SMART, SMATERE, SMARTEST: Dit hus kan gå gennem store forandringer de næste år, eftersom hvert smart-systemer bliver normale. FOTO: FUTUREHOME

Sådan kan dit smarte hjem se ud om ti år

Smart-hus i 2027 vil være automatiseret, vide hvordan du opfører dig og have færre gadgets, mener eksperterne.

 

 

Hvis huset til naboen brænder, vil dit hus kunne opdage det og fortælle det hele nabolaget. Eller er det ikke smart nok.

Det siger Erik Stokkeland, CEO i Futurehome, på spørgsmålet om hvad et smart hjem bør kunne gøre om ti år. Futurehome er en ny norsk opstartsselskab som har lavet et system for at koble forskellige smart enheder i samme hus.

- Én af de store udfordringer i dag er at smart hjem og smart gadgets ikke altid taler samme sprog. Derfor er det vigtigt at det kommer en form for standardisering.

Stokkeland mener at meget af smarthus-arbejdet som laves i dag handler om at lægge et grundlag for fremtiden.

- Hvis vi får en fælles standard, kan alle firmaer koble sig på, og derefter kan næsten alt lade sig gøre og af et smarthus.

Men hvad betyder det egentlig i praksis for et ”normalt” smart hjem i 2027?

EKSPERTERNE: Bjørn-Ivar Nordbø fra Komplett (venstre) og Erik stokkeland fra Futurehome (højre). FOTO: KOMPLETT OG FUTUREHOME.

Automatisering

Bjørn-Ivar Nordbø er nordisk produktchef for smarthjem i Komplett. Han mener at teknologien udvikler sig så hurtigt at det er svært at komme med nøjagtige forudsigelser.

- Alligevel kan vi sige ganske sikkert at alt vil blive mere sammenkoblet. Det bliver ikke bare et smarthjem, men en smart infrastruktur, siger han.

- Huset kommer til at snakke med bilen og bilen med kontoret, eller med køleskabet.

Når du kører hjem fra arbejde, vil huset vide hvor du er og hvad du har brug for, fortæller han: Køleskabet fortæller om du har brug for mælk, garageporten vil åbne sig når du nærmer dig, og lyset i gagen vil tænde. I tillæg kommer enklere ting som at vinduerne mærker hvor lyst det er udenfor, og lyser efter det behov.

Nordbø mener også at stemmestyring bil blive mere udbredt end i dag.

- Bortset fra det tror jeg ikke smarthus kommer til at ligner det som du ser i science fiction-film, som et sterilt, hvidt laboratorium.

- Smarte hjem om ti år kommer nok til at ligne hjem som vi har det i dag.

SOM FØR: På overfladen vil smarthjem i fremtiden nødvendigvis ikke se anderledes ud end nutidens boliger. FOTO: FUTUREHOME.

Efterligning

Stokkeland er enig at fremtidens smarthus ikke vil være science fiction. Han tror at huset gradvist vil lære at tilpasse dig dine behov og opførelse.

- Vi kalder det at ”klone opførelse”. Huset vil prøve at efterligne måden du bruger det på.

I tillæg til at tilpasse lysforhold og temperatur efter hvordan du bedst kan lide det om morgen og aften, fortæller han.

- Huset kan forsætte med at opføre sig som om du er hjemme, når du er på ferie. Det kan tænde lysene eller fjernsynet når du plejer at høre det, så det virker som om du er der.


Tjek denne:
Teknologien som kan styre dit liv i fremtiden.

Stokkeland mener at en øget følelse af kontrol og tryghed er én af de vigtigste grunde til at folk vil have intelligente huse.

  • Vi har lavet grundige undersøgelse for at finde ud af hvad der motiverer folk til at anskaffe sig et smarthjem, siger han.
  • Kontrol er det allervigtigste. Folk vil slippe for at bekymre sig for om de har glemt at slukket strygejernet, eller om der er indbrud eller brand.

 

ALT I ET: Idealet er et hjem som styrer sig selv, som du kan overvåge via en enkel app. FOTO: FUTUREHOME.

Flere tjenester og færre gadgets

Stikkeland mener at smarthus-markedet i øgende grad kommer til at tilpasse sig folks behov for kontrol i den kommende år.


- Smart hjem vil handle mindre og mindre om gadgets. I stedet vil det handle om tjenester.


Allerede nu arbejdes der med smart levering af pakker, uddyber han. Et postbud som kommer hjem til dig kan få en egen adgangskode, som fungerer på et givet tidspunkt.

- I USA tester de til og med levering af pakker i bilen. GPS’en fortæller hvor bilen er, og postbuddet kan låse sig ind og lægge pakken, mens du sidder i et møde.

- Den type tjenester vil der blive flere af. Bestiller du et sted at bo på Airbnb, kan huset automatisk tænde lys og varme før du kommer, låse dig ind af sig selv, og gå i strømbesparelse når du går, siger han.

Læs også: Sådan lader du mobilen op trådløst.

Nordbø fortæller at huse i dag bliver bygget så de kan udnytte mulighederne som kommer med årene i lagt større grad end ældre huse.

- Mulighed for solenergi er et godt eksempel. Med solceller kan du gemme din egen energi i løbet af dagen, og så bruge den når du kommer hjem og skal lave middag, vaske tøj og se fjernsyn.
-

En anden installation er alarmsystemet som giver dig besked på telefonen med video, hvis alarmen går af. Så kan du se om det brænder i køkkenet eller om det bare er knægten som steger pandekager, siger han.

- Når vi får fundamentet på plads, er det egentlig bare fantasien som sætter grænser.

 

Oprettet: 20.04.2017

Sidst opdateret: 15.06.2017