fri returfri retur

TAKEOFF: Salget af droner stiger, også til den gængse dansker. FOTO: FOTOLIA

 

Sådan vælger du den rigtige drone

Droner udstyret med kameraer er gået fra at være et værktøj for de specielt interesserede, til at være et legetøj for den almindelige dansker. Men hvilken slags drone bør du vælge, og hvad kan du egentlig bruge den til?

For film og TV-branchen har dronen været en åbenbaring. Hvor man før skulle leje en helikopter for at få flotte billeder fra oven. Nu kan det gøres meget nemmere, og endda til en langt lavere pris. Men også den almindelige borger har for alvor fået øjnene op for dronen.

- Siden 2011 er der solgt over 44.000 droner over 750 gram i Norge. Af disse bruges cirka 80 % til film og fotografering, fortæller Anders Martinsen.

Han er daglig leder hos UAS Norway, som er den nationale droneorganisation i Norge. De har eksisteret siden 2008 og har i de seneste år oplevet en eksplosiv vækst, både i salg og brug af droner.

Han mener at noget af det vigtigste at huske på, når man skal købe en drone, er at se på sit eget behov og hvorvidt man sikkert kan operere dronen.

- Hvis du skal købe en drone, så skal du finde den drone der passer til det formål du skal bruge den til. Der er mange forskelle mellem de billige og dyre droner, blandt andet kameraets kvalitet, batterikapacitet og brugervenlighed.

EKSPERT: Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway. FOTO: HANS TORGERSEN

Klar til brug

Med den øgede interesse for droner er udvalget af droner naturligt blevet større.

- Hvis man har lyst til at teste en drone med kamera, så kan det anskaffes for et par hundrede kroner. Så vil man oplever at dronen er sværere at kontrollere end de lidt dyrere varianter, fortæller Espen Silseth – Product Manager hos Komplett.

Han fortæller at de mere avancerede droner er meget enklere – både at lette, men også at styre.

- Droner som for eksempel DJI’s Phantom og Mavic er ”Ready to fly”-droner, hvilket betyder at der ikke er langt fra oppakning til den første flyvning.

God sikkerhed øger oplevelsen

Der er nok dem, som er bange for at købe en drone, fordi de frygter det vil blive en kortvarig glæde på grund af en uventet kollision med træer eller andre forhindringer.

Ifølge Silseth er det er langt mindre problem, end man går og tror.

- Droner som Phantom 4 og Mavic er godt udstyret når det kommer til sikkerhed. De er udstyret med det såkaldte ”Obstacle Avoidance”, som gør at dronen selv registrerer hvis der er fare på færde. Hvis det sker finder den en anden rute, hvilket gør at det nærmest er umuligt at ødelægge en drone ved en kollision.

Tjek hvilke droner Komplett sælger her!

Til trods for gode programmer og sikkerhedssystemer, anbefaler Sliseth nybegyndere at træne i trygge omgivelser.

- Man behøv ikke flyve i mange timer før det sidder i fingrene. Alligevel er det altid en god ide at flyve de første testflyvninger på et åbent område, hvor man har god oversigt. I tillæg er det vigtigt at man altid har øjenkontakt med dronen.

Et helt andet perspektiv

Selvom droneflyvning for mange virker spændende og sjovt, så er der nok enkelte som undrer sig over hvad man rent faktisk kan bruge den til – andet end at tage et flot billede af huset i ny og næ.

- Det at flyve en drone er i sig selv fantastisk sjovt. Samtidigt er der mange brugsområder, udover at tage flotte billeder. En nyere drone er ofte udstyret med et sporingssystem, som gør at den kan følge dig når du er ude på for eksempel en cykeltur.

Også Sliseth ser flere brugsområder, som kan gøre hverdagsaktiviteter mere spændende.

- At bruge en drone på ferie gør at man kan få et helt andet perspektiv på for eksempel hytten eller havet. Det vi ofte ser, er at folk købe droner for at optage film det kan lægge ud på YouTube til venner og bekendte. Efter lidt tid bliver folk mere øvede, hvilket ofte munder ud at de køber en bedre variant end de har i forvejen.

Uanset hvad man bruger dronen til, så er det vigtigt at man forholder sig til lovgivningen udarbejdet af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Dem finder du på http://www.trafikstyrelsen.dk/da/droneregler

Samtidig skal du sørge for at tage hensyn til dine omgivelser.

- Det kan være sjovt at tage et billede fra oven til en havefest, men det er ikke altid sikkert at naboen sætter stor pris på at du flyver i nabolaget. Man kommer ofte længst hvis man spørger om lov, og informerer på forhånd, siger Martinsen som anbefaler alle at følge dronereglerne, samt at tjekke hvorvidt deres forsikring for brug af droner.

 

Oprettet: 20.06.2017

Sidst opdateret: 20.06.2017