Netværket – hjemmets omdrejningspunkt.

At sætte et hjemmenetværk op, er lettere end du tror. Det første og vigtigste der kræves for et godt netværk derhjemme, er en router. Hvis netværket kan sammenlignes med blodårene i kroppen, er routeren selve hjertet. Routeren tager internetforbindelsen du har i huset og fordeler den ud til de enheder som skal kobles på netværket. Det første som vil møde dig når du skal købe router, er mange forskellige bogstavskombinationer og tal. Frygt ej, det er ikke så vanskeligt som du måske tror.  

Hvilken hastighed behøver du?

I dag har du valget mellem N-standarden og AC-standarden. Tallet som følger efter bogstavet indikerer den maksimale dateoverførsels-hastighed du kan få på dit trådløse netværk. Hastigheden på internettet begrænses af hastigheden du har fra din internetleverandør. For eksempel betyder N600 maksimalt 600 megabit per sekund. AC1900 betyder maksimalt 1900 megabit per sekund. Hvis du spiller eller streamer film fra nettet, kræves der mange ressourcer af netværket.

Dine enheders hastighed påvirkes af flere faktorer

  1. Afstand og fysiske hindringer. Farten falder for hver meter mellem ruter og dine enheder. Vægge, specielt beton, rør, spejle, akvarier, hvidevarer – alt stjæler hastighed. Placering af router er derfor afgørende for hvilke hastigheder du får.
  2. Hastigheden på netværkskortet i din enhed. Mange bærbare PC'er har N300-standarden. Ældre modeller har måske endda endnu langsommere standarder. Vær obs på det.

Hvordan opsætter jeg det trådløse netværk?

Tidligere krævede det lidt kundskab at sætte et godt trådløst netværk op.
I dag er det blevet nemt for alle. Læs brugsanvisningen og følg ganske få trin via en app eller medfølgende software. Giv netværket et unikt navn (SSID) og det vigtigste: giv netværket et tilpas sikkert kodeord.

 

Hvad hvis jeg skal bruge bedre dækning / længere rækkevidde?

Har du ikke mulighed for at placere din router optimalt, findes der løsninger som lader dig øge rækkevidden på dit trådløse netværk. Det letteste (og ofte det bedste), er en rækkevidde-forlænger (Range Extender). Disse tilsluttes blot en stikkontakt og kobles på netværket, med et simpelt tryk på en knap på routeren, og på selve forlængeren. Et godt eksempel på en god Range Extender er TP-LINK RE200 AC750 WiFi Range Extender.

Så let kan det gøres.

Et tips her til slut.

Tænk fremsigtet når det kommer til valg af router. En router skiftes typisk ikke lige så ofte som andre enheder. Mobil, tablet og PC’er får hele tiden hurtigere hastigheder på trådløst netværk. Det totale kapacitetsbehov øger hvis du ønsker at udvide netværket med eks. NAS (netværkslagring), musik/video streaming eller videoovervågning.