fri returfri retur

INDEHOLDER MANGE FILER: der ligger meget information på dine gamle enheder, vi rådgiver dig om, hvordan du kan rydde op i dem. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Tips før du skaffer dig af med en PC

De fleste ældre enheder, som PC og mobil, indeholder mange filer og meget information, som du sandsynligvis ikke vil miste. Vi giver dig råd om hvordan du kan rydde grundigt op i din PC før du sælger den eller smider den ud.

 

Sikkerhedschef, Lene Zachariassen arbejder med sidsteledssikkerhed i Alternativ Data. De sletter brugt IT materiale, og hun deler hendes tips med dig, som sidder med en gammel PC eller mobiltelefon.

 - Du gør dig selv en tjeneste ved at gå ind og slette alt indhold, før du skaffer dig af med din PC eller mobil, siger sikkerhedschefen.

ERFARING MED SLETNING AF DATA: Lene Zachariassen er sikkerhedschef i Alternativ Data. FOTO: ALTERNATIV DATA 

Zachariassen har én hovedregel, og det er: SLET ALT. Det er en god forsikring imod ubehagelige oplevelser. Det gælder uanset om enheden skal smides ud, reklameres, repareres på værksted, sælges eller gives væk.

 - Et eksempel er lånetelefoner fra butikken, hvor der ligger indhold fra den tidligere kunde, og ved levering til reparation, er det ikke sikkert du får DIN enhed tilbage.

 

Det er ikke kun billederne som skal slettes

De fleste af os ved ikke hvor maskinen gemmer filerne, og i det tilfælde er den nemmeste huskeregel for de fleste, bare at slette alt på maskinen, når du ikke skal bruge den længere.

 - Privat information er mere end bare billeder og filer, siger sikkerhedschefen. Du har formegentlig mange gemte passwords i din browser, som du ikke ønsker, skal komme i de forkerte hænder. Gennem PC-en kan andre også få direkte adgang til dropbox, cloud storage eller din Facebook profil. Dette er bare noget af det der også bør slettes.

 

Er der information man skal være ekstra opmærksom på?

Svage sjæle kan være på jagt efter dine passwords, kortnummer, fødsels- og personnummer, private billeder og filer og konfidentiel information.

 

Det er nemt at glemme, at din e-mail historik kan genoprettes, og det er også muligt, selvom du har fjernet Outlook, oplyser hun.

 - De fleste har ingenting at skjule, men du har sandsynligvis mere som bør beskyttes, end du tror. For eksempel logger de fleste sig ind på Skat i forbindelse med skatteafregning, og så er din selvangivelse formegentlig også gemt på din PC?

 

Hvis det sker, at din private information kommer i de forkerte hænder, er vejen til et potentielt ID-tyveri, ikke lang. Der er desværre også tilfælde hvor falsk og stjålet ID bliver brugt til at bestille varer i en andens navn, forklarer Zachariassen.

 

Begynd med kryptering

Sikkerhedschefen anbefaler kryptering for at sikre privat information og filer på PC-en.

 - Kryptering er ikke nødvendigvis sat op som standard på dine enheder. Mange tror at det at tilbagesætte maskinen til ”fabrik tilstand” er tilstrækkeligt sikkert, men det erstatter ikke en sikker sletning.

 For at garantere sig imod genopretning er løsningen en overskrivning. På den måde vil alle områder med muligt gemt information og filer blive erstattet med nye data, som overskriver, og dermed sletter den gamle.

Kryptering af PC:

Før du begynder at slette indholdet bør du kryptere informationen du har liggende på PC-en i dag. Krypteringen gør, at man skal have password, for at få tilgang til samtlige filer i din PC. Krypteringen er også en smart sikkerhed imens PC-en er i brug, og noget du bør starte på, også på din nye PC. Du behøver stort set ikke nogen tillægsprogrammer for at kunne kryptere, da nyere OS, understøtter dette.

OBS: Tag altid et backup FØR kryptering

 

Anbefales: sådan får du hurtigst muligt internet derhjemme

 

For Mac

Tænd op og konfigurer FileVault. FileVault2 er tilgængelig i OS X Lion eller nyere. Når FileVault er sat til. Kræver Mac-maskinen altid at du logger på din konto.

  1. Vælg Apple-menuen > systemvalg og tryk på sikkerhed og personlige oplysninger.
  2. Tryk på FileVault-fanen.
  3. Tryk på låseknappen ”Låst” og angiv administratornavn- og password.
  4. Tryk på Tænd for FileVault

For PC

For PC findes der flere alternativer, afhængig af producenten. Hvis du har Windows Pro- eller Enterprise udgaver følger ”BitLocker” med. Det er en programvare som krypterer din harddisk fuldstændig. 

De forskellige PC-producenter har desuden også deres egne værktøj til kryptering som kan hentes gratis fra producentens hjemmeside. Et eksempel på et sådan gratis program er; VeraCrypt, fortæller Zachariassen.

Læs mere og download VeraCrypt her.

 

Hvordan du sletter data fra din PC:

Det er ikke tilstrækkeligt med en formatering af disken for at være sikker på at alt indhold slettes. Ved en formatering bliver dine data ikke slettet, de bliver bare gemt et andet sted. Der findes programmer som er udviklet til at overskrive din harddisk sikkert og flere gange.

Sikker sletning af indhold på en privat Mac: den letteste måde at slette indhold på din Mac, er først af aktivere en kryptering, og derefter bruge DiskUtility/Diskværktøj som ligger i Mac som OS. Dette værktøj hjælper dig med sikkert at slette alt indhold fra harddisken.

Sikker sletning af indhold på en privat PC: der er en hel række værktøjer og programmer som sikkert overskriver disken på din maskine. Zachariassen nævner blandet andet et program, som hedder ”Eraser”.

”Eraser” kan du downloade her.

Flere PC-producenter har desuden deres egne sletteprogrammer, som kan hentes ned helt gratis på leverandørernes supportsider.

OBS! Sådanne programmer overskriver alt indhold og hele lagringsområdet, og bør kun bruges på private maskiner, da der ikke bliver gemt nogen sletterapport. En sletterapport er vigtig for virksomheder, som skal dokumentere at dataene er slettet i henhold til personoplysningsloven, siger sikkerhedschefen.

 

 

Skade på harddisken

Hvis din enhed er blevet udsat for fysisk skade, skal du henvende dig til salgsstedet, for at finde ud af, hvordan din disk så kan blive sikkert slettet. Du vil sikkert få disse følgende muligheder:

  1. Hvis det drejer som om en ældre harddisk med disk lagring, kan denne afmagnetiseres ved hjælp af en
  2. Lagermediet i det nyere udstyr, som for eksempel diske (SSD), mobiltelefon eller memory stick fjernes.

Firmaer som tilbyder tjenester indenfor sidsteledssikkerhed har udstyr til at gøre dette på en sikker og lovlig måde. Du bør dog alligevel forsikre dig om, at en tredjepart ivaretager informationssikkerheden, inden du leverer udstyret.

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett.

Oprettet: 11.10.2017

Sidst opdateret: 11.10.2017