Barnets første PC: sådan vælger du rigtigt

Skærmstørrelse, hastighed og vægt. Her er rådene du mangler når du skal købe PC til dit barn.

Det vigtigste er, at finde ud af hvilke behov dit barn har, siger Lars Christen Førisdal, som er Markedsansvarlig for PC, tablet og mobil i Komplett.

- Forskellige anvendelser, kræver forskellige PC-er. I tillæg til læring, er det vigtigt, at PC-en har mulighed for enkel underholdning. De fleste PC-er har mulighed for dette, men specielt spillet Minecraft stiller krav til processoren. Det kan med andre ord være godt at vide lidt om, hvad barnet godt kan lide at spille, før man vælger en PC.

Er Minecraft et tema, anbefaler Førisdal en PC med minimum i3 processor og 4GB hukommelse. Det kan også godt spilles på enklere maskiner, men man risikerer at spiloplevelsen bliver noget reduceret, da spillet formegentlig vil hakke og gå i stå.

- Hvis spil ikke er noget tema for jer i det hele taget, kan en lidt enklere model som en Chromebook, fungere helt fint. Til typiske skoleopgaver har de fleste PC-er nok kraft.

 Tryg brug

Mange forventningsfulde børn ser frem til at udforske mulighederne en PC giver.  Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikationsrådgiver, foredragsholder, bloggeren bag hanspetter.info – og far til tvillingerne Hedvig og Gustav på 11 år, fortæller at det i dag nærmest er et krav for børn i skolealderen, at have sin egen PC.

- Med så stor del af lektier og skolearbejde, som er net baseret, er det vanskeligt at klare sig uden en PC – også for børn.

Nygård-Hansen mener det er vigtigt at sætte klare linjer for internetbrug, samt hvilke tider på døgnet skærmen skal være tilgængelig når barnet får sin egen PC – selv om det kan skabe lidt skænderier i hjemmet.

DIGITAL FAMILIE: Gustav og Hedvig på 11 år er ivrige brigere af PC, mobil og tablet. FOTO: PRIVAT

 

- Det er vigtigt at man har en åben og konstruktiv dialog om internetforbrug. Man skal være streng, men ikke så streng, at barnet vil forsøge at holde ting skjult for dig.

Selv bruger Nygård-Hansen ”Circle with disney” derhjemme – en boks som giver de voksne mulighed for at administrere tidsforbrug, internettilgang og hvilke applikationer barnet skal have tilgang til.

Når man opsætter boksen, laver man en profil til hver af brugerne, og derefter kan man lægge de begrænsninger ind, som man ønsker. Mange nye routere har en indbygget ”forældrekontrol”, og kan være en god hjælp, når det kommer til at sætte begrænsninger.

 

Tænk langsigtet

Prisen er vigtig for mange. Hvis man vælger at gå efter en maskine til en mere overkommelig pris, bør man være klar over at prisen ofte genspejler maskinens hastighed.

- Ingen bryder sig om en langsom PC. Heller ikke børn. En langsom PC kan give barnet en negativ oplevelse, og det vil påvirke læringen, forklarer eksperten i Komplett, og fortsætter: Det er forkert at tænke, at der kun er hastigheden på bredbåndet der gælder. Desværre hjælper det ikke meget, at have et lynhurtigt bredbånd, hvis PC-eb ikke tackler den samme hastighed.

Når det er sagt, er der heller ikke grund til, at vælge den dyreste model. Der findes gode alternativer mellem 3000 og 4000 kroner. Førisdal påpeger alligevel, at det kan betale sig, at se indkøbet i et længere tidsperspektiv.

- En PC som koster lidt mere og har højere specifikationer end det som er barnets behov lige nu, vil være mere ”fremtidssikker”. Men spørgsmålet om slid må også tages med i vurderingen, forklarer Førisdal.

Vægt, skærmstørrelse og lagring

Mange synes det er mere behageligt at arbejde på en PC med en stor skærm. En stor skærm er også mere ergonomisk rigtig, men det indebærer også at maskinen bliver tung. Skal PC-en bringes udenfor husets fire vægge, er vægt en vigtig del af vurderingen.

Ifølge eksperten er opløsningen på nye PC-er så gode, at det i de fleste tilfælde ikke vil være noget problem, at vælge en mindre skærm.

- Men skærmen bør helst være i fuld HD-opløsning.

En PC med mekanisk disk som lagring er mere sårbar overfor slag og stød end en PC med SSD som lagring. Årsagen til dette er, at en mekanisk disk består af bevægelige dele, mens en SSD ikke har nogen bevægelige dele overhovedet. En SSD bruger også mindre strøm, udvikler mindre varme, og er hurtigere, men ulempen er, at de koster mere. Skal PC-en bruges af et barn kan dette også være noget til overvejelse, siger Førisdal.

Les også: Mesh-netværk kommer på fuld skrue

ALLSIDIG: Acer Switch er en liten, lett og fleksibel maskin, med god batteritid i en lavere prisklasse. FOTO: KOMPLETT

Tablet og 2-i-1-PC

Traditionelle, ”foldende/klapsammen” bærbare er klart de mest solgte computere. Men de sidste par år er der kommet en ny udfordrer på banen.

- En 2-i-1-PC er meget alsidig, og de fungerer rigtig godt til både arbejde og underholdning. De er ofte små og lette, og sådan set perfekte til at bringe med sig frem og tilbage. En 2-i-1-PC kan derfor være et godt alternativ til barnet, påpeger Førisdal.

For de allermindste står underholdning i højsædet, og da kan en enkel tablet være nok. Husk at de fleste tablets i udgangspunktet er skrøbelige – de kan ikke tåle at blive tabt på gulvet eller vaskes i vaskemaskinen. Heldigvis findes der meget forskelligt ekstra udstyr, som er lavet til at beskytte tabletten, både mod stød, vand og ridser.

- iPad er som regel, det der bruges mest til børn. Årsagen til dette er, at de er meget brugervenlige, samt at der findes et stort udvalg af apps til iPad – både til underholdning og leg og læring.

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett.

Oprettet: 09. 10. 2017

Sidst opdateret: 09.10.2017