Gamingstol foran en gaming-PC med blå baggrundsbelysning

Sådan sidder du rigtigt, når du gamer

Published at 08. maj 2019 10:50, Updated at 05. mar 2020 10:28

Gamingsessioner kan være lange, og derfor er god siddekomfort vigtig. Du skal ikke bare sidde behageligt, men også rigtigt. Elisabeth Pleym Gundersen er ergoterapeut og deler ud af sine tips til, hvordan en gamer kan forebygge overbelastningsskader.

En godt udformet siddeplads kan bidrage til at forebygge muskel- og skeletbesvær. Lige så vigtigt som en godt udformet "gaming-plads," er imidlertid, at hver enkelt er bevidst i forhold til brugen af det udstyr, vi har til rådighed, deres egen kropsbrug, pauser og variation, når man gamer. Gamingmøbler er blevet en vigtig del af gamingen, og justering af disse kan gøre dig til en bedre spiller. Ergoterapeuten fokuserer på hvert møbel for sig, og på hvordan du skal justere disse for endnu bedre udholdenhed og bedre helbred.

Gaming-stol

Ergoterapeut Elisabeth Pleym Gundersen
Ergoterapeut Elisabeth Pleym Gundersen.
FOTO: PRIVAT

Der findes forskellige typer af stole, og hvad der er god siddekomfort er individuelt, men korrekt højdejustering af stolen er vigtigt. Gaming-stole kommer i forskellige størrelser og skal matche din krops størrelse. Stolene skal være fuldt justerbare, især med hensyn til højde og sædevinkel. Hvis din stol ikke kan justeres i højden, er det tid til at overveje en udskiftning. Hvis man har et hæve-sænke-skrivebord, skal stolen have en hæve-sænke-funktion, der gør det muligt, at man nemt kan variere højden, forklarer Pleym Gundersen.

• Start med at indstille stolens højde, så du hviler med fødderne solidt på gulvet. Vinklen i knæhasen bør være mindst 90 grader.
• Indstil ryglænet, så du får god støtte i lænden.
• Juster dybden af sædet, så ca. 2/3 af lårene får støtte. Bagsiden af knæene til at gå fri.
• Brug reguleringsmulighederne til armlænene til støtte af underarmen, eller fjern armlænene, hvis de er i vejen. De bør ikke være så høje, at du er nødt til at trække dine skuldre op eller sammen.
• Brug vippebevægelsen i sædet aktivt til at ændre siddestilling.

Se vores gaming-stole med gode indstillingsmuligheder.

Indstil bordet

• Tag udgangspunkt i siddestillingen, og indstil så bordhøjden, så dine underarme hviler på bordpladen eller armlænene. Dine skuldre skal være afslappede.
• Sørg for at have masser af plads til benene under bordet for at kunne for at kunne skifte stilling.

VIGTIGT AT SIDDE RIGTIGT: Dårlig siddestilling kan føre til muskel- og skeletbesvær FOTO: KOMPLETT

Placering af skærmene

En sand gamer har flere skærme, og der går meget tid foran dem. Afstanden og højden til skærmene er af betydning for god siddekomfort.

- Anbring skærmene lige foran dig, så dit blik får en neutral position, for så undgår du skævhed i nakken. Sørg for, at skærmene er placeret så tæt på hinanden som muligt og i samme højde.

• Afstanden til skærmen (normalt mellem 50-90 cm) vil variere afhængigt af synet. Men en armslængde vil fungere for de fleste.
• Skærmen skal kunne højdejusteres og indstil helst skærmen, så du hviler din nakke og ser "lidt skråt nedad", når du ser på skærmen, lidt ligesom, når du læser en bog. For høj skærm kan forårsage belastning af øjne, nakke og skuldre.
• Når du sidder med afslappet nakke og ser lige frem, skal blikket falde lidt skråt nedad mod midten af skærmen i en vinkel på omkring 15-30 grader.
• En svag hældning af skærmen bagud giver en god "arbejdsposition" for de fleste.
• Undgå blænding og refleks fra lamper og vinduer. Dagslyset bør komme ind fra siden. Gardiner og persienner bør anvendes, hvis ikke anbefalet skærmplacering er mulig.
• Har du problemer med synet på grund af tung brug af computeren, bør du overveje briller.

BLIV EN BEDRE GAMER: Korrekt justering af gaming-møblerne kan gøre dig til en bedre spiller FOTO: KOMPLETT

Tastatur

Der er en masse af tastaturer på markedet, og et stigende antal leverandører har ergonomi i tankerne, når de udvikler nye produkter. En naturlig og afslappet spillestilling er vigtig.

• Tastaturer skal være flade for at undgå ugunstige "knæk" i håndleddet. Tastaturer findes i fuld størrelse med numeriske taster eller som minitastaturer med reduceret bredde. Et Tenkeyless (TKL) tastatur kan for nogle give en bedre stilling for armene.
• Tastaturets placering afhænger af den enkelte skriveteknik med varierende grader af støtte for underarmen på bordet.
• De fleste mennesker får en god aflastning i nakke, skulder og arm ved at støtte en stor del af underarmene på bordpladen eller armlænene.

Mus

Gamere har forskellige præferencer for type af greb, når det gælder valg af mus, og også her er der kommet et bredt udvalg af mus med ergonomisk design.

Se hele vores udvalg af gaming-mus her.

• Mus fås i flere størrelser og former. Find den mus, der passer bedst til din hånd for at undgå unødvendige spændinger i fingre og håndled.
• Trådløs mus giver mere fleksibilitet end en mus med ledning.
• Placer musen så tæt på tastaturet som muligt, eventuelt mellem kroppen og tastaturet. Undgå, at armen strækkes for langt frem og til siden.
• Brug tastaturgenveje til at reducere brugen af mus.

Husk hvile

- Andet og mere intensiv gaming, der kræver dyb koncentration, gør det nødvendigt med kortere sessioner og hyppige, korte pauser.

Hviletiden bør tilpasses din spiltype. Nogle opgaver/spil ved computerskærmen gør det forsvarligt at arbejde 1-2 timer i træk, for eksempel arbejde, der kræver kreativitet og problemløsning.

- I pauserne bør man se på noget på længere afstand, så øjets muskulatur får variation. Pauser er vigtige, lav gode rutiner for, hvornår du skal holde pauser. Stræk ud, rejs dig op eller lav nogle øvelser efter 45 minutter, tilråder ergoterapeuten.

- Det er det langvarige stillesiddende arbejder, der påvirker vores helbred negativt. Det er ikke farligt at sidde på en stol i et stykke tid, men problemet opstår, når vi sidder der over tid i stedet for at være i bevægelse. Mærk hvordan din krop har det. Får du vedholdende lidelser - opsøg sygeplejerske, læge eller fysioterapeut.

Variation er vigtig, og du skal bruge stolens muligheder aktivt. Det er også vigtigt med regelmæssig fysisk aktivitet, afslutter Pleym Gundersen.

YouTube Video - Enkle tøyeøvelser for gamere