Profilbillede af ThomasPASTE som streamer på Twitch for Komplett

Spis dig til at blive en bedre gamer

Published at 08. maj 2019 11:56, Updated at 28. jun 2019 09:28

En gamer er ikke længere en person, der sidder hele dagen foran skærmen og drikker energidrik. Tværtimod er det et krav, at du har et godt helbred, hvis du skal holde trit med de bedste konkurrenter. ThomasPASTE er tidligere radiovært, der nu lever af at streame på fuld tid, og hans kost er langt fra A4.

Twitch profil ThomasPASTE

ThomasPASTE er en norsk Twitch-profil og streamer med sunde vaner. PASTE er kendt som radiostemmen på NRJ, men nu er det gaming på fuldtid, det gælder. Han foretrækker spil-genren Battle Royale, og gør sig gældende i Fortnite. Streameren er ikke kun en rollemodel, når det kommer til god underholdning, han har også gode vaner, når det kommer til kost og motion.

Hvorfor er det vigtigt at være i god fysisk form for en gamer?

- God fysisk form og gaming går hånd i hånd, hvis du spørger mig. Hvis din krop er træt og har det skidt, bliver det tungt at game.
Som gamer ved du, hvor mange beslutninger der hele tiden træffes, og hvis krop og sind ikke er i god balance, bliver gameplayet påvirket - og valgene ofte dårlige. Ligesom i andre dele af livet, uddyber PASTE.

Hvilke øvelser er vigtige for at blive en bedre spiller?

- Det er nok meget individuelt. Helheden er nøglen, tror jeg. For mit vedkommende er en god løbetur med min hund Oda fantastisk til at friske kroppen op, men måske endnu bedre for hovedet. Frisk luft, mens pulsen stiger, er en hjernebooster deluxe.

Kan du se resultatet af din træning som professionel streamer?

- Jeg mærker helt klart resultatet i kroppen, og det påvirker garanteret min streaming i en positiv retning. Især har kosten gjort meget godt for mig. Måske mere end selve træningen de seneste år.

Du nævner kost, har du en diæt eller plan, du følger?

- Jeg forsøger at minimere mit indtag af sukker og forarbejdede fødevarer. Jeg har levet af plantebaseret kost i 7 år nu, og har kun positivt at sige om det, og det er en af grundene til, at jeg stadig er vegetar.

BLIV EN BEDRE GAMER: Ved at spise sundt og træne kan man blive en bedre gamer FOTO: ThomasPASTE

Rigtig og sund kost

Forsker Ingo Froböse ved det tyske sportsuniversitet i Köln er en af de få forskere, der har kigget på e-sport som sport. Resultaterne inden for det sportslige var interessante og havde klare paralleller til anden koncentrations- og præcisionssport som skak og bordtennis. E-sport skilte sig også klart ud fra andre sportsgrene på et andet vigtigt punkt, nemlig om de havde fokus på en sund og ordentlig kost. Især forskellen på traditionel sport og e-sport stort i forhold til, om kosten var en del af forberedelserne til konkurrencedagen.

Hvis vi til sammenligning ser på Magnus Carlsens menu under Skak-VM 2018, er den sandsynligvis meget forskellig fra e-sportsfolkenes spisevaner i løbet af en turnering af samme kaliber. Carlsen spiser kun lette og sunde måltider før og mellem partierne. Carlsens kok, Magnus Forssell, delte menuen, som kun bestod af sunde måltider med TV2 i løbet af mesterskabet:

Morgenmad: Acai smoothie, eventuelt en let salat.
Frokost: Salat eller omelet
Snack: Nødder, frugt smoothie, juice.
Middag: En sund middag anbefalet af kokken, eller det Carlsen selv ønsker, som havaborre lørdag til VM.

E-sportsfolk burde træne mere

Den tyske idrætsforsker så, at e-sportsudøvere havde samme fysiske niveau som en normal borger, noget der skræmmer Froböse. De skal træne styrken af nakke, skuldre og ryg, hvilket vil medføre, at de motoriske færdigheder forbedres, siger han. I skolen, på arbejde eller i fritiden kan der blive lange stillesiddende perioder, og det er netop den langvarige sidden stille, der påvirker vores helbred negativt. Det er ikke farligt at sidde på en stol i et stykke tid, men problemet opstår, når vi sidder der over tid i stedet for at være i bevægelse. Ergoterapeut Elisabeth Pleym Gundersen opfordrer til regelmæssig aktivitet for gamere.

- Mærk efter, hvordan din krop har det. Får du vedholdende lidelser - så opsøg sygeplejerske, læge eller fysioterapeut. Det er vigtigt med god ergonomi og regelmæssig fysisk aktivitet, det er godt for krop og sjæl.
Under turneringer og længere runder er det vigtigt med pauser, for at kroppen skal kunne spille med. Disse øvelser gælder ikke kun gamere, men alle der sidder meget stille både i skolen og på arbejdet.

Simple øvelser for gamere

Ergoterapeut Elisabeth Pleym Andersen har enkle tips til øvelser for gamere. Øvelserne kan hurtigt gøres i pauserne, nogle endda også siddende.

YouTube Video - Enkle tøyeøvelser for gamere