Bliv bedre gamer-forældre, voksen og barn gamer sammen

Bliv bedre gamer-forældre

Published at 08. maj 2019 10:49, Updated at 16. maj 2019 10:12

Medietilsynet har afdækket, at forældre er mindre interesserede i børnenes medie- og spillevaner end i andre klassiske rekreative aktiviteter som sport og spejder. Mange forældre er bange for, at børnene bruger for meget tid foran skærmen. I stedet for at bruge tid på at bekymre sig, bør forældre involvere sig i deres børns spil, som er kommet for at blive. Her er tips til, hvordan man bliver en bedre gamer-mor eller -far.

Det er tid til at knuse fordommene

Det er et kendt faktum, at der opstår fordomme, når man mangler viden, og dette gælder naturligvis også for gaming. Som forælder har du måske hørt om spilafhængighed og om at, gaming ikke er godt for børn, uden at sætte dig ind i fakta. Forældre frygter, at børnenes spil går ud over skole og lektier og hygge og lege udendørs med andre børn. Men gaming er kommet for at blive, og der er mange positive aspekter ved gaming.

Lavere interesse hos forældrene i forhold til anden sport

Medietilsynet gennemførte en undersøgelse: "Børn og medier 2018". Undersøgelsen blev gennemført ved at interviewe 4.805 norske børn i alderen 9-18 år om deres medievaner. Børnene fik i denne sammenhæng spørgsmål om forældrenes opfølgning, og i hvilket omfang forældrene viste interesse for børnenes aktiviteter. Af resultatet fremgår det, at kun 18% af forældrene viser interesse for børnenes videospil. Til sammenligning angav hele 71 procent af børnene, at deres forældre viste interesse for andre typer af fritidsaktiviteter som sport. Der er forskel mellem kønnene, hvor flere drenge oplever, at deres forældre udviser større interesse for gaming, end pigerne.

Tips til forældre

Vis interesse og stil spørgsmål

Medietilsynet har dedikerede sider, hvor de opfordrer dig til at tale med dit barn om spil. På «snakk om spill.no» finner du flere nyttige tips til, hvordan du bør kommunikere med dit barn om gaming.

Spørg ind til, hvilken tone børnene bruger indbyrdes

De fleste spil foregår online, hvor deltagerne kommunikerer med hinanden i løbet af spillet, og da oftest på engelsk. Som i andre sociale medier, er det klogt at følge med i, hvordan tonen er mellem de unge også her. Mobning foregår på alle arenaer, og det er fint at stille dit barn spørgsmål som: "Er der nogen, der bliver mobbet, eller som I behandler dårligt, når I spiller? Føler du dig sikker, når du spiller?"

Spørg hvem de spiller med

Dagens spil er mere sociale, end de fleste forældre er klar over. Spillene kan være en meget positiv oplevelse for tilhørsforhold, især for børn, der kæmper med at passe ind i andre traditionelle sociale sammenhænge, da de møder ligesindede online. Som forælder bør du vise interesse for, hvem der er dit barns venner, ikke kun klassekammerater, men også venner online.

Prøv selv

Du skal hverken være god eller spille i lang tid for at forstå principperne i spillet. De fleste spil har en "tutorial", der løber gennem spillets historie og grundlæggende spilfunktioner. Her kan du lære, hvordan spillets karakterer bevæger sig, og du kan bruge en «non-player-character (NPC)», hvor du kan teste det med god hjælp fra PC´en.

Tips fra en gamer-far

Per Anders Tveit arbejder med markedsføring på skittfiske.no i dagtimerne og er gamer-far om aftenen, men det er langtfra kun gaming, der bliver fulgt op på hjemme hos familien Tveit. Thorbjørn og Theodor (10) og Sara Marie (12) laver altid lektier, før det er fodboldtræning eller en anden aktivitet, der er på dagsordenen. Den tid, der bliver tilovers, bruges til spil, gerne sammen med mor og far.

Tveit er selv en aktiv spiller og er blandt andet medlem af gamingklubben Spett Gaming. Faderen har endda forsøgt at engagere andre forældre til at deltage mere aktivt i deres børns spil, da han mener, at der skal følges op på spil som på enhver anden fritidsaktivitet.

ENGAGERET GAMER-FAR: Per Anders Tveit synes, det er lige så vigtigt at vise interesse for de spil, børnene spiller, som fritidsaktiviteter. FOTO: PRIVAT

- Der er ingen forskel på, om børnenes fritidsaktiviteter udfolder sig på et fodboldstadion eller en digital arena. Behovet for forældre på sidelinjen er der, både som cheerleadere og kageuddelere, og også som facilitatorer, hvad enten det er at køre til kamp eller hjælpe med rigning til LAN/computerparty.

Tveit uddyber, at engagementet er bemærkelsesværdigt lavere, når det kommer til videospil frem for sport.

- Når børnene scorer et mål eller redder et straffe, får de ros, mens det ofte ikke er det samme i spilsammenhænge, simpelthen fordi forældrene ikke kan se den samme værdi af de ting, barnet har opnået.

Følelsen af at få accept i derhjemme for det, barnet brænder for, er vigtigt. Det faktum, at vi som forældregeneration kan være sejlet agterud digitalt, bør ikke gå ud over børnene. Vær der for dine børn som en, der tydeligt sætter grænser, men også som en, der hepper; vær med til at støtte den gode følelse, man får, når man gør en forskel i spillet ligesom på fodboldbanen. Vær med til at støtte den sociale spilarena på samme måde som den fysiske aktivitet, anbefaler Tveit.

- Stil op som chauffør eller rig-hjælper til computerparty på samme måde, som du stiller op som frivillig i sportsklubben. Eller inviter til computerparty selv. Mulighederne er mange, men det kræver, at vi som forældre gør os ulejlighed med at sætte os ind i børnenes behov og den tid, de lever i. Alt for mange refererer til, hvordan det var, da vi var selv børn uden at tage hensyn til, at verden omkring os er gået videre, og at vi burde gøre vores bedste for at følge med.

Hvordan finder I balancen mellem andre fritidsaktiviteter og spil?

- Vi har et sæt regler, som børnene har været med til at designe. Vi er enige om, at lektier og pligter har forrang for alt, så det ikke går ud over noget andet, uanset fritidsaktivitet. Hvis ikke lektierne er lavet, må både fodboldtræning og/eller gaming give fortabt.

Hvordan følger du med i, hvad dine børn spiller?

- Da børnene var mindre, sad vi normalt sammen med dem, når de spillede på enten iPad eller Xbox. På den måde fik vi et godt indblik i, hvad de lavede. Da de blev større, fik de andre ønsker, når det kom til gaming, og behovet for en privatsfære var større. Ikke mindst med tanke på støj, da de ønskede at kommunikere med deres venner, mens de spillede. De sidder dermed på deres respektive værelser, men vi har en god dialog og ved, hvilke spil de spiller. Hvis de vil have et nyt spil eller en tilføjelse til et spil, så spørger de os.

Spiller I sammen?

– Ja. Nogle af spillene fænger ikke mig personligt, men det er vigtigt for os som forældre, at vi ved, hvad børnene laver, og det kræver, at vi sætter os ind i det. Jeg er naturligvis dårligere til at spille de fleste af spillene end mine børn, men det er også noget, der gør det lidt ekstra sjovt. Børnene får lov til at vise, hvad de er gode til, og får en mesterfølelse af, at de er bedre end deres forældre. Samtidig får vi som forældre en bedre forståelse af spillet og de elementer, børnene bruger en masse tid på at mestre.

Er der meget forskel blandt forældre på, hvor engagerede de er i børnenes spil?

- Meget. Jeg taler stadig med forældre med jævnaldrende børn, der har en mere negativ tilgang til spil, og de ser på spil som et onde snarere end noget positivt. I mit hoved er der virkelig ingen forskel, når en af drengene kommer hjem efter en fodboldkamp og stolt fortæller om det mål, han scorede, end hvis han fortæller, at han har vundet en runde i Fortnite. Eller når pigen vil stolt vise mig noget, hun har bygget i Minecraft, og har brugt en masse tid på at planlægge og konstruere. Følelsen af at have opnået noget er den samme, uanset hvilken platform de har gjort det på, og det er vores rolle som forældre at give dem den bekræftelse, de søger.

Har du tips til andre forældre til at give børnene gode spilleoplevelser?

- Sæt dig ind i spillet ved at prøve det selv. Det er ikke nok at tale med en anden forælder, der måske også har et negativt forhold til gaming. Dan dig dine egne meninger, men respekter, at tiderne har ændret sig, og at spil er kommet for at blive. Sæt dig gerne sammen med dit barn og spil sammen. Stil spørgsmål. Vov at være dum.

Vi spørger børnene om gaming

Hvad kan du bedst lide ved at spille?

- Det bedste er at have det sjovt, spille med venner, være kreativ og vinde, svarer Theodor, Thorbjørn og Sara Marie smilende.

Hvordan kombinerer du andre aktiviteter med gaming?

- Vi får lov til at spille på aftalte tidspunkter. Når der er træning, skal vi tage derhen, og lektier skal altid være lavet først. Rækkefølgen er noget i retning af: Lektier, træning, gaming hvis tid. Andre aktiviteter er også sjove.

Har du fået venner gennem gaming?

- Ja, venners venner. Jeg har lært andre bedre at kende, som jeg har kendt før.

Hvad er det mest irriterende forstyrrelse, når du gamer?

- Det er irriterende, hvis mor eller far siger, at jeg er nødt til at stoppe midt i en runde, og så spørger jeg gerne, om jeg må få lov til at fortsætte lidt endnu. Og så er det surt, når katten leger med ledningen og ender med at trække den ud. Det værste er, hvis PC´en går ned.

Hvordan skal forældre følge op på deres børns gaming?

- Det er i orden, at de kigger ind og ser, hvad vi laver. Det er sjovt at fortælle og vise dem, hvad det er, jeg laver. Og jeg synes også, det er rigtig sjovt at spille sammen. Jeg tror forældrene skal spille mere med deres børn, selv om de er dårlige til spillet.

Hvad du ikke skal gøre ...

Nu har vi set lidt på, hvad du skal gøre som gamer-forælder, men hvad er så det værste, du kan gøre? At stoppe midt i en gaming-runde kan sammenlignes med at stoppe midt i en halvleg i en anden sport. Du forlader ikke banen midt i kampen, bare fordi mor siger, at maden er klar. Espen Harring er medlem af gamingklubben Spett Gaming og deler nogle uskrevne regler, som kan være nyttige for forældre til børn, der spiller.

1. Sig til i god tid til den, der gamer, før de skal forlade spillet. På den måde ved de selv, om de kan nå en runde til eller ej.

2. Vent til runde er overstået, før du giver vigtige beskeder. Selv børn kan have svært ved at lytte til dig, når de koncentrerer sig om at vinde et game eller en fight.

3. Husk, at gamere sandsynligvis taler med andre over nettet, når de spiller. Giv dem en chance for at slukke for mikrofonen, før du begynder at "mase på dem".

4. Engager dig i, hvad gamere laver. Spørg dem om spillet. Lær, hvad det meste betyder og går ud på. På den måde er det lettere at forstå og have en samtale. Så bliver det på samme måde, som hvis du stod på sidelinjen under en håndboldkamp.