fri returfri retur

Dårligt netværk? Tjek om det er din PC som er problemet

Det er ikke sikkert det er bredbåndsleverandøren som er skyld i, at nettet er langsomt, for ofte kan det faktisk være dit netværkskort.

Har du oplevet at internetforbindelsen ikke er så hurtig som lovet? Du er ikke alene.

Vi har tidligere skrevet om, hvordan du kan fikse dårlig internetforbindelse derhjemme, ved at skifte router eller købe forstærkere. Men nogle gange er problemet din PC.

 - For at forbinde dig til internettet, kommunikerer routeren med dit netværkskort inde i PC-en. Og hvis netværkskortet er gammelt, kan internettet blive langsomt, siger Pål Frederik Berg, kategorichef for Komplett-PC i Komplett.

 - Heldigvis behøver du ikke at købe en ny bærbar for at skrue farten op. Du skal bare have et netværkskort, som ”snakker det rigtige sprog”.

Læs også: dette skal du huske at gøre før du smider en gammel PC ud

 

RÅDGIVER: Kategorichef for Komplett-PC, afdelingen for PC-bygning hos Komplett, Pål Fredrik Berg. FOTO: KOMPLETT

Hvornår bør du skifte netværkskort?

Komplett-eksperten forklarer, at der er kommet en ny standard for Wi-Fi-tilkobling, de seneste år, kaldet ”Dual band”. Hvis din PC ikke understøtter den standard, kan du ikke få maksimal hastighed.

 - Routere som understøtter ”dual band” kan modtage og udsende internetsignaler på to frekvenser samtidigt: 2,4 og 5 gigahertz (ghz). Det giver en bedre kapacitet. Derudover er 5 ghz netværket hurtigere end 2,4 ghz netværket.

 

Understøtter din PC ikke ”dual band” kan den dog ikke kobles til 5 ghz. Og så får du ikke udnyttet al hastigheden i din router.

 - En nem måde at tjekke på, om din bærbar understøtter ”dual band”, er, at åbne listen over tilgængelige netværk. Hvis dit hjemmenetværk vises to gange, én gang med ”5ghz# efter navnet og én gang uden, er alt i orden, siger han.

 - Kan din bærbar kun finde én version af netværket, bør du overveje at skifte netværkskort.

Hurtig løsning: ekstern netværkskort på USB

Den nemmeste måde at få PC-en til at understøtte ”dual bands” på, er at købe et USB-stik med et eksternt netværkskort.

 - Så er det bare, at sætte USB-stikket i den bærbare, så installerer det nyt netværkskort sig selv, forklarer Berg.

 - Ulempen er, at nogle USB-stik kan stikke ret langt ud fra siden af PC-en, og det kan være irriterende.

 

Derudover vil denne løsning gøre, at du får én USB port mindre, siden den ene port altid vil være optaget med at holde på internettet, siger han.

 - Men det er alligevel en tilstrækkelig god løsning for at få maksimalt ud af din router, fortæller Berg.

Grundig løsning: nyt internt netværkskort

Hvis du ikke er bange for at skille din bærbar ad, kan problemet løses mere permanent, fortsætter Komplett-eksperten. I de fleste Windows-bærbare kan det interne netværkskort nemlig skiftes ud.  

Det er ikke sværere end at bytte harddisk eller RAM. Men husk, at garantien kan frafalde, hvis du skader PC-en.

 - Skal du skifte internt netværkskort, skal du først købe et kort som passer til din bærbar, siger Berg. Der skal du bare ”google” navnet på dit netværkskort, og så finde et ”dual band” netværkskort i samme format. Der er ikke så mange forskellige formater, så det er ikke svært at finde.

Glad for at spille PC? Sådan kan DU blive en professionel gamer

Når du har købt det rigtige netværkskort, bør du også downloade en driver til netværkskortet. Dette er en bestemt type software, som lader maskinen kommunikere med resten af din PC, forklarer Berg. Den finder du, ved at ”google” navnet på det nye netværkskort plus ”driver”.

Trin 1 – åben din bærbar

Med netværkskort og driver på plads begynder selve operationen. Først må du skrue enten dele af, eller hele dækslet på undersiden, af din bærbar.  En mere detaljeret guide til dette finder du i Smart-saken under hvordan man bytter harddisk.

 - Det vigtigste at huske på, er at arbejde i et tomt rum uden statisk elektricitet, og passe godt på alle skruer, som du tager ud, siger Komplett-eksperten.

IKEK VANSKELIG: hvis du lægger den bærbare på hovedet, kan du tage hele eller dele af dækslet af ved at løser nogle små skruer. FOTO:VG PARTNERSTUDIO.

Trin 2 – fjern det gamle netværkskort

Når du har åbnet din bærbar, skal du finde ud af hvor netværkskortet sidder.

 - Det er som regel et par centimeter bredt og langt, og skal være nemt at få øje på, siger Berg. Oftest sidder netværket fast med én eller to skruer, og én eller to ledninger.

Han fortæller, at du bør løsne ledningerne først, ved at trække dem ud med fingrene. Derefter skal du skrue skruerne op og trække kortet ud af sin holder.

 - Ledningerne er det som nemmest går i stykker, så det gælder om at være forsigtig, advarer han.

 

FORSKELLIGE TYPER: netværkskortet (midt i billedet) sidder her fast med én skrue og to ledninger. Før du skifter ud, må du sikrer dig, at det nye netværkskort passer i din PC. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Trin 3 – indsæt det nye netværkskort

Til sidst indsætter du det nye netværkskort akkurat som det gamle sad. Først glider du den ind i sporet, derefter skruer du skruerne fast, og så sætter du ledningerne ind i deres fastgørelseselementer.

 - Med det nye kort på plads, samler du PC-en igen og tænder den. Før du kan koble dig på internettet, skal du installere driveren, som du har downloadet, siger Berg. Og hvis noget, mod al forventning, ikke virker, kan du bare sætter det gamle netværkskort til igen.

Berg har selv gode erfaringer med at bytte netværkskort.

 - Min samlever troede faktisk for noget tid siden, at hun trængte til en ny PC, siden den var nogle år gammel og alt var begyndt at gå langsomt. Men da jeg skiftede det interne netværkskort blev den så god som ny, afslutter han.

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 17.10.2017

Sidst opdateret: 17.10.2017