PROFESSIONELLE GAMERE: Ninjas in Pyjamas’ Counter Strike-hold er blandt de bedste i verden. Her spiller de til Dreamhack i Sverge, som er verdens største computer-event. Foto: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

 

Esport i hastig vækst: Disse gamere tjener millioner – og bliver genkendt på gaden

Computerspil er blevet ”topsport”, og i lighed med andre sportsgrene, kræves der meget træning for at komme til tops. Flere spiller på fuldtid – og lever godt af det.

 

FRA FINANS TIL GAMING: Hicham Chahine har en baggrund i finansverdenen og styrer nu et af de største hold inden for esport. Foto: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

 

Norske Hicham Chahine, som er administrerende direktør i en af verdens største og ældste esports-klubber, Ninjas in Pyjamas (NiP), fortæller at deres 22 faste spillere rejser verden rundt for at deltage i spilarrangementer og -turneringer.

– Vores spillere har mere end 200 rejsedage om året, hvilket betyder at spillerne ofte ser mere hinanden mere end de ser deres venner, kæreste og familie. Netop nu er der flere, som deltager i en stor turnering i Ukraine, siger Chahine.

 

Løb med sejren: Under sidste års Dreamhack Masters vandt NiP CS:GO-turneringen. Foto: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

Lever godt på gaming-løn

NiP, som har hovedkontor i Sverige, har formået at gøre professionel gaming til en business, med tre hold, eget gamingudstyr og -tøj.

– Kan man egentlig leve af esport?

– Ja, spillerne lever godt af gaming. Vores Counterstrike-spillere tjener eksempelvis mellem 1,5 og to millioner om året, og Dota-spillerne har en gennemsnitsløn på en million.


Men det er ikke sådan, at alle computerspil er esport. Der er fire titler, som typisk klassificeres som esports-titler, selv om enkelte nok ville lægge nogle flere på listen:

– Counter-strike og League of Legends er per i dag de to største titler, efterfulgt av DotA2 og Overwatch i antal spillere.

 

EGET UDSTYR: På deres hjemmeside og til events, sælger NiP deres udstyr og tøj. Foto: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

Gigantisk i Sverige

Chahine har ikke selv spillet på samme niveau som NiP, men har baggrund i finansverdenen. Han forklarer, at esport er i kraftig vækst. Sporten er endnu ikke helt så stor i Danmark. Men udviklingen går i den samme retning.

– Nogen professionelle spillere er blevet virkelig store kendisser, og især i Sverige. Der er kendisfaktoren høj, og flere har mange millioner følgere på sociale medier. I Sverige er det blevet gigantisk, men det er også stærkt på vej i Danmark.

 

SIGNERER AUTOGRAFER: NiP-spiller Christopher ’GeT_RiGhT’ Alesund er en af dem, som bliver genkendt af fans. Her signerer han autografer ved Dreamhack. Foto: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

Lille nåleøje og meget arbejde

Ud over de 22 spillere, er der omkring dobbelt så mange ansatte i NiP, med alt fra coaching, talentudvikling og indholdsproduktion.

– Det er lige som at arbejde i en stor fodboldklub. Der foregår meget omkring spillerne.

Det at være blandt de allerbedste i verden inden for esport kræver at du lægger et stort arbejde i gamingen. Det betyder, at NiP-spillerne har ’almindelige’ arbejdsdage.

– Spillerne arbejder med taktik og strategi sammen med en coach to timer om dagen. Dertil kommer, at mange streamer og træner på individuelle ting, som coachen har bedt dem øve sig på. Ifølge gennemsnitsstatistikken på vores spillere, kan det blive op til fjorten timers træning per dag.

–Hva skal der til for at blive en god esport-spiller?

– Det er ganske som med mange andre sportsgrene. Det er smart at begynde at spille som ganske ung, og spille sig op fra mindre hold. Der skal ganske meget til for at komme med på de største hold, siden der er flere millioner, som spiller hver eneste måned.


– Men i esport er der ingen fysiske begrænsninger som i mange andre idrætter, så alle har en chance for at kunne være med!

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 04.04.2017

Sidst opdateret: 04.04.2017