fri returfri retur

NOSTALGI: Mange har en Sega Mega Drive liggende derhjemme. I de tidlige halvfemsere kæmpede Sega og Nintendo om at lave den mest populære konsol. Foto: VG Partnerstudio

 

Sådan får du nyt liv i den gamle spilkonsol

Har du en Sega eller Nintendo liggende på loftet? Med disse enkelte tips kan du få glæde af dem igen.

Anne Storebø driver spilbutikken Adamstuen Retro. Fra en lille kælder i Oslos vestlige kvarter sælger hun computerspil, film, tegneserier og LP-plader.

- Spil til Nintendo og Sega er specielt populære blandt samlere. Det er konsoller som var populære i starten af halvfemserne, og der findes stadigvæk mange af dem i norske hjem, siger Storebø.

Hun fortæller at en af grundene til at konsollerne er så populære er det store udvalg af spil, med klassiske titler som Mario, Zelda og Sonic.

- Samtidig er folk jo glade for at mindes. Du får meget sjov ud af en gammel maskine du har gode minder fra.

HYLLE EFTER HYLLER: Spil til Sega, Nintendo og andre gamle konsoller finder du i genbrugsbutikker som Adamstuen Retro eller på nettet. Foto: VG Partnerstudio

 

Ofte enkle at reparere

Storebø får imidlertid også besøg af spilentusiaster med gamle konsoller der ikke fungerer.

- Desværre er det ikke altid sådan at gamle konsoller fungerer som de skal. Men heldigvis er det hårdføre maskiner, så det er ganske enkelt at reparere dem.

I modsætning til nutidens versioner af Playstation og Xbox, indeholder halvfemsernes konsoller nemlig ikke avanceret indmad som lasere og harddiske.

- Færre dele betyder at der er færre ting som kan gå galt, forklarer hun.

Sådan finder du fejlen

Storebø fortæller at der første du skal gøre for at få liv i en gammel konsol, er at koble den til fjernsynet.

- Ofte vil det lykkedes at få den skruet på. Hvis den lille lampe på forsiden lyser, ved du at den virker. Men så starter spillet du har sat i ikke, eller også set du et forvrænget billede.

- Så er det sandsynligvis støv som er årsagen. Der er mange forskelle på konsollerne, men de døjer alle med støv, i hvert fald hvis de har ligget på loftet længe.

FOLKELIG: I halvfemserne blev der solgt næsten 50 millioner Super Nintendo’er på verdensbasis. Foto: VG Partnerstudio

Kan du bedre lide at spille PC end konsol? Sådan vælger du det rigtige gaming headset.

Et andet normalt problem er at ledninger og kontakter er ødelagte, fortsætter Storebø. Det undersøger du ved at se efter tydelig slitage, enten på strømkablet eller ledningen mellem konsollen og fjernsynet.

- Heldigvis kan kabler enkelt byttes. Så køber du bare en ny her hos mig, eller i en anden butik, siger hun.

Men hvad gør du hvis problemet er støv?

Sådan rengør du konsollen

Hvis problemet viser sig at være støv eller skidt, så skal du begynder med at dyppe en vatpind eller Q-tip i alkohol, forklarer konsol eksperten. Den bruger du til at rense både konsollen og spilkassetten.

- Koblingen mellem konsollen og kassetten er der, der oftest opstår problemer. Enten på grund af støvet, eller fordi metallet er begyndt at ruste.

Hvis et spil et brugt rigtig meget, så vil det være ekstra slidt, forklarer hun.

- Mario Kart er det spil jeg ser med allermest skade. Det er ofte helt grønt indeni.

VELBRUGT: Hver gang du tager spilkassetten ind og ud, bliver striberne med sølvfarvet metal lidt slidt. Foto: VG Partnerstudio

Normalvis behøver du ikke at åbne konsollen for at fjerne støv og rust, fortsætter Storebø. I stedet kan du stikke vatpinden ned i maskinen fra udsiden, gennem kassetteåbningen. Men der er vigtigt at være forsigtig, for hvis du sætter pinden fast i konsollen har du et problem.

- Hvis rensningen ikke hjælper, eller hvis vatpinden sætter sig fast, så er det muligt at åbne maskinen for at rengøre grundigere. En Sega konsol kan nemt åbnes med en normal skruetrækker, men til Nintendo konsoller skal du købe specielværktøjer på nettet.

UNDER OVERFLADEN: Sådan ser indersiden på en Super Nintendo ud. Den tynde stribe i midten er hvor spilkassetten indsættes. Foto: VG Partnerstudio

Hvis maskinen ikke fungerer efter hverken rengøring eller skift af kabler, så er det desværre noget mere vanskeligt at få repareret.

- Det findes næsten ingen værksteder endnu. Jeg kender i hvert fald ikke nogen her i Oslo, siger Storebø.

- De fleste privatpersoner som vil reparere en gammel konsol prøv siger frem med en kombination af Google og YouTube. Men det er ikke noget jeg vil anbefale folk, som ikke har erfaring med det.

Retrospil kommer til Nintendo Switch

Får du ikke den gamle konsol til at fungere, så kan et godt alternativ være Nintendo Switch som udkom i marts.

Læs mere om Nintendo Switch: Her er alt du bør vide om den ny konsol

Nintendo lancerer nemlig en ny net butik senere i år, eller en såkaldt ”virtuel konsol”, der kan hente retrospil ned til Nintendos nye Switch. Det fortæller Tomas Kristiansen, product marketing manager hos Komplett og en af de ildsjæle bag Spilmuseet i Sandefjord.

- Detaljerne er ikke helt kortlagte endnu, men der er rigtig mange som glæder sig til den virtuelle konsol kommer.

Den får sandsynligvis en abonnementsløsning, hvor du betaler et fast beløb hver måned for adgang til et antal spil, fortsætter han.

- Nintendo har til og med licens til at sælge flere af de klassiske Sega spil, så med Switch’en får den begge dele.

Kristiansen mener gamle spil er noget Nintendo satser meget på nu, i større grad end Xbox og Playstation.

- Nintendo ser hvor populært det er blevet. Så retrospil vil der kun komme flere af med tiden, afslutter han.

Oprettet: 03.04.2017

Sidst opdateret: 04.04.2017