Så enkelt får du din PC hurtig igen

Kæmper du med en langsom PC? Med disse enkle trin, kan du få din computer til at virke som ny.

 

- Når man har købt en ny computer føles det som en Formel 1-bil, men over tiden kan det føles, som om den bliver langsommere og langsommere. Dette kan skyldes de programmer man har installeret, men der også andre ting som kan give problemer, mener Pål Fredrik Berg som er kategorichef for Komplett PC.

De forskellige programmer tager ikke meget plads på din PC, men kan kræve meget processorkraft. Det er derfor vigtigt at holde sig opdateret med, hvad de forskellige programmer kræver af ydelse, fortæller Berg.

- Det første, som er en god ide at tjekke, er hvor meget belastning, der er på processoren (Windows Task Manager -> performance). Hvis 100 procent af processorkapaciteten er i brug hele tiden, er der noget «galt». Så ville jeg finde ud af, hvilke programmer det er, som stjæler meget kraft og lukke dem. Hvis problemet gentager sig, så vil jeg afinstallere programmet eller forsøge at opdatere det.

Læs mere: Således bliver du mester til Google-søgninger


GODE RÅD: Pål Fredrik Berg i Komplett anbefaler  dig at tjekke programmerne på din PC. FOTO: KOMPLETT

 

Sluk din PC

Tidligere plejede man at slukke PC’en mellem hver gang man brugte den, nu vælger mange bare at slukke skærmen. Men din PC kan godt trænge til et lille afbræk.

- At genstarte sin computer en til to gange om ugen, betyder at midlertidige filer og «cache» bliver tømt for hukommelsen, forklarer PC-eksperten.

«Cache» er hurtig hukommelse, som bruges som et mellemlager af data, for jævn datagennemstrømning. Når du slukker din computer, slettes det data, du ikke længere bruger.

 

 

Ryd op i dine programmer

Eksperten anbefaler også at tjekke de programmer, som starter automatisk, når du tænder din computer.

- Der er ofte et problem på de helt nye maskiner, som kommer med frygtelig meget unødvendig og muligvis skadelig software. Dette kan man styre via MSconfig. Andre enkle foranstaltninger er at afinstallere programmer og tilføjelser til din brower. Programmer som for eksempel« CCleaner» er et nyttigt værktøj, som hjælper dig med at rydde op og gøre maskinen hurtigere.

Berg mener, at det er vigtigt at være kritisk, når man installerer programmer på sin PC, og han anbefaler ofte at rydde op i alt, som ligger på maskinen.

- Kør «CCleaner» og antivirusprogrammer med jævne mellemrum. Hold også Windows opdateret hele tiden.

«CCleaner» er et program som tjekker din PC for gamle filer og sletter unødvendige filer. Du kan downloade programmet gratis her: http://download.cnet.com/ccleaner/.

Mangler du et antivirusprogram? Se vores udvalg her.

Han mener, at det også er vigtigt at tænke på hvilke browsere, man bruger til at surfe på nettet.

- Jeg vil bruge Chrome i stedet for Internet Explorer, da Explorer kan bruge en masse systemressourcer. Specielt på de ældre computere kan dette have en stor betydning for ydelsen.

 

Tjek hukommelse og støv

Skulle de overstående tips ikke havde fået din computer til at blive hurtigere, så kan det i mange tilfælde hjælpe at opgradere hukommelsen på maskinen.

- At skifte hukommelsen er ofte en meget enkel proces, som kun tager nogle få minutter. Ved at bruge vores ”hukommelsesvejleder”, kan du let finde de RAM, som passer i din computer.

Tjek vores hukommelsesvejleder her.

Berg fortæller, at mange tror, at en bærbar computer ikke trænger til nogen form for vedligeholdelse. Dette passer dog ikke.

- En anden ting som kan gøre til at maskinen bliver langsommere, er hvis køleren til processoren er fyldt med støv. Det gør at clockfrekvensen på processoren går op og ned hele tiden, for at undgå at blive overophedet, det forhindre at den kan kører på fuld hastighed, når det er nødvendigt. Dette kan meget enkelt blive fikset på et PC-værksted, fortæller Berg.

 

Her er tjeklisten over ting, som gør din PC hurtig igen:

  • Tjek processorkapaciteten. Hvis 100 procent af kapaciteten bliver brugt hele tiden, er der noget galt.
  • Afinstaller eller opdater programmer som stjæler meget processorkapacitet.
  • Tag en genstart en til to gange om ugen.
  • Brug programmet «CCleaner» for at slette gamle og unødvendige filer på maskinen.
  • Husk altid at have et opdateret antivirusprogram.

 

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 17.02.2017

Sidst opdateret: 20.02.2017