fri returfri retur

Foto: iStock

Ny mobil eller tablet? Sådan sætter du dem op korrekt

Hvad enten knægten har fået sin helt egen mobil, eller bedstefar har fået tablet, så findes der gode ekspert-råd som du bør følge.

Det første du skal tænke på når du skal starte op en ny mobil telefon eller en ny tablet, er hvorvidt det er nødvendigt at overføre kontakter, billeder og data fra en anden enhed. Skal du bytte fra et operativsystem (OS) til et andet, for eksempel Apples iOS til Android OS, så kan det måske virke lidt uoverskueligt. Men slap helt af. Smart og Kompletts mobilekspert hjælper dig på vej!

Er det barnets allerførste telefon eller tablet, så er det bare at hoppe videre til næste punkt – og hvis det er nogen i familien som trænger til ekstra starthjælp, så kan du hoppe endnu længere ned.

Ny enhet til minsten

Ny enhed til barnet

Selvom flere i dag får egen e-mailadresse tidligere, så er det alligevel ikke nødvendigt at oprette en e-mailkonto til barnet når det har fået sin første smarttelefon.

Løsningen er, ifølge Truls Aleksander Hammer, som er produktionschef for mobiler hos Komplett, at oprette et Apple-ID til barnet eller en såkaldt ”begrænset profil” til Android – som er koblet sammen med din brugerkonto.

 - Da har du i større grad kontrol over hvad barnet gør. Du kan følge med i hvilke apps barnet installerer, og du kan holde øje med at barnet ikke bruger for mange penge på spil og apps i AppStore eller Google Play, siden du skal godkende købene, siger mobileksperten.

Ved at oprette en separat bruger til barnet, så forhindrer du også at dine SMS’er og lignende pludselig dukker op på dets enhed.

 - En anden snedig funktion er familiedeling, som er tilgængelig til både iOS og Android. Hvis du ”kobler” familien sammen, så kan alle familiemedlemmer nemlig downloade apps som andre i familien har købt, uden at de skal betale for app’en igen.

Apple:

Gå til indstillinger på din enhed > vælg dit Apple-ID > vælg ”Familiedeling”, vælg ”Tilføj familiemedlem” og vælg ”Opret en børnekonto” > Log in med brugernavnet og passwordet du har oprettet på barnets mobil eller iPad. Følg instruktionerne og opret password og sikkerhedsspørgsmål til den nye konto.

Læs om hvordan du kan koble familien sammen og dele apps på iOS enheder her.

 

Android:

 Gå til Indstillinger > Brugere > Vælg ”Tilføj en bruger eller profil” og vælg ”Begrænset profil”. Her kan du vælge hvilke funktioner, apps og indstillinger barnet skal kunne se eller benytte på enheden.

Ved siden af det tekniske, så er det også en god ide at tage en snak med barnet om hvor meget tid det er sundt at bruge på enheden, og hvad barnet skal gøre hvis han eller hun oplever noget ubehageligt på nettet eller på mobilen.

Læs om hvordan du kan koble familien sammen og dele apps på Android-enheder her.

 

Ny enhed til dem som har brug for starthjælp

Hvis familiens ældste medlemmer har været så heldige – at få en smarttelefon eller tablet til jul, og de ikke har nogen erfaring med det fra tidligere – så kan det være en fordel at bruge lidt ekstra tid på at lære dem det de bør vide.

Hvis bedstemor eller bedstefar tidligere har haft en god gammeldags ”tryktelefon”, så er det nok først og fremmest vigtigt at få overført kontaktlisten til den nye smarttelefon. Tjek at kontakterne er gemt på SIM-kortet, så kontakterne overføres automatisk når du sætter SIM-kortet i den nye telefon. Hvis det drejer sig om at bytte fra en smarttelefon til en anden, så er det proceduren øverst i artiklen som gælder.

 - Hvis kontakterne ikke allerede ligger på SIM-kortet ville jeg sætte mig ned og oprette kontakterne manuelt samtidig med at jeg viser hvordan den nye telefon fungerer. Et fordelagtigt trick er at gemme kontakter som ofte bruges på hjemskærmen på Android, eller under ”Favoritter” på iPHONE, så man let kan finde kontakterne.

Hvis du har en mistanke om at der vil være problemer med at huske passwordene, så kan det være en fordel at lave et password som du også husker på, eller skriver ned.

 - Jeg ville også koble telefonen til det trådløse netværk og oprette en e-mailkonto og netbank til dem – siden dette som regel er noget man kun gør en gang. Ellers så er det også godt at lære dem at bruge FaceTime eller Skype, så de kan bruge mobilen til at tale med børn og børnebørn via video-chat.

Har du husket skærmbeskyttelse, så enheden ikke går i stykker.

 

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett.

Oprettet: 22.01.2018

Sidst opdateret: 22.01.2018