Kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan gøre i Minecraft.

Minecraft for nybegyndere: eksperternes tips for at komme godt i gang

Published at 02. okt 2018 10:06, Updated at 04. okt 2018 12:20

Kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan gøre i Minecraft. Byg enkle bygninger, spil for at overleve i den digitale verden – eller indtast avancerede elementer.

Sandkasse- og overlevelsesspillet Minecraft kom ud i 2009, og er siden blevet verdens mest populære internetspil nogensinde – kun slået af Tetris.

Læs også: Barnets første PC: sådan vælger du rigtigt

En af dem som er blevet bidt af Minecraft-dillen er Helena Werp Vegheim (17) fra Oslo, som har sin egen YouTube-kanal, hvor hun blandt andet uploader videoer, hvor hun spiller forskellige computerspil.

- Lige nu spiller jeg mest Overwatch, men det varierer hvad jeg spiller. Sidste år var det næsten kun Minecraft. Jeg snakker meget med mine følgere på de sociale medier, og spørg dem, hvad slags videoer de har lyst til at se, siger Werp.

YOUTUBE-GAMER: Helena Werp har sin egen YouTube kanal hvor hun poster videoer af at hun spiller. FOTO: PRIVAT

Men hvad er Minecraft egentlig?

Forestil dig, at du kan bygge hvad som helst i Lego. Du har uendelig med klodser. Du kan gå rundt inde i dine bygningsværker og opleve det sammen med dine venner. Det er Minecraft.

- Minecraft er simpelt forklaret digital Lego. Du styrer din spiller frit i en åben verden, bygget op af klodser i en 3D-verden. Klodserne kan ødelægges og omplaceres, og du må sikre din overlevelse ved at skaffe mad og sikkerhed, forklarer Tomas Kristiansen.

Se også: Sådan kan DU blive pro gamer

Kristiansen er nordisk produktchef for markedsføring af lager i Komplett, og selvudnævnt spilentusiast. Han fortæller, at Minecraft er blevet et kulturelt fænomen, som er gået lidt forbi de voksne. Utrolig mange børn spiller – blandt andet Kristiansens egen søn på 6 år.

- Det er intuitivt nok til at selvom han ikke kan læse perfekt, kan han stadig forstå spillet.

I LUFTEN: du kan bygge hvad som helst i Minecraft – og bygningen behøver ikke at være på jorden. FOTO: SJERMDUMP MINECRAFT

Sådan fungerer ”survival”-funktionen

Minecraft har ligesom mange andre spil flere forskellige spillefunktioner, hvor målet for dine handlinger er forskellige. Du kan vælge imellem 5 funktioner: Survival, Hardcore, Adventure og Spectator. De to første er de mest populære, ifølge Werp.

- Spillet er mest kendt for ”survival” funktionen, hvor formålet er at overleve. Det er det, som de fleste starter med, når de begynder at spille Minecraft, forklarer youtuberen.

Når du starter et nyt spil, vil du blive placeret et tilfældigt sted i Minecrafts 3D verden. Derefter er det bare om, at begynde, at fælde træer og lede efter andre ”supplies”, sådan så du kan bygge et hus. Efter noget tid vil solen gå ned, og der gælder det om, at have forberedt sig.

- Så længe det er lyst, er der fred, men om natten kommer monstrene og zombierne frem.

Minecraft ordbog for nybegyndere:

”Wood”: Byggeklodser af træ, som du kan lave ting af.

”Crafting table”: Det sted du opbevarer udstyr og våben. Laves af fire klodser ”wood”.

”Mobs”: Levende dyr og monstre.

”Spawn”: Når spillere eller ”mobs” bliver lavet eller placeres i Minecraft verdenen.

”Torch”: Laves af ”cole” og ”stick”, og holder slemme ”mobs” på afstand.

”Mining”: I de mørke huler og forladte miner kan du finde mange nyttige materialer.

”Modding”: At installere udvidelser til Minecraft, som er lavet af en tredjepart.

Hvis du har fået bygget et slags læ for monstrene, eller de såkaldt fjendtlige ”mobs”, vil du være tryg til solen står op igen.

Udover det, at overleve og bygge, har funktionen ikke noget defineret mål. Alligevel laver mange Minecraft spillere sine egne mål, for eksempel at få meget ”experience” eller fuldføre så mange ”achievements” som muligt.

Sådan fungerer ”Creative” funktionen

I ”Creative” funktionen er det naturligvis kreativiteten der gælder, og man behøver ikke at bekymrer sig om fjender, eller om at ens spillekarakter bliver sulten.

- Jeg synes det sjoveste er, at spille kreativt, og bygge sine egne bygninger. Der findes mange forskellige byggeklodser, blandt andet sten, græs og træ. Det er kun fantasien, som sætter grænser for hvad du kan bygge, siger Werp.

Kristiansens søn spiller mest kreativt, og bruger ofte YouTube til at kigge efter andre spillere og hente inspiration.

- Selvom han ikke forstår engelsk, forstår han vældig meget, og vi ser en utrolig udvikling i hans sprogfærdigheder efter at han begyndte at spille Minecraft.

Lærerigt og socialt

Sidste år udgav Microsoft deres egen version af Minecraft, som er beregnet til at blive brugt i skolen, og flere skoler har allerede inddraget spillet i undervisningen.

- Med Minecraft lærer børn og unge at udfolde sig kreativt, og de lærer matematik og geometri på en sjov måde, påpeger Kristiansen.

Minecraft kan både spilles på mobilen, PC, Mac eller en spillekonsol, og du kan selv vælge om du vil spille offline, på en server med dine venner eller på en tilfældig server.


- Hvis man spiller kreativt, spiller man ofte alene, men der findes også servere hvor du kan bygge sammen med andre. Jeg synes det er sjovt at spille sammen med venner, og jeg har lært mange at kende gennem Minecraft, siger Werp.

Hvis du kun vil spille med dine venner, er den nemmeste og sikreste måde at købe dit eget ”realm” gennem Minecrafts side. Du opretter din egen server, hvor kun du og de venner du inviterer har adgang. På den måde sikrer du, at uvedkommende ikke har adgang.

OVERLEVELSESFUNKTION: Om dagen er der ikke mange farer at finde, men så snart natten nærmer sig, bør du finde et sikkert sted at være. FOTO: SKJERMDUMP MINECRAFT.

Minecraft for viderekomne

Ønsker du at tage Minecraft oplevelsen til et mere avanceret niveau, kan du modificere spillet – populært kaldet at ”modde”. ”Modde” betyder at installere udvidelser til Minecraft som er lavet af en tredjepart.

Så du dette: alt du skal vide om Nintendo Switch.

Nogen modificerer spillet for at få bedre grafik og belysning, mens andre tilføjer nyt indhold. De mest avancerede laver udvidelser ved hjælp af Javascript, men heldigvis findes der færdige ”plug-ins”, du kan downloade, hvis du ikke kan kode.

- Der findes mange ”drag and drop” programmer, som du kan bruge for at lave dine egne modifikationer til Minecraft, uden at du behøver at kunne afkode. Brug YouTube og prøv dig frem. Her finder du en række tips og instruktionsvideoer for, hvordan du kan ”modde” Minecraft, siger Kristiansen.