fri returfri retur

Netværket – hjemmets omdrejningspunkt.

At sætte et hjemmenetværk op, er lettere end du tror. Det første og vigtigste der kræves for et godt netværk derhjemme, er en router. Hvis netværket kan sammenlignes med blodårene i kroppen, er routeren selve hjertet. Routeren tager internetforbindelsen du har i huset og fordeler den ud til de enheder som skal kobles på netværket. Det første som vil møde dig når du skal købe router, er mange forskellige bogstavskombinationer og tal. Frygt ej, det er ikke så vanskeligt som du måske tror.

Hvilken hastighed behøver du?

I dag har du valget mellem N-standarden og AC-standarden. Tallet som følger efter bogstavet indikerer den maksimale dateoverførsels-hastighed du kan få på dit trådløse netværk. Hastigheden på internettet begrænses af hastigheden du har fra din internetleverandør. For eksempel betyder N600 maksimalt 600 megabit per sekund. AC1900 betyder maksimalt 1900 megabit per sekund. Hvis du spiller eller streamer film fra nettet, kræves der mange ressourcer af netværket.

Dine enheders hastighed påvirkes af flere faktorer!

  1. Afstand og fysiske hindringer. Farten falder for hver meter mellem ruter og dine enheder. Vægge, specielt beton, rør, spejle, akvarier, hvidevarer – alt stjæler hastighed. Placering af router er derfor afgørende for hvilke hastigheder du får.
  2. Hastigheden på netværkskortet i din enhed. Mange bærbare PC'er har N300-standarden. Ældre modeller har måske endda endnu langsommere standarder. Vær obs på det.

Hvordan opsætter jeg det trådløse netværk.

Tidligere krævede det lidt kundskab at sætte et godt trådløst netværk op. I dag er det blevet nemt for alle. Læs brugsanvisningen og følg ganske få trin via en app eller medfølgende software. Giv netværket et unikt navn (SSID) og det vigtigste: giv netværket et tilpas sikkert kodeord.
Overvej også placeringen af routeren, da vægge, gulve og andre forhindringer påvirker signalet.

Hvad hvis jeg skal bruge bedre dækning / længere rækkevidde?

Har du ikke mulighed for at placere din router optimalt, findes der løsninger som lader dig øge rækkevidden på dit trådløse netværk. Det letteste (og ofte det bedste), er en rækkevidde-forlænger (Range Extender). Disse tilsluttes blot en stikkontakt og kobles på netværket, med et simpelt tryk på en knap på routeren, og på selve forlængeren. Et godt eksempel på en god Range Extender er TP-LINK RE200 AC750 WiFi Range Extender.

Herunder finder du vores anbefalinger

Routere

Familie Kontrol 

Få oversigt og kontrol med børnenes surfing med indbygget familie kontrol også kendt som tidsplanlægger. Du skal bruge en ren PC til at rette op på dette, men når det er gjort, registreres børnenes onlinetid. Fremgangsmåden varierer lidt mellem leverandørerne, men fremgangsmåden er oftest angivet i den ledsagende eller digitale manual. Med dette kan du sørge for, at børns enheder slukker, når de skal lave lektier eller sove. På sådanne sider kan du også blokere webadresser eller søgeord, der ikke er egnet til mindreårige med et webfilter.

Netværk i sommerhuset

Det er stadig mere almindeligt at have et netværk i sommerhuset, og det første du skal gøre er at finde ud af om der er en bredbånds- eller fiberleverandør i dit sommerhusområde. Hvis dette ikke er muligt, bruger mange 4G-dækning i feriehuset, men når du streamer film fra mobile enheder, bruger du hurtigt din datapakken. Men hvis dette er den eneste mulighed for dig, bør du erhverve en 4G-router med et tilhørende SIM, så hele familien kan nyde internettet.

Et tip her til slut.

Tænk fremsigtet når det kommer til valg af router. En router skiftes typisk ikke lige så ofte som andre enheder. Mobil, tablet og PC’er får hele tiden hurtigere hastigheder på trådløst netværk. Det totale kapacitetsbehov øger hvis du ønsker at udvide netværket med eks. NAS (netværkslagring), musik/video streaming eller videoovervågning.

 

Se hele vores udvalg af routere og range extenders her!

 

Kablet netværk og switch

I vores netværksguide så vi på routeren og det trådløse netværk. Nu skal vi se nærmere på kablet netværk samt gå lidt dybere i udvidelse af netværket.

Alt kablet netværk bruger en standard netværkskabel med RJ-45 kontakt. Der findes flere varianter af netværkskabler som CAT 5, CAT 5E og CAT 6. For optimal hastighed (op til 10 Gigabit) må du bruge CAT 6.

Eksempel på kabler og længder:  

Hvis det er muligt at trække kabler mellem enhederne, er dette at fortrække det den faste forbindelse stadig er den mest stabile og kan levere den højeste hastighed. 

Switch

Ønsker du et kablet netværk skal du bruge en switch (i den trådløse routeren har du som regel allerede 4 porte at bruge), med en switch kan du enkelt bygge dit netværk og tilslutte PC, TV, konsol, medieafspiller (Apple TV) osv til netværket med kabel. Switches findes i et utal af varianter, fra 5 helt op til 48 porte. Vi kan dele switches i forskellige kategorier.

Basic / enkel switch – Disse switches fungerer som en enkelt «forgrening» i netværket uden mulighed for at administrere eller styre trafikken. For et hjemmenetværk – PC, TV og spillekonsoller dækker disse switches ofte dit behov.

Smart switch – Med en smart switch (også kaldet web managed) kan du enkelt opsætte prioritet og administrere hastighed med mere. Der findes også mulighed til at opdele i flere «logiske» netværk, dvs. nogen porte er dedikerede «hjemmekontor» eller ungernes netværk til spil og TV-streaming.

PoE switch – Flere og flere enheder i det ”smarte hjem” må tilsluttes internet og bruger strøm, eksempelvis overvågningskameraer eller et access point. Med en PoE switch kan du føre strøm til et overvågningskamera via netværkskabel. Dette er praktisk hvis du skal hænge kameraer fra et udhæng eller ude på væggen hvor der ikke er en stikkontakt.

Range extender

Range extender eller repeater forlænger rækkevidden, og  bruges hvor du allerede har et stabilt trådløst netværk og ønsker at forlænge/udvide rækkevidden. Har du dårlig signal/dækning i de fjerneste hjørner af boligen, kan en range extender være løsningen.

Mange af produkterne har flere funktioner, eksempelvis kan en router sættes op som en range extender eller access point.

Vær obs på at range extenderen og din eksisterende trådløse router bør understøtte samme standard. Eksempelvis AC1200 router og AC1200 range extender. En N600 range extender vil fint fungere sammen med en AC1900 router, men det er det svageste led der sætter begrænsningen.

Accesspoint

Har du behov for et trådløst (Wi-Fi) netværk i tillæg til dit kablede netværk kan du enkelt udvide med accesspoint og/eller range extender.

Et accesspoint, bruges til at opsætte trådløse (Wi-Fi) zoner hvor du ikke har tilstrækkeligt signal fra din trådløse router. Accesspoints tilsluttes med kabel fra din switch eller direkte i routeren. Accesspoint er praktisk hvor det ikke er muligt at bruge en range extender. Ønsker du trådløs adgang i garagen eller udendørs kan et accesspoint være løsningen.


(Mobile enheder som ikke kan kobles til kablet netværk eller som flyttes rundt.)

Powerline (netværk via strømnettet) 

Ønsker du alle fordelene ved et kablet netværk, men ikke har muligheden for at trække netværkskabel, enten fordi du ikke ønsker det (bore i væg o.l.) eller at det er svært at trække det påkrævede kabel, så findes der alternativer.

En powerline adapter lader dig bruge det eksisterende strømnet i huset til at overføre datasignaler. På den måde kan du let føre et signal fra routeren til et opholdsrum et andet sted i huset. I mange tilfælde kan en powerline adapter være en bedre løsning end et trådløst netværk, specielt ved afspilning over netværket. Opsætningen er nem: Tilslut enhederne i stikkontakterne, trekke kabel fra adapter til enhed og trykke på en knap på hver powerline adapter for at oprette forbindelse. 
Powerline produkter fås med forskellig hastigheder og funktioner samt med og uden trådløst netværk. En powerline med Wi-Fi understøttelse, fungerer både som «kablet» netværk og som et access point.

For optimal hastighed og kvalitet på signaler i strømnettet er det anbefalet at bruge powerline på samme sikringsgruppe. Powerline adaptere skal kobles direkte i stikkontakten og ikke via en stikdåse.

Ønsker du at se vores udvalg af Powerline adaptere, kan du klikke her.

Kontakt gerne vores kundeservice hvis du skal bruge hjælp til at finde den bedste netværksløsning.