For mange er det ikke længere nok at have et normalt TV – nu skal det også være smart.

Sådan vælger du det rigtige Smart TV – og gør dit TV smartere.

Published at 06. sep 2018 12:11, Updated at 06. sep 2018 12:19

For mange er det ikke længere nok at have et normalt TV – nu skal det også være smart.

Tal fra Danmarks Statistik viser at næsten halvdelen af den danske befolkning, streamer film og serier. Seervanerne har gjort, at der stadig er flere, som bytter fjernsynet ud med et smart-TV, mener David Montanya, der arbejder som Nordic GMT Manager hos LG.

- Streamingtjenesterne bliver stadig mere populære, og det er blevet mere populært at bruge mobilen til at få adgang til apps, videoer og andet indhold. For at møde disse behov kombinerer smart-TV traditionelt TV med streamingtjenester, internet og trådløs kommunikation. Et smart-TV er simpelthen mere fleksibelt.

Også hos konkurrenten Samsung, mærker de forbrugernes nye TV-mønstre.

- Vi ser at folk mere og mere ser streamingtjenester, og måske allerede mere end normalt TV. Derfor er det vigtigt at tilpasse fjernsynet, så det følger med forbrugernes behov, fortæller Magnus Nilsson, som er Nordic Product Manager hos Samsung.

Tre ting du skal tænkte på:

Flere store producenter tilbyder i dag smart-TV i forskellige prisklasser og kvalitet. Både Nilsson og Montanya mener at der er flere ting, man skal tænke på, når man køber et nyt TV:


1. Understøtter den de streamingtjenester og applikationer, som du ønsker?

Det er vigtigt at tjekke, at det smart-TV du vælger har de applikationer du har brug for. I og med det ikke er TV-producenten, som selv laver applikationerne (som for eksempel Netflix og HBO Nordic), kan det være en god ide, at vælge en af de store mærker, for at få et større udvalg af underholdningsapps, siger Nilsson.

2. Er brugerfladen enkel?

Test de forskellige grænseflader og vælg en, som passer til dit forbrug. Er det enkelt at bruge? Er det hurtigt? Nogle smart-TV har en «magic remote», mens andre har stemmesøgning med en indbygget mikrofon i fjernbetjeningen, siger Montanya.

3. Hvad forventer du af billedkvaliteten og størrelsen af dit TV?

Et stort TV er egentlig bedst, og giver dig en mere engagerende oplevelse. Hvis du vil at købe et TV til din stue, vil jeg anbefale mindst 55 tommer. Leder du efter den ultimative billedkvalitet, anbefaler jeg et TV med OLED-teknologi, som de fleste eksperter er enige om, giver det bedste billede, siger Montanya.

Sådan gør du dit gamle TV smart

Du behøver ikke at fortvivle, selv om du sidder med et TV som ikke er smart. Det er nemlig ikke nødvendig at bytte det ud for at streame film og serier via Netflix, DR TV eller HBO Nordic. Flere af de store it-virksomheder har udviklet lignende løsninger, der giver dig adgang en helt ny underholdningsverden, kun ved hjælp af en smart-enhed eller en lille boks.

De fleste fjernsyn har en HDMI-tilkobling. Du kan for eksempel købe tilbehør såsom Google Chromecast og Apple TV, som giver dig adgang til mange af funktionerne, man har på et smart-TV. For at få mest ud af funktionerne, er det vigtigt at have god internetforbindelse, fortæller Montanya.

ENKEL LØSNING: Google Chromecast (til venstre) og Apple gør dit gamle tv til et smart-TV. FOTO: PRODUCENTERNE.

- Vil smart-TV kunne erstatte regelmæssig TV?

Ja og nej. TV-kanaler vil forsat kunne tilbyde et bedre udvalg af indhold, specielle direkte udsendelser såsom nyheder og sportsbegivenheder, eksempelvis under OL. Alligevel er det en stigende trend at bruge mere tid på streamingtjenester, såsom Netflix. Det bedste med smart-TV er, at det understøtter standard kabel-tv, og samtidig har det sine egne smarte applikationer som er tilpasset det nye forbrugsmønster, siger Montanya.

Du kan se vores udvalg af smart-TV her.

Top 3 bedst sælgende tv lige nu på komplett.dk: