Sådan får du hurtigere internet i hjemmet

Har du dårlige internetsignaler i enkelte rum, eller hænder det, at nettet opleves som ustabilt? Her er bredbåndseksperternes råd til bedst mulighed internetforbindelse derhjemme.

Når man betaler for net, som bør have tilstrækkelig kapacitet, er det frustrerende, at nettet ikke lever op til forventningerne. Ofte er det dog ikke bredbåndsleverandørens fejl, at de trådløse signaler i hjemmet ikke er gode nok, og løsningen kan være små justeringer væk.

Hastigheden på det trådløse net kan påvirkes af mange faktorer, og hvilke af de faktorer, der har størst effekt, varierer fra hjem til hjem.

- Forhold som påvirker er blandt andet placering af udstyret, alder på det trådløse udstyr, og de enheder som bruges, hvor mange der bruger det trådløse net samtidig, hvad nettet bruges til, og hvor mange andre netværk i nærheden, som netværket har at ”kæmpe” for at få kapacitet, siger produktchefen hos GET, Liza Collin.

Ifølge Eyvind Skaga, som er ansvarlig for routere og hjemmenet i Telenor, kan svage signaler i dele af boligen påvirke internethastigheden i hele huset. Hvis en ivrig internetbruger i hjemmet har svage trådløse signaler, vil denne bruger i praksis bruge meget af hjemmets samlede trådløse kapacitet. Konsekvensen af dette er, at andre brugere kan opleve langsom internetforbindelse.

- En af de første ting, man bør gøre, hvis man har mistanke om svage trådløse signaler, er at måle WiFi-hastigheden på forskellige steder i boligen. Dette kan gøres ved hjælp af en bærbar PC, eller man kan hente en WiFi-app og måle internethastigheden på telefonen, siger Skaga.

Bredbåndseksperterne i GET og Telenor deler her deres bedste tips for at få hurtigst muligt internet:

1. Kortlæg internetsignalerne i boligen

Hvis din router er placeret i den ene ende af boligen, og signalerne er svage i den anden ende, kan det være en god idé at flytte routeren. Start med at kortlægge signalerne ved at gentage tests af internettets hastighed i forskellige steder i hjemmet.

Hastigheden du finder i nærheden af routeren vil give en god ide om hvilken hastighed, der er opnåelig, da det er her, det trådløse netværk har den bedste forbindelse.

Tjek også: Sådan bliver du mester til Google-søgning.

Du kan finde forskellige hastighedsmålere på nettet, for eksempel på bredbånd.dk, ellers kan du finde forskellige applikationer til smartphones i App-store eller Google Play.

Hvis du ønsker at teste, om du ”får hvad du betaler for”- hvad den virkelige bredbåndshastighed er – kan du tilslutte din computer direkte til routeren og derefter køre hastighedstest. Dette vil sikre, at ingen router eller andet udstyr vil forårsage forstyrrelser (men du tester altså ikke den trådløse hastighed i boligen).

2. Placer routeren rigtigt

Routeren bør placeres frit i værelset, helst ikke på murstensvægge og gerne så højt som muligt. På toppen af en hylde er en god placering, hvor det for eksempel er en dårlig ide at placere den bag TV-bænken – særligt hvis signalerne helst skal give net til mange rum i et stort hus.

Husk at de trådløse signaler kan blive kraftigt reducerede, eller slet ikke komme frem igennem murstensgulve, murstensvægge, gulvvarmeinstallationer eller varmekabler.

Mange routere har indbyggede antenner, men flere har også to eller flere antenner, som kan pege ud i forskellige retninger. Antenner som peger opad, sender de stærkeste signaler vandret, hvor antenner der peger vandret, kan sende signaler over flere etager.

Signalerne sendes altså ikke stærkest i samme retning som antennerne peger, og hvilken antenneindstilling, der er bedst, afhænger af din bolig.

3. Ikke brug gammelt trådløst udstyr

Den teknologiske udvikling går hurtigt. Derfor bør trådløse enheder ifølge eksperterne skiftes ud efter tre til fem år.

Det er ikke bare en gammel router, der kan påvirke hastigheden på dit trådløse hjemmenetværk. Gamle tablets, pc’er og telefoner der bruger ældre trådløse standarder, vil ikke være i stand til at udnytte den hastighed, som en ny og moderne trådløs router kan give.

4. Vælg den rigtige type net

Moderne trådløse routere har såkaldt «dual-band», som laver to trådløse net, så du kan få udnyttet signalerne bedst muligt.

Det ene net, 2,4 GHz-båndet, har lavere hastighed, men en større rækkevidde end 5 GHz-båndet, som har bedre hastighed men i nogle tilfælde dårligere rækkevidde. Hvis du kan vælge mellem disse tro, bør du ifølge både GET og Telenor vælge 5 GHz-nettet – både på grund af hastigheden og fordi færre enheder som slås om kapaciteten på nettet. Har du ældre udstyr, så vil udstyret ikke kunne benytte andet end det trådløse 2,4 GHz.

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 22.02.2017

Sidst opdateret: 22.02.2017