruge den nyeste software eller operativsystemet

For at bruge den nyeste og mest sikre software skal man ofte opdatere operativsystemet på maskinen - men det hjælper ikke meget at opdatere operativsystemet, hvis dette igen kræver, at du opgraderer din hardware.

- Operativsystemet Windows 10 for eksempel er designet på en måde, der er kompatibel med de fleste typer hardware - selv på ældre PC'er. Har du en pc, der ikke kan håndtere Windows 10 kan du anse den for en "stenalder-PC", og du kan med fordel udskifte den, siger Berg.

4. Din computer bliver varm

Et andet problem er, at PC'en kan blive overophedet og mere støjende, efterhånden som den bliver ældre.

- Lyden af ventilatoren, der kører uafbrudt, er et tegn på, at den bærbare varmer op og ikke kan klare at køre så effektivt, som når den er helt stille. Dette skyldes som regel støv og snavs, der blokerer ventilationsåbningerne, forklarer PC-eksperten.

En overophedet PC kan skyldes, at kølepastaen mellem processoren og blæseren bliver hård, og i stedet for at være termisk ledende bliver den termisk isolerende - og leder ikke varmen væk.

At løse dette kan være dyrt, da du så bør sende din computer til et værksted, der kan skille din PC ad for at fjerne og påføre ny kølepasta, og dermed fjerne årsagen til, at kølesystemet er tilstoppet.

- Overvej din PC´s alder og værdi, før du beslutter dig for at få den lavet. I mange tilfælde kan det være lige så rentabelt at udskifte hele maskinen, siger Berg. Han understreger, at selv om maskinen er varm, er dette ikke direkte farligt for hverken maskine eller omgivelser, da producenterne har en masse forhindringer, der gør, at hardwaren ikke bliver brandfarlig.

- Hvis du sidder meget med din PC på skødet, så skal du måske købe et kølebræt, for så undgår man at få ubehagelig varme på lårene.

5. Du har brug for en anden maskine

Med nye interesser og hobbyer kan det godt være, at du har behov for en helt anden PC end den, du allerede har.

- I mange tilfælde kan det være rentabelt at skifte fra en bærbar computer til en stationær maskine. Hvis man for eksempel køber en færdigbygget Komplett-PC, man har en god basismaskine, man kan bygge videre på, ved at installere ekstra grafikkort til at spille, eller blot udvide med flere harddiske, fortæller Berg.

Men selvfølgelig er det ikke altid hensigtsmæssigt at vælge en stationær PC.

- Prøv at vurdere, hvor, hvornår og hvad du skal bruge maskinen til. Der er nu snesevis af kraftfulde bærbare computere, der stadig har lav nok vægt, så de fint kan være i rygsækken, siger eksperten.

6. Du har været uheldig

Hvis du har ødelagt din computer, for eksempel ved at spilde drikkevarer, eller hvis du har tabt den på jorden, kan det i mange tilfælde være bedre at udskifte hele PC'en.

Hvis du ikke har en forsikring, der dækker de skader, kan det ofte være frygteligt dyrt at få din PC repareret. I de fleste tilfælde vil det så kunne betale sig at købe en ny maskine, da du skal stå for disse omkostninger selv.

- Hvis du derimod har knust skærmen, men resten af maskinen er i ét stykke, kan du slutte den til en ekstern skærm og bruge den som en stationær PC, udtaler Berg.