IT-eksperternes bedste råd: Vælg den rigtige studie-PC

Det er næsten umuligt at studere uden - en let og anvendelig bærbar er formentlig et af ​​de vigtigste værktøjer, du har som studerende.

På et SU-budget er der stor sandsynlighed for, at man nok ikke vil have en alt for dyr PC. Samtidig skal den bærbare computer være en trofast og forudsigelig partner i studietiden. Skrækscenariet er at stå på eksamensdagen med en PC, der nægter at tænde, eller at harddisken går ned lige før en vigtig afleveringsfrist.


Læs også: 
Simple greb, der gør dig til en bedre studerende

Over for Smart giver den centrale IT-afdeling ved Universitetet i Oslo (USIT) deres generelle råd til studerende, der er på PC-jagt.

Lav vægt og god skærmstørrelse

Mens en 15-tommer laptop er behagelig at arbejde med, er det ikke optimalt at slæbe rundt på en computer, der vejer for meget, især ikke hvis rygsækken også skal fyldes med et par bøger. 
Du bør heller ikke vælge de allermindste maskiner, selv om de kan være praktiske til forelæsning. Du kommer jo til at sidde i timevis foran denne skærm, og så er det en fordel, at den er behagelig at læse på.


En bærbar computer på omkring 13 tommer rammer lige midt i skiven for de fleste studerende, og vægten skal være godt under 1,5 kg, anbefaler USIT. 

Lang batteritid

Selvom du sikkert altid har en stikkontakt i umiddelbar nærhed, er det ærgerligt, hvis den bærbare computer ikke engang kan gennemføre en forelæsningstime. Derfor er det vigtigt at kontrollere, at maskinen har en god batterilevetid, og ifølge USIT bør batteriets levetid være mindst syv timer.

Apropos batteri: Her er ti tricks, som gør, at mobilens batteri holder længere

Nok RAM

Til normal brug af applikationer og websites anbefaler USIT at vælge en maskine med et minimum på 8 GB hukommelse (RAM). Men hvis du planlægger at bruge din bærbare computer til mere krævende programmer eller spil, bør du tjekke, om det er nødvendigt at have mere RAM. Minimum 8 GB RAM vil være tilstrækkelig hukommelse til de fleste studerende, ifølge USIT.

Vælg den rigtige harddisk

Da den bærbare computer primært skal bruges til studierne, har du ikke brug for alverdens lagerplads, men valget af harddisk har meget at sige for brugeroplevelsen.


Mens en traditionel harddisk (HDD) giver dig meget lagerplads for pengene, kan den være ganske langsom - og den bliver bare langsommere og langsommere med tiden. Alternativet er at vælge en SSD-harddisk, der anvender flashhukommelse. Det betyder, at den ikke har nogen bevægelige dele, hvilket gør, at den kan tåle flere stød end traditionelle harddiske - og den er ikke at forglemme meget hurtigere. 

Invester pengene i en bærbar computer med SSD-harddisk, som koster lidt mere end traditionelle harddiske, så har du en hurtig PC, der holder længere. Ifølge USIT bør du vælge en SSD-disk med et minimum på 128 GB.

Høj skærmopløsning

Selv om skærmopløsningen måske ikke er det allervigtigste, er det værd at investere i en bærbar computer med Full HD-opløsning, især hvis du også vil bruge din PC til underholdning ved siden af ​​dine studier. 

Med høj opløsning har du også mere plads på skærmen, så du kan arbejde i flere vinduer på samme tid. Full HD-opløsning, dvs 1920 x 1080 pixels, anbefales til skærme på 13 tommer, fortæller USIT. 

OK processor

Tekniske specifikationer som processor og grafikkort bør være underordnet de egenskaber, vi allerede har nævnt - medmindre du planlægger at bruge din bærbare computer til tunge redigeringsfunktioner, spil eller lagring af store filer.

Hvis du vælger en maskine med en Intel-processor, bør du, ifølge USIT, vælge en Core i5-processor. Core i7 er endnu mere kraftfuld (og Core i3 svagere), men til studiebrug er den ekstra ydeevne næppe prisen værd.

Selv hvis du vælger en af ​​de førnævnte processorer, er du ikke sikker på at få en hurtig maskine. Intel har faktisk kaldt sine processorer for i3, i5 og i7 i mange år, og en gammel processor er er ikke meget fut i i dag. 

En måde at sikre, at processoren er ny, er at tjekke batteriets levetid. Nye processorer har nemlig bidraget til, at batteriets levetid på bærbare computere er forbedret betydeligt i de seneste år.

Vælg en maskine med Core i5-processor og dobbelttjek, at batteriets levetid er lang.

Komfortabelt tastatur og pegefelt

Du vil selvfølgelig ikke kun læse en masse, men også skrive en hel del på din funklende nye studie-PC. Det falder dig måske ikke helt naturligt, men det anbefales også at teste tastaturet og pegefeltet, før du træffer dit endelige valg af studie-PC.
Hvis du ikke finder det behageligt at arbejde med pegefeltet, kan du købe en mus, som du kan bruge ved siden af. Kontroller også, om tastaturet er støjende (for dine medstuderendes skyld).