fri returfri retur

FOTO: PIXABAY

10 Lyntips: Tag billeder med din smartphone, som en professionel

Langt de færreste af os har et spejlrefleks- eller et kompaktkamera med os på farten, med din smartphone har du sikkert i nærheden.

 

 

- Min filosofi er at det ikke betyder noget hvilket kamera du bruger. Kameraet i smartphones er blevet så gode, at du vil få et godt resultat, i næsten alle tilfælde, fortæller fotograf Tom Egil Jensen.

Glem lukketid, blændeåbning, og ISO. At være en god fotograf drejer sig først og fremmest ikke om teknik – men om se, hævder den erfarne fotograf.

Før Jensen startede sit eget mediaværksted i Fredrikstad, arbejdede han som fotograf for VG i 19år – Nu bruger han noget af sin tid på at lære den gamle kunst videre til studerende ved Instituttet for journalistik, bl.a. med kurser i mobilfotografering.

 

1. Brug øjnene

At tage gode billeder drejer sig først og fremmest om at finde gode motiver – for at gøre dette må du begynde at lede efter dem, forklarer Jensen.

 - Det allervigtigste er at tænke « Hvad er det hvad jeg ser? », og om billedet ser godt ud. Hvis det du ser ikke ser spændende ud, bliver billedet hellere ikke interessant.

 De fleste af os er antageligt ikke vandt til at lede efter motiver. Dette er noget vi kan øve os til – Selv uden kamera.

 - Jo mere du øver, jo bedre bliver du til at se ting, forklarer han.

 

 2. Bevæg dig

Gør dig selv opmærksom på hvor lyskilderne befinder sig, er det en person der det vigtigste i motivet, eller er det omgivelserne?

- Tænk over hvad det er du vil tage billeder af, hvilken historie vil du fortælle med billedet. Kan Personen, eller omgivelserne bevæge sig? Eller bliver billedet bedre, hvis du bevæger dig?

At fotografere, er som at danse; man må bevæge sig, forklarer Jensen.

 

3. Lås fokus

 

HOLD KNAPPEN INDE: Det er legende let, at låse fokus på smartphonekameraet. Hvis du trykker på skærmen igen, fjerner du låsen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 Når du har motivet klart, og fundet det rigtige lys, kan du låse fokuseringen på billedet. Denne indstilling gør helt enkelt at du kan bevæge dig lidt mere frit, for at få en bedre kontakt med objektet.

- Sæt en finger på det du ønsker, skal være skarpt – fx en person, eller flere personer. Hold fingeren på skærmen, indtil der kommer en firkant og at teksten AE/AF-lås kommer op. Kameraet fokuserer også selv, men hvis du låser fokusset kan du fjerne blikket fra skærmen igen.

 

4. Skift lysstyrke

 

OP ELLER NED: skift lysstyrke ved at slide fingeren vertikalt langs skærmen, når du har låst fokuseringen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Du har sikkert oplevet at lysstyrken ændrer sig hvis fokuseringen ændrer sig, specielt hvis motivet er meget lyst, eller meget mørkt.

 - Fotografering er som at tegne med lys. Vurder om stemningen på billedet vil blive forstærket af mere, eller mindre lys, siger Jensen.

Hvis du har låst fokusset kan du meget nemt skrue op og ned for lysstyrken. På iPhone slider du bare fingeren opad skærmen, for at få en højere eksponering, og nedad for at få en lavere eksponering. På Samsung kan du vælge ”Pro-mode”, hvor du kan ændre både eksponeringen og ISO, samt en masse andet.



5. Brug volume knappen

 

STABILT: Du kan bruge plusknappen på headsettet, eller på siden af telefonen, du kan også tilslutte en Bluetooth udløser, så du nemt kan tage billeder. Dette gør samtidigt at du kan holde telefonen mere stabilt. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Jensen anbefaler i stedet for at trykke på skærmen, når du vil tage et billede. Kan du med fordel bruge volume knappen på siden af din telefon, det gør at du kan holde din mobil mere stabil.

 - Der er især brugbart hvis du tager billeder i dårligt lys. Læn telefonen på et bord, eller noget andet, og brug + knappen på siden af telefonen, eller på headsettet. Hvis du har en selfiestick med bluetooth udløser kan du også placere telefonen et sted, og benytte udløseren uden stangen, forklarer Jensen.

 

6. Undgå blitz

 

 

 

Stemningsdræberen: Blitzen på mobilkameraet, bør du undgå hvis det er muligt, mener Jensen FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 Blitzen på din mobil er ikke særlig god, så hvis du kan bør du undgå at bruge den.

 - Det er som regel en stemningsdræber, men hvis du har brug for det, så brug den, siger Jensen.

 

7. Brug HDR – Dog ikke altid

HDR funktionen tager flere billeder efter hinanden og slå billederne sammen, til et billede. I mange tilfælde kan det gøre billederne bedre, dog er dette ikke altid tilfælde.

- Det fungerer godt med landskabsbilleder eller billeder hvor motivet står stille. Man får mere mætning i himlen, men på billeder hvor motivet bevæger sig meget, kan HDR funktionen, give spøgelsesagtige skygger, forklarer Jensen.

8. Puss linsen

Beskidt linse? Hvis din linse er beskidt, hjælper de andre tips ikke særlig meget. Her er det bare at pudse lidt, og starte igen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Hvis du føler at du gør alt rigtigt, men stadig får slørede billeder, kan det skyldes at der simpelthen er skidt på linsen. Det er nemt for støv og skidt at samle sig på telefonen, så en lille rensning af linsen skader ikke. Skidtet syntes ekstra meget, hvis du tager billeder i stærk sol, påpeger Jensen.



9. Bearbejd billederne

Der findes et hav af apps, som du kan bruge til at redigere billeder, men mange glemmer menuerne der ligger inde på telefonen. Hvis du vil lave nogen hurtige ændringer mht. til lysstyrke, kontrast, eller mætning, er chancen for at du ikke behøver en dedikerede app, ret god, mener Jensen.



10. Gem i skyen

Til sidst skulle du tænke over at lave en sikkerhedskopiering af dine billeder. Mange af os har oplevet at miste telefonen, både ved tyveri, eller ved at teknikken lige pludselig svigter – Hvis du ikke har uploadet billederne til et andet sted, kan du se langt efter billederne og alt det andet der lå på telefonen.

 

For at undgå at havne i disse situationer, anbefaler chefredaktøren i Lyd og Bilde, Lasse Svendsen, at man bruger opbevaring i skyen, altså at du gemmer filerne på en server, som befinder sig et andet sted på kloden.

 

– Cloud-opbevaring giver dig en sikkerhedskopiering, af dine billeder, samt at du kan tilgå fra hvilken som helst enhed, så længe du er forbundet til 3G/4G, eller Wi-Fi, fortæller Svendsen.

Opbevaring i skyen er ikke bare praktisk med tanken på sikkerhedskopiering, men den er også nyttig hvis du ønsker at dele billeder eller filer, med andre familiemedlemmer – eller med kollegaer, der også har brug for adgang. I dag er der flere aktører der tilbyder gratis opbevaring i skyen, men hvis du har brug for mange GB, kan det være at du må lægge  nogen kroner til opbevaring.

 

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 18.07.2016

Sidst opdateret: 17.01.2017