fri returfri retur

Teknologien som kan styre dit liv i fremtiden

Forstil dig at være i stand til at surfe livet, ligesom du surfer på nettet. Sådan ser verden ud takket være AR-teknologi.

 

AR- eller augmented reality, er en teknologi, som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuel data. Man får altså et ekstra lag af informationer, som vil udvide virkeligheden på en eller flere måder i hverdagen.

Før du tænker at dette er for højteknologisk for dig, skal du spørge dig selv: Har du hørt om mobilspillet Pokémon Go? Så har du også hørt om AR.

Det er nemlig denne teknologi, som den populære applikation er bygget på.

Supplerer med simuleret indtryk

Virtual reality (VR) har været et varmt emne inden for tech-miljøet i årevis, og i løbet af det sidste år er VR blevet langt bredere, med flere løsninger rettet mod den gennemsnitlige forbruger, såsom Playstation VR og Samsung Gear VR. VR er til gengæld en computer-generet verden, som du bliver fuldstændig opslugt af. Det handler om en realistisk følelse af tilstedeværelse i en computer-skabt verden.

AR er VR’s søskende, ifølge Ekaterina Prasolova-Førland. Hun er lektor ved Institut for pædagogik og livslang læring ved NTNU, og generelt vældigt interesseret i teknologien. Hun har i mere end 14 år arbejdet med virtuelle verdener for uddannelsesformål, og skrev også sin doktorgrad om det samme emne.

- Mens VR præsenterer brugeren med en simuleret virkelighed og erstatter ”ægte” sanseindtryk som syn og hørelse, fremstiller AR verden som den er, men supplerer med simulerede sanseindtryk oven i de ægte. De simulerede supplerede sanseindtryk kan komme i form af video, grafik og lyd, siger hun til Smart.

Læs også: Alt du trænger til at vide om VR

EKSTREM POPULÆRT: Pokémon Go vil nok gå ned i historiebøgerne, som spillet der gjorde folk opmærksomme på AR. FOTO: PIXABAY.

Kontaktlinser bliver vigtige

Prasolova-Førland nævner eksempler som Microsoft’s Hololens, og lette varianter hvor man retter kameraet på smartphones eller tabletten mod objekter og så se noget som egentlig ikke er der – som Pokémon Go.


- Udover tablets og smartphones, gør smartbriller, headsets og smartwatches og endda også kontaktlinser det muligt at bruge AR.


AR-teknologien bliver brugt til blandt andet underholdning, shopping, planlægning og visualisering i industriel sammenhæng, træning, undervisning og læring. Træning og læring er et område hvor AR har specielt stort potentiale.

Allerede nu finderes der flere apps, som gør det muligt for elever at udforske 3D-modeller af eksempelvis kroppens organer, molekyler eller dyr. Man kan få læring, når man har brug for det, og hvor man har brug for det.

For eksempel når du går forbi en historisk bygning, kan du se hvordan den så ud for 100 år siden. En nyansat på en fabrik kan blive guidet gennem produktionsprocessen af en eksperts ”skygge hænder” projiceret over virkeligt fabrikudstyr.

Enklere liv med AR

I fremtiden tror hun, at AR-teknologien vil blive stor i folks hverdag. Du vil kunne sidde hjemme og se akkurat hvordan en IKEA-sofa vil se ud i lejligheden. Du vil kunne gå forbi et hotel, rette kameraet mod det og få af vide hvor meget en nat koster, og om der findes et ledigt rum. Det meste bliver enklere takket være AR-teknologien.

- AR og «wearables» vil være tæt integreret i hverdagen, ved at man eksempelvis bruger en kombination af kontaktlinser og smartwatches når man er ude og handle – givet at vi faktisk kommer til fysiske butikker i fremtiden. Baseret på GPS-position, individuelle præferencer og andet information som handlelisten får man «on-the-go»-information om aktuelle tilbud i de butikker, man passerer, projiceret direkte i linsen, eller den optimale rute for at gå igennem alle butikker på hurtigst mulig tid og produktinformation på alle varer når man retter blikket mod dem.

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 11.05.2017

Sidst opdateret: 11.05.2017