IRC till Discord

Fra IRC til Discord – en rejse i chattens verden

Published at 09. mar 2021 22:06, Updated at 13. apr 2022 10:16

Siden internettet fik fodfæste og modemmet begyndte at fylde vores hjem, er kommunikation og chat blevet en rød tråd gennem årene. Uanset om det handler om tekst, stemme eller video har forskellige systemer erstattet hinanden og åbnet op for at brugere kan holde kontakten, uanset om de er det samme rum eller på den anden side af verdenen. En mulighed for at være sammen på afstand, helt enkelt.

Vi har samlet fire favoritter, og vurderer, hvad der gør præcis disse specielle. Hæng på fra IRC til Discord!

IRC – det var her alt begyndte

Der findes få ting, der er så synonymt med computere som IRC, Internet Relay Chat. Protokollen blev oprettet af Jarkko Oikarinen så tidligt som i 1988, men blev først udbredt i sidste del af 1990´erne. IRC består af klienter, der opretter forbindelse til netværk af serverer, som giver brugerne mulighed for at tale med andre privat eller på kanaler. Alt diskuteres her – teknik, sport, forhold, madlavning, politik, fest… lyder det bekendt?

Faktiskpopulariserede IRC meget af det, der i dag føles naturligt i programmer som Slack og Discord, blandt andet koncepter som kanaler eller at kunne ”pinga” andre brugere for opmærksomhed. Mange af nutidens udviklere og softwarearkitekter voksede op med IRC og Quakenet, Efnet eller Dalnet som en del af hverdagen, så at arven lever videre, er indlysende.

I dag lever IRC en svingende tilværelse. Protokollen er stadig i brug, men antallet brugere synker stadigt. Andre chatprogrammer har gradvist overtaget, hvor IRC er blevet stemplet som noget nørdet, skægget og lidt gammelt. For en hel generation nørder kommer det dog altid til at have en speciel plads i hjertet.

ICQ – kunsten at huske et tilfældigt nummer

ICQ, ”I Seek You”, kom på scenen sent i 90´erne og blev hurtigt en storfavorit blandt mange brugere. I modsætning til IRC´s terminallignende og lidt afskrækkende vinduer havde ICQ lydeffekter, sjove farver, skrifttyper og masse funktioner for at gøre kommunikationen lidt federe på forskellige måder til den nye internet-generation. ICQ var kort sagt lettere at komme i gang med, og det blev bemærket, da populariteten skød i vejret.

Selv i dag husker nok mange nogle ting fra ICQ. Til at begynde med, var det ”toglyden” som brølede fra PC-højtalerne i computerrummet og totalt stoppede alle chancer for at have diskrete chatter i timen. Måske var ”klik-lyden” sej nok, men nogle gange også megairriterende. Og ikke mindst alle disse ICQ-nummer – op med lappen derhjemme, husker du det stadig?

ICQ mistede langsomt men sikkert popularitet efter årtusindskiftet, da især MSN Messenger fik plads blandt de yngre internetbrugere. Microsofts alternativ var lidt mindre afskrækkende, og desuden integreret i senere versioner af Windows. Faktisk kan ICQ stadig bruges, mens MSN Messenger længe har været lukket ned. Den, der ler sidst, ler bedst?

TeamSpeak – lad mig lytte til din komprimerede stemme

Med højere båndbredde og hurtigere computere blev det også mere populært at bruge stemmen i chatten – specielt i kombination med onlinespil. Det er i dag noget selvfølgeligt, men i en tid hvor 56K V.90 var standard og Pentium III var på alles læber, var der simpelthen ingen udbredt anvendelse – Hvorfor ikke bare ringe, lig ‘som?

En af de allerførste software, der blev meget udbredt, blev kaldt Roger Wilco, men den virkelige popularitet kom først med TeamSpeak. Programmet blev lanceret i 2001, og tillid brugere at oprette forbindelse til en server for at snakke med hinanden på forskellige kanaler. Takket være forskellige kvalitetsniveauer og andre indstillinger fungerede teknikken anstændigt selv for dem med rigtig dårlig forbindelse, hvilket ærligtalt var de allerfleste.

TeamSpeak var specielt vigtigt for gamers og multiplayere. Her blev der hurtigt dannet grupper som hang ud og spillede sammen, hver aften. At kunne koordinere hurtigt og samarbejde med sit hold var noget relativt nyt, hvilket åbnede op for en dimension af spillet. Kombinere det med fede spil som Battlefield-serien med op til 64 spillere på slagmarken, og resultatet blev i det nærmest episk.

Som meget andet i dag er TeamSpeak i dag stort set blevet erstattet. For det første skiftede mange brugere over til konkurrerende løsninger som Ventrilo (hvor du kan sidde mens du spiller Dota) eller Mumble, men fremfor alt til dagens mastodont på markedet – Discord.

Discord – alle skal med

At Discord kun har eksisteret i lidt over fem år er egentlig utroligt. For en hel generation af yngre gamers er det en selvfølge, måske endda, valget når det kommer til chat – både i tekst, med stemme og nu ogå med video. Uanset om du sidder ved din computer eller har mobilen i hånden, så er den tilgængelig, altid klar til at give dig de seneste nyheder fra en af alle dine servere.

Discord tordnede ind på markedet i 2015, og voksede hurtigt i popularitet. Programmet kombinerer kanal- og brugertænkning fra eksempelvis IRC med stemmekanaler fra TeamSpeak og lignende løsninger. Derudover er der meget enkle processer for at komme i gang, integrationer med mange spil, support til titusinder af brugere på samme server samt masser af ekstrafunktioner rettet mod spillere.

Resultatet er intet ringere end en succes, med over 100 millioner aktive brugere hver måned under 2020. Der spilles sammen, der chattes, grines, deles billeder, jokes og diskuteres.

Nogle finder venner for livet, og andre i hvert fald det perfekte hold at spille med. For på trods af at Discord arbejder mod et bredere fokus, er det stadig blandt gamere, at tjenesten er allerstærkest.

Alt tyder på at Discord er her for at blive – i hvert fald i nærmeste fremtid. For hvem ved hvad, der venter rundt om hjørnet, måske når VR-headset bliver enhver mands eje…