Ti år siden iPhone-lanceringen: Sådan blev smartphonen vores vigtigste værktøj.

Hvordan mobilen ser ud og hvad vi bruger den til, har ændret sig meget siden den første iPhone blev lanceret. Tro det eller ej: Det er ti år siden!

I januar 2007 viste den daværende Apple-chef Steve Jobs selskabets første mobil frem. Den kombinerede tre produkter – en mobiltelefon, en iPod (musikafspiller) og et kommunikationsværktøj til internetbrug. Apple udtalte selv at «iPhone ville indlede en ny æra indenfor sofistikerede telefoner».

Tid til at lade? Tricks til en hurtig opladning af telefonen.

iPhone er et revolutionerende og magisk produkt, som er fem år foran andre mobiltelefoner. Vi er alle født med det ultimative styringsværktøj – vores fingre – og med iPhone bruger vi det til at udvikle det revolutionerende brugergrænsefladeværktøj siden datamusen, udtalte Jobs i en pressemeddelelse i forbindelse med lanceringen.


DEN FRISKESTE: I efteråret blev iPhone 7 lanceret, den fjortende Apple-telefon – hvis man tæller de forskellige modeller som er lanceret i løber at de sidste 10 år med. FOTO: PRODUCENTEN.

 

I dag er telefonen med os over alt

Ti år senere kan vi trygt sige, at Apples spådom passede – selvom teknologigiganten absolut ikke var den første til at satse på smartphones.

- Da iPhone kom, satte det et skred i gang. Touchskærmen, brugergrænsefladen og at Apple åbnet for tredjeparts applikationer, gjorde at mobilen gik fra at være en kommunikationsform til at blive et medieterminal, med alt fra spil, nyheder og underholdning til nyttige tjenester såsom mobilbank, betalingsløsninger og billetter, forklarer SIFO-forsker Dag Slettemeås.

Ifølge forskeren tog det kort tid, før forbrugerne indså at der lå et stort potentiale i smartphones, men borset fra fremtidige visionære som Jobs, var det få som kunne forstille sig den vigtige position, de vil have i vores liv.

- I dag har man altid sin smartphone med, endda i større grad end ens nøgler og pung, som man ofte lægger fra sig når man kommer indenfor. Mobilen er med os hele tiden, og den er nærmest blevet en forlængelse af os selv.

 

«Alle» danskere har en smartphone

De fleste danskere har med store touchskærme i dag. Hele 83 procent af den danske befolkning har en smartphone ifølge Danmarks statistik (https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/forbrug/elektronik-i-hjemmet).  I løbet af de sidste fem år er dette tal steget utrolig meget.

Øgningen skyldes ikke kun lanceringen af Apples iPhone. På omtrent samme tid blev 3G-nettet også bygget ud i Danmark, og internethastigheden blev generelt hurtigere. Så det er både internethastigheden og Apples apps der i fællesskab er grund til at så mange af de danske forbrugere begyndte at bruge smartphones.

I 2008 blev den første Android-telefon lanceret – og rivaliseringen mellem Apple og Android-aktørerne har været afgørende for den hurtige teknologiske udvikling, ifølge forskeren.

I tillæg har brugen af de sociale medier påvirket hvordan og hvor ofte vi bruger vores telefoner.

- Brugen af disse apps er i øjeblikket det mest dominerende i smartphone hverdagen, og bidrager i høj grad til, at vi var konstant "på" mobil.

Har du set denne? Hvad du bør tænkte på, når du skal have nye hovedtelefoner?

 

Højdepunkter fra iPhone-udviklingen siden lanceringen i 2007:

2007: Den første iPhone blev lanceret i USA, dog udkom denne iPhone ikke på det danske marked. Den kom med 4 eller 8 GB, og havde to megapixels kamera, som tog billeder men ikke video. Året efter udkom iPhone 3G, som var en opgraderet version, og det var den første model, som blev solgt i Danmark.

2010: iPhone fik et helt nyt design med iPhone 4. Det var også den første Apple-telefon med et selfie-kamera på forsiden og en blitz på bagsiden.

2011: Den femte generation af iPhone fik en større skærm end sine forgængere, og dermed også et nyt design.

2013: Apples «billigversion» iPhone 5C kom på markedet, samtidig som en opgraderet version af iPhone 5 blev introduceret, iPhone 5S, som blev den første Apple-telefon med fingeraftrykssensor.

2014: Igen blev et nyt iPhone-design vist frem, nu iPhone 6 og iPhone 6 plus som blev lanceret – og for første gang kunne man vælge mellem to størrelser, men begge skærme var meget større end hvad vi havde set fra Apple tidligere.

2016: Sidste år bragte Apple et gammelt design frem og lancerede iPhone SE, som ligner iPhone 5, men havde indmaden af en iPhone 6S. I efteråret blev iPhone 7 lanceret, den første model fra tech giganten uden hovedtelefonindgang og en plus-model med to kameraer på bagsiden.

 

GRAFIK: PRODUCENTEN/VG PARTNERSTUDIO

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 18.01.2017

Sidst opdateret: 18.01.2017