fri returfri retur

Sådan vælger du den rigtige PC-skærm

Skal du købe en ny PC-skærm er det ikke bare størrelsen og prisklassen, som bør være afgørende. Hvilken slags panel-type du vælger er også vigtig.

Der findes en hel jungle af PC-skærme, og for nogle kan det være frustrerende, da de ikke ved hvad de kigge efter. Det er nødvendigvis ikke altid at det dyreste er det bedste – i hvert fald ikke for alle. 

- Der findes utallige skærme i dag, og grunden til det er for at kunne dække kundernes behov, siger Are Sørensen, som er nordisk produktchef for skærme, projektorer, printere og scannere i Komplett.

Han mener det er svært at give generelle råd, fordi der findes så mange forskellige præferencer. Der findes dog stadig nogle bestemte ting man skal gå efter.

- Det er vigtigt at skærmen, er i overensstemmelse med maskinen man ejer. Køber man for eksempel dyre skærme med høj opløsning og høj hertz, kræver dette også en god computer og særligt et godt grafikkort. De dyreste spilskærme i dag kræver i nogle tilfælde to af de dyreste grafikkort, som sælges for at kunne udnyttes 100 procent.

I tillæg til at købe en skærm som egner sig til maskinen du bruger, er det godt at sikre sig at skærmen vil passe til dit behov. Vælger du rigtig paneltype til dit forbrug, er du på vej i den rigtige retning.

De forskellige typer paneler har sine fordele og ulemper. Her har du oversigten:

 

Bedst til grafikeren: VA-panel

STORT UDVALG: BenQ 21,5" LED GW2270H og Samsung 34" LED Curved S34E790C er blandt nogle af skærmene med VA-paneler, som er i sortiment akkurat nu. FOTO: PRODUCENTEN.

VA (Vertical Alignment)-panel (inkluderet S-PVA, AMVA og HMVA) har bedre farvegengivelse og indsynsvinkel end TN-panel, men er svagere hvor TN paneler er stærkest.

Fordele: God farvegengivelse og bred indsynsvinkel. VA-paneler giver også den bedste kontrast og sortniveau.

Svagheder: Denne type panel har en noget langsommere responstid end TN- og IPS-paneler og har højere signalforsinkelse.

Bedst egnet til: Skærme med VA-panel egner sig godt til billede og video behandling, kontorarbejde, grafisk design og til filmvisning.

Her finder du alle PC-skærme hos Komplett med VA-panel.

 

Bedst ”all-round”: IPS-panel

GOD TIL MEGET: Asus 27" LED G-Sync Rog Swift PG279Q og Dell 24" LED UltraSharp U2412M. FOTO: PRODUCENTEN.

IPS (In-panel-switching)-panel (inkluderet S-IPS, H-IPS, PLS og AHVA) betragtes generelt som det bedste «all round»-panelet.

Fordele: Generelt god farvegengivelse, indsynsvinkel og billedkvalitet. Enkelt IPS-paneler har lav responstid og der derfor også egnet til spil med hurtigere bevægelser.

Svagheder: Ingen særskilt svaghed, men kontrast og sortniveau er lavere end hvad man finder på en skærm med VA-panel.

Bedst egnet til: Godt egnet til spil, billede- og videobehandling, kontor og grafisk design – en skærm som egner sig til det meste.

Her finder du alle PC-skærmene hos Komplett med IPS-panel.

 

Bedst til gameren: TN-panel

BESTSELLERE: BenQ 24" LED GL2460 og Asus 24" LED VG248QE er blandt skærmene med TN-panel som er mest solgt hos Komplett. FOTO: PRODUCENTEN.

TN-panel (Twisted Nematic) er den paneltype som er mest normal i PC-skærme i dag.

Fordele: Denne type paneler koster generelt ikke så meget, og har ofte lav responstid, og derfor godt egnet til at spille spil hvor responstiden er vigtig.

Svagheder: En svaghed er at disse paneler ofte har upræcise farvegengivelse og smal indsynsvinkel. Det gør at farverne gerne bliver mørk og falmede, hvis du ikke sidder direkte foran skærmen.

Bedst egnet til: Gamere og til generel brug på grund af det lave prisniveau.

Her finder du alle PC-skærmene hos Komplett med TN-panel.

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 20.06.2017

Sidst opdateret: 20.06.2017