fri returfri retur

Fjern fugt fra kælderen

 

Fugtige kældere og kælderlugt er slet ikke unormalt, men vidste du, at det i værste tilfælde kan forårsage betydelige helseproblemer? Her finder du en hurtig introduktion til mulige årsager til fugtproblemer og information omkring, hvordan du kan få bugt med problemet ved hjælp af en affugter.

 

I Norden har vi et vådt klima, og fugt er desværre et udbredt problem. Den gennemsnitlige fugtighed i danske hjem er høj hele året, og i tillæg kommer der vanddamp fra både badeværelse og køkken.

De tre største allergi- og astmafremkaldere i danske hjem er cigaretrøg, mider og mug. Mug og mider trives bedst i fugtigt miljø, og tillæg til at fremkalde allergi og astma, kan muggen føre til andre lidelser som: tørre øjne, tæt næse, sår og tør hals, unormal træthed, ørebetændelse, bronkitis, samt nedsat koncentration, arbejdsevne og immunforsvar. Heldigvis er det mulig at fjerne problemet.

Find årsagen

Årsagen til fugt i hjemmet kan være flere, og det kan være det værd at undersøge huset før man graver det halve tomten op. En almindelig årsag er, at grundmuren absorberer vand fra grunden eller fugtigt udeklima, så der kommer kondens på væggene. Når luftfugtigheden øger, eksempelvis om sommerem, vil det kondensere mest, der hvor det er koldt, som på grundmuren fra gulv og opefter. I tillæg vil der kunne samle sig kondens på lagrede egendele, som giver fugtige papkasser, og sætter lugt i lagret tøj.

En anden årsag til meget fugt er lækager gennem sprækker i mur og væg, men de er ofte synlige og enkle at opdage.

Dette kan du gøre ved problemet

Kjkælderlugt i rum og lagret tøj kan være generende og skade på både helsen og hjemmet. Hvis du har mistanke om, at fugten skyldes kondens, kan det være det værd at undersøge om ventilationen er tilstrækkelig. Øget ventilering af kælderen kan biddrage til at tørre den fugt, der er kommet fra grunden. Ved kondensproblemer og dårlig isolerede vægge, kan det derimod være smart at reducere ventilationen om sommeren, når luften er varm og fugtig.

En affugter er den korteste vej til et sundere indeklima. Ved hjælp af en vifte, trækker affugteren fugtig luft ind, som går gennem et kølesystem. Luften bliver afkølet, og den kondenserer. Luften sendes tilbage varmere og tørrere, og vandet samles op i en indebygget beholder eller fragtes ud med slange/ledning.

Det er viktig å velge rett avfukter til ditt behov. Prisene gjenspeiler kapasitet og strømutgifter. Ofte har de mer eksklusive variantene større kapasitet, og er spesielt egnet til kalde rom og til helårsbruk.

Der findes mange forskellige typer, men kort fortalt er der rotations- eller kompressorbaserede affugtere og stempelkompressorer, som er de almindeligste for danske hjem. Stempelkompressorer er rimelige, mens rotations-kompressorer er dyrere, men arbejder godt, selv om der er koldere end 10 grader, og i tillæg er de mere energieffektive og mindre støjende. Vi fører kendte mærker som Wood´s og Meaco med forskellig kapacitet. Flere modeller er udstyret med hygrostat, som kontrollerer fugtighedsniveauet, så den slukker af sig selv og tænder efter behov, og maskinerne stopper, når kammeret er fuldt.

Mange har fugtproblemer i ydervægge, som kan udbedres med udvendig efterisolering og fugtsikring. Her er det selvfølgelig vigtig, at arbejdet udføres af fagfolk og prisen bliver derefter. Det kan dog være det værd at gøre rimeligere tiltag først, og se om det løser problemet. Dræning er en effektiv måde at løse fugtproblemet på, men et sådant projekt kommer sjælden under 100 000.

 

Opprettet: 26.07.16

Sist oppdatert: 09.02.20