fri returfri retur

Sådan monterer du fjernsynet rigtigt og trygt på væggen.

Hvis du gør det forkert, risikerer du at ødelægge både væg og TV, men med de rigtige oplysninger, er det heldigvis ikke så svært at fastsætte fjernsynet til væggen.

Du kan vælge et vægophæng som er helt enkelt at fastsætte fjernsynet til væggen, eller du kan vælge mellem forskellige ophæng med svingbar arm – som gør at fjernsynet kan tiltes og roteres.

Hvilken type bær du vælge, afhænger af hvilke behov du har. Vil du kunne flytte på fjernsynet, for eksempel i en lille stue, er det klat at et vægophæng med arm vil passe godt.

Et «statisk» vægophæng vil midlertidigt ofte hænge tættere på væggen. Hvis det æstetiske er vigtigst, vil sådan et vægophæng være den bedste løsning for dig.

TO VARIANTER: Vægophænget til venstre passer til de fleste fjernsyn i størrelsen 40 til 65 tommer, vægophænget til højre har en svingbar arm og passer til de fleste fjernsyn mellem 23 og 55 tommer. Foto: Producenten.

Dette skal du vide før du begynder.

Når du har bestemt dig for hvilken funktionalitet vægophænget skal have, gælder det at finde ud af hvilket ophæng som passer til netop dit fjernsyn.

Vægt og/eller størrelse: De flest vægophæng opgiver hvilken vægt eller størrelse de passer til. Vælg rigtig sådan, så du er sikker på at ophænget kan klare vægten af fjernsynet.

VESA-mål: Mål afstanden mellem skruehullerne på bagsiden af fjernsynet, eller find VESA-målet blandt fjernsynets specifikationer. Er afstanden 600 og 400 millimeter, har fjernsynet eksempelvis «VESA 600x400». Sørg for at vælge et vægbeslag, som passer til standarden på dit fjernsyn (de flest ophæng er kompatible med forskellige standarder).

Hvor meget plads tager kablerne bag fjernsynet: Nyere fjernsyn har ofte kabelindgange som går, ind på siden af fjernsynet. Hvis kablerne derimod skal stikkes direkte bag i fjernsynet nødvendigvis tage mere plads. Tjek at kablerne ikke bruger for meget plads, så du ikke risikerer at købe et vægophæng som ikke passer. Er der tale om små marginaler, kan du købe vinklede HDMI kabler eller adaptere, som fylder mindre bag fjernsynet.

VESA-MÅL: Husk at tjek om skruehullerne på bagsiden af fjernsynet passer til vægophænget. FOTO: SHUTTERSTOCK.

Monter i rigtig højde og afstand

Der findes ingen facit på hvor langt man bør sidde fra fjernsynet, men ifølge David Montanya, Nordic GMT Manager i LG, er det vigtigt at fjernsynet monteres i den rigtige højde.

- Hvis fjernsynet sidder for højt, vil man hurtigt få ondt i nakken. En huskeregel er at fjernsynet bør være i øjenhøjde når man sidder. Man skal dog tænke over at det at det er normalt at have et stuebord, og om fjernsynet sidder for lagt på væggen, så tingene på bordet vil stå i vejen, forklarer Montanya.

I tillæg bør man ifølge Montanya tænke over hvilke lyskilder som findes i rummet.

- Har man vinduer bag fjernsynet, kan refleksionerne blive forstyrrende. For at minimere refleksionerne kan man justere fjernsynet, sådan at det vender lidt nedad. Nogen fjernsyn, for eksempel LGs sidste OLED-serie, er udstyret med anti-refleksionsfilter, som gør fjernsynet mere komfortabelt i dagslys, fortæller han.

Korrekt montering på gipsvæg

Næste step er selvfølge at skrue vægophænget ti væggen, men her er det vigtigt at du ved hvilken slags materiale du monterer i.

Ifølge Silje Cathrin Wangen i Maxbo bør du bruge en støtteplade som du sætter på væggen, når du skal hænge noget så tungt som et fjernsyn op på en gipsvæg.

Få mindre rod i ledningerne derhjemme: Trådløs lyd er fremtiden.

Du må også være sikker på, at der ikke er vandrør eller strøm på bagsiden af gipsvæggen. Hvis der er det, kan TV-monteringen godt blive en kostbar affære.

 

Korrekt montering til beton eller murstensvæg

Hvis den væg du skal montere fjernsynet på, er i beton eller mursten, hjælper det ikke at skrue direkte ind i væggen. Så må man ifølge Wangen bruge en murværk bit til at lave hullet.

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 15.06.2017

Sidst opdateret: 15.06.2017