fri returfri retur

Foto: iStock

Sådan får du ordren på den kaotiske hverdag

Postit-sedler, opslagstavler, huskelister eller mors hoved. Det er ikke altid lige let at få en oversigt over den hektiske familiehverdag. Med disse tricks får du kontrollen tilbage.

Morten P. Røvik er daglig leder og rådgiver for Produktivnorge, og har specialiseret sig i personlig produktivitet og at få ting gjort. Han mener at det vigtigste du kan gøre for at få kontrol over hverdagen er, at skaffe en god kalender til din telefon.

Orden i sagerne: Morten P. Røvik er ekspert i produktivitet og at få ting gjort.  FOTO: MORTEN PROM

 - Selv bruger jeg en kombination af Apples iCloud og Gmail. På iCloud.com opretter jeg en kalender for hvert familiemedlem og en for hele familien. For eksempel: Per, Kari, Unni og Tor, og Familien Andersen. Her kan en eller flere i familien, ved hjælp af sin iPhone skrive ind alt fra hvornår skolen eller SFO starter til hvornår Tors fodboldtræning er, eller når man skal på vinterferie, forklarer han.

 

Alle i familien som er gamle nok og har behov for det kan også have sin egen Gmail-konto. Denne bruges til private ting og aftaler, og det hele kan samles med kalenderen du bruger på jobbet, i den normale kalenderapp i iOS. Så får du som forælder fuld kontrol over alt hvad som skal ske.

FULD DIGITAL KONTROL: Gmails kalender giver dig fuld oversigt over alle familiemedlemmers aftaler og gøremål. Det eneste man skal huske på er, at gøre det til en vane at opdatere kalenderen. FOTO: GOOGLE

Synkroniser indkøbsturen

Har du glemt at det var din tur til at købe ind? Nu kan det være slut med at der mangler mælk og smør i køleskabet. Appen ”Paprika” er ifølge Røvik helt genial, og kombinerer håndtering af opskrifter, indkøbsliste og synkronisering.

Den smarte app koster 55 kroner og kan downloades fra App Store her eller i Google Play her.

 - I denne app kan du selv skrive opskrifter ind, eller helt enkelt downloade opskrifter fra hjemmesider som for eksempel Matprat.no. Du kan også planlægge måltider i en kalender som kan lægges på iCloud og deles med familien. Så ved hele familien hvad der serveres til middag, tipser Røvik.

Opskrifterne kan rangeres ved hjælp af stjerner fra alle som er logget ind på samme konto, og ingredienserne fra opskrifterne kan enkelt lægges ind på indkøbslisten. Desuden kan du trække ting fra som du allerede har i skabet, manuelt eller automatisk.

 - Indkøbslisterne lægges ind og deles med hele familien, så du for eksempel undgår at købe ekstra mælk og brød. Krydser du en ingrediens af på indkøbslisten, så forsvinder den nemlig også fra de andres indkøbsliste, forklarer han.

PLANLÆG: I appen ”Paprika” kan du planlægge middagen og lægge en indkøbsliste ind for hele ugen. FOTO: PAPRIKA

Alt efter hvordan appen bruges vil den også lære sig hvilken sektion i butikken de forskellige ting hører hjemme. Placerer du ost under ”delikatesse”, så placerer den sig der næste gang. Du kan ændre rækkefølgen på sektionerne så de matcher din favoritbutik, forklarer Røvik.

 - Det er ekstra hjælpsomt at du kan bede Siri om at tilføje ting til indkøbslisten når du kommer i tanker om noget du mangler ved at sige: ”Hej Siri, læg mælk til i Paprika”, supplerer han.

 

Hektisk hverdag

Christina Printz Andsjø og manden Knut-Erik Printz Jacobsen er forældre til tvillingepiger på tre år. De beskriver hverdagen som hektisk og en gang imellem uoverskuelig.

 - Det kan være vanskeligt at holde styr på aktiviteter og det som sker på de forskellige afdelinger i børnehaven. Hovedet er desværre fuldt af huskelapper som desværre hurtigt går i glemmebogen, siger Andsjø.

Familien har god erfaring med synkroniserede indkøbsapps, som giver dem begge en oversigt over hvad som skal handles ind i supermarkedet.

KAOTISK HVERDAG: Småbørnsfamilien Andsjø/Jacobsen synes at det kan være krævende at holde styr på alt der skal gøres og købes ind. De har haft god nytte af hjælpsomme organisations-apper. FOTO: PRIVAT

Desuden har vi aftalt hvem som gør hvad, bestemte dage med indkøb og bestemte dage for hvem som henter og leverer børn i børnehaven. Vi tager os også tid til at planlægge fra uge til uge.

Andsjø påpeger at app’en ”Min familie” er en god løsning i den hektiske hverdag.

 - Denne app giver dig mulighed for at planlægge middage, skrive vigtige ting ind i kalenderen, lægge indkøbslister og huskesedler ind og dele opgaver ud til hvert familiemedlem. Vi har netop taget den i brug, og synes den virker vældigt godt, siger tvillingemoren.

ORGANISER FAMILIEN: App’en ”Min Familie” giver hele familien oversigt over hvad som sker og hvilke opgaver der skal gennemføres i hverdagen. FOTO: SKÆRMDUMP

Download app’en ”Min Familie” helt gratis fra App Store her eller fra Google Play her.

 

Få hjælp af Siri

Er du god til at benytte funktionen ”Påmindelser” som følger med iPhonen? Det bør du være, tipser Røvik afslutningsvis. Her kan du lave lister over alt du skal have gjort, og navngive dem efter kontekst.

 - Selv har jeg egne lister for fritidsbolig, job og hjemme. Her har jeg sat op påmindelser for lokation, så jeg enkelt kan benytte mig af Siri når jeg kommer på noget jeg skal huske. For eksempel: ”Hej, Siri. Mind mig om at købe ind når jeg tager hjem fra arbejde”.

 - Denne funktion er virkelig genial – og vældigt undervurderet, siger han, og anbefaler at du sætter dig godt ind i alle funktionerne på din telefon, som potentielt kan gøre hverdagen både enklere og mere effektiv.

 

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett.

Oprettet: 05.01.2018

Sidst opdateret: 05.01.2018