fri returfri retur

Sådan får du et smart hjem allerede i dag

Smarthjem er populært som aldrig før. Her er eksperternes tips til hvordan du får mest ud af lys, alarmer og andre smarte enheder.

 

- Et almindeligt hjem kan blive smartere end de fleste tror, siger Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktchef for smarte hjem.

Han mener flere snart vil få øjnene op for, hvad dit hus kan gøre.


- Mange som har et smart hjem i dag, begyndte i det små. Måske med nogle lys eller automatisk garageport. Så går det pludseligt hurtigt, når man finder ud af hvor mange muligheder der findes.


Fra mobilen kan du gøre alt fra at styre varmen til at opdage uvedkommende i haven, eller bare tjekke, at det går godt med hunden som er alene hjemme, fortsætter han.

Daglige leder i den norske virksomhed Abmas Elektro, Jan Erik Johansen, er enig i, at mulighederne for smarte hjem i dag er flere end nogensinde før.


- Alt som kører på el i dit hjem kan blive smart.


Johansen forklarer, at teknologien i smarthjem er sat op til at gøre det nemt for dig som forbruger.

- Hvis du vil, kan du egentlig styre det meste af huset fra en enkel app, uden særlig ekstra indsats.

Nordbø er enig i, at du ikke har brug for specielle færdigheder for at have et smarthjem.

- Det eneste du behøver er en god internetforbindelse. Er internettet langsomt, når hele familien er på nettet, vil det ikke blive bedre når du kobler resten af huset på samme netværk. Men med kraftigt internet er det bare at sætte i gang.

Både Johansen og Nordbø har flere tips til dem, som ønsker et smartere hjem.

EKSPERTERNE: Jan Erik Johansen fra Abmas Elektro (venstre) og Bjørn-Ivar Nordbø fra Komplett (højre). FOTO: AMBAS ELEKTRO/KOMPLETT

Tips 1: Brug smarte lys til at vække eller arbejde

Smart belysning er noget af det mest populære for tiden, fortæller Nordbø.

- Én ting er, at lyset automatisk kan tænde klokken 07.00, når du vågner og slukke klokken 08:00, når du tager på arbejde. Endnu mere nyttigt er det, at du kan tilpasse lysstyrken og farven til, hvad du laver.


- Du kan gøre soveværelset gradvist lysere om morgen, eller få optimalt arbejdes lys i stuen om eftermiddagen.

 

Det eneste du behøver for at få smart belysning er en startpakke, fortæller Nordbø, som foreslår eksempelvis Phillips Hue. Der følger en lyspære, lysdæmper og en app til at programmere lyset med. 

LYS I MØRKE: Smarte lyspærer kommer i forskellige former og farver. FOTO: PRODUCENTEN.

Ønsker du dig mere omfattende smartlys, kan du få trådløse lyskontakter monteret af en elektriker. Johansen i Abmas Elektro forklarer, at det er et hurtigt installationsarbejde.

- For os er det lettere end konventionelle lyskontakter, da der er færre ledninger.

Han fortæller, at trådløse lyskontakter gør, at du selv kan bestille, hvad kontakten skal kontrollere.

Ønsker du at ommøblere eller bytte et par spots, kan du nemt bruge en app til at forandre, hvad hver kontakt skal gøre.

- Noget af det bedste ved et smart hjem, er at det er så enkelt at lave modifikationer undervejs, siger han.

Tips 2: Spar penge med smarte alarmer

Alarmer og overvågningssystemer er også meget populære, fortæller Nordbø. Alt fra små kameraer til avancerede alarmsystemer er tilgængelige på markedet.

Et godt eksempel er Netgear Arlo. Arlo-systemet giver dig trådløse kameraer og sensorer, du kan sætte til, hvor du vil. De varsler dig på mobilen, hvis der er lyd eller bevægelse, når du ikke er hjemme, siger han.


- Med et smart alarmsystem kan du egentlig gøre hele arbejdet for en alarm virksomhed selv.


Flere smarte alarmsystemer har til og med indbyggede sirener, fortæller han. Dermed kan du selv skræmme uønskede gæster væk.

- Selv har jeg kameraer installeret ved huset. Indikatoren lyser, når de registrerer bevægelse, så kan jeg se hvad der sker. Er det et indbrud, kan jeg ringe til politiet. Er det bare et dyr, behøves jeg ikke at gøre noget.

Tips 3:  Spil med på «if this, then that» 

Nordbø fortæller, at hvis du først er begyndt at gøre dit hjem smart, går det hurtigt med at gøre det endnu smartere.

- Forskellige sensorer og enheder kan kombineres for at få huset til at kunne nye ting, siger han.

I branchen kaldes det for «if this, then that». Det betyder at huset ved at når én ting sker, skal det også gøre andre ting.


Et godt eksempel er en kaffemaskine, som tænder når vækkeuret ringer, eller stereoanlægget tænder sig selv, når du kommer ind af døren. Hvis du ønsker dig sådan en installation, kan du begynde med en startpakke fra D-link, forsætter han.

- Du får blandt andet en bevægelsessensor. Den kan for eksempel kombineres med det smarte lys for at få automatisk svagt lys i gangen, når du går på toilettet om natten.

STARTPAKKE: Med smartplug, bevægelsessensor og monitor fra D-link kan du enkelt begynde at gøre dit hjem smart. FOTO: PRODUCENTEN.

Johansen mener, at smarthus forsat er noget for entusiasten, men dog er interessen gradvist stigende.

- For fem år siden mærkede vi, at forespørgslen om smarthuse begyndte at komme her på kontoret. Siden da er der kun kommet flere.

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 11.05.2017

Sidst opdateret: 11.05.2017