Ny mobil? Dette gør du med den gamle

Læg ikke din gamle telefon i en skuffe. Giv den hellere væk, sælg den eller send den til genbrug – men først skal du slette alt følsomt indhold. 

Hvis du sidder med en helt ny telefon i hånden, er der stor sandsynlighed for at du stadig har din gamle telefon derhjemme.

Ifølge Telenor ligger der nemlig 5 millioner gamle telefoner i danske hjem. Mange af disse er fuldt brugbare – og resten af dem kan bruges til meget andet. Faktisk kan 90 procent af delene i gamle telefoner genanvendes.

 Ikke lad mobilerne ligge og samle støv eller blive smidt ud i papirkurven, men lad den gamle mobil få et nyt liv med disse trin: 

 

1.Opret en sikkerhedskopi

Før du sletter noget som helst fra din gamle telefon, så skal du sikre dig, at du har overført alt data til den nye enhed gennem en sikkerhedskopi. Har du allerede skiftet til en ny telefon, har du sikker allerede gjort dette:

Sikkerhetskopi av enheter med iOS, som  iPhone og iPad, gjøres på iCloud. For telefoner og tablets med Android er det Android Backup Service som gjelder. Klikk deg gjennom: Windows Phone > Innstillinger > Sikkerhetskopiering.

 

 

For iPhone og andre iOS-enheder gemmer du en sikkerhedskopi i iCloud, for Android-enheder skal du bruge Android Backup Service, og på Windows telefoner vælger du Indstillinger> Sikkerhedskopi, skriver de forskellige aktører på deres supportsider.

 

 

 

 GEM I SKYEN: Skifter du mobil, er det en god ide at sikkerhedskopiere, så at alt indhold bliver flyttet over til den nye enhed. FOTO: SKÆRMBILLEDE IPHONE.

2. Slet personlig information

Mange tænker nok først og fremmest på billeder, apps og beskeder, når man skal rense sin telefon for indhold. Men i dag gemmes utrolig mange personlige informationer på mobilen, såsom browserdata, lokalitet og adgangskoder.

 

Derfor bør man bruge mobilen, som om det er et betalingskort – og du ville vel aldrig give dit betalingskort til nogen, du ikke stoler på?

 

Sletter du de personlige informationer er du midlertidig tryg, men det er ikke nok at trykke på« slet» i de forskellige apps og programmer. Gør du det kan den næste ejer, meget enkelt genoprette de slettet informationer. Er din gamle telefon stadig tilsluttet iCloud kan det også betyde, at du i processen sletter kontakter, billeder og oplysninger fra din nye enhed, skriver Apple på deres hjemmeside.

      

SLET PÅ EN SIKKER MÅDE: På iOS-enheder må man nulstiller enheden for at slette alt personlig data. FOTO: SKÆRMBILLEDE IPHONE

Sådan sletter du personlig dato på iPhone og andre iOS enheder: Indstillinger> iCloud > Log af ( i iOS 7 eller ældre skal du trykke på Slet konto).

 Gå tilbage til Indstillinger > Generelt > Nulstil > Slet alt indhold og indstillinger > Nulstil til Fabrik indstillinger.

 På Android-enheder: Tryk på Indstillinger > Sikkerhedskopier og nulstil > Nulstil til fabrik indstillinger.

 På Windows-enheder: Tryk på Indstillinger > Nulstil mobilen . Her får du to advarsler. Er du sikker på at du vil slette alt data skal du trykke ja og derefter ja igen.

 NB! Fremgangsmåderne kan afvige på nogle enheder.

3.Find en ny ejer

Selv om du er færdig med den gamle telefon, kan det sker at nogle andre er interesseret i at bruge den. Er den i god stand, vil du med stor sandsynlighed kunne tjene på at sælge den videre til en privatperson i stedet for at benytte en pantordning, som flere elektronikbutikker og mobiloperatører tilbyder.

 

Med et hurtigt søg på dba.dk kan du hurtigt finde ud af, hvad prisleje lignede telefoner ligger på. Sæt en pris i nærheden af gennemsnittet, afhængig af hvilken slags tilstand telefonen er i (husk at være ærlig), og «wish for the best».

Ingen interesseret? Genbrug telefonen!

Hvis du ikke får solgt telefonen, bør du ikke lægge telefonen væk i skuffen – eller kaste den i skraldespanden.

 

Tjek om din udbyder er villig til at betale dig i bytte for din telefon eller aflevere det til den nærmeste elektronikforretning for genanvendelse eller genbrug.

 

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 20.02.2017

Sidst opdateret: 16.03.2017