fri returfri retur

Foto: iStock

Sådan laver du quizzen alle til festen vil elske

December er en måned der er fyld med masser af sjov. Er du i julefrokost-komiteen, eller bare ude på at pifte julefesten lidt op? Så bør du tjekke dette.

- ”Alle” synes om quizzer, og det er en super måde at engagere folk på, siger Jon Inge Kolden, præsident for Norges quizforbund. Han har vundet Norges mesterskab i sportsquiz tre gange, og har flere deltagelser i VM og EM bag sig.

- Husk at en quiz skal være sjov. Forsøg derfor at gøre dig lidt bekendt med dit publikum på forhånd. Har du for eksempel en motorcykelentusiast på jobbet? Sørg for at lægge et spørgsmål ind om motorcykler. Alle bør føle at de kan besvare mindst et af dine spørgsmål, tipser Kolden.

Test din Quiz

Han pointere også at variation er vigtig, både hvad gælder tema og sværhedsgrad. En succesfuld quiz indeholder alt fra nyhedssegmenter til fun facts. Sådan bliver der god stemning, mener quiz-eksperten.

 - Men sørg for at balancere sværhedsgraden ved at kategorisere dine spørgsmål. Der bør ikke være for mange svære og heller ikke for mange lette. Her er det bare at prøve sig frem – test gerne på et mindre publikum først, råder han.

 - Husk at deltagerne ikke nødvendigvis har de samme interesser som dig selv. Dine egne interesser og præferencer bør ikke påvirke udformningen af quizzen, påminder han.

Læs også: Det beste ved iOS 11

Der findes flere forskellige programmer du kan bruge for at lave liv i julefesten. Den norske quiz-app Kahoot har tonsvis af tilhængere verden rundt. En af dem er nettop præsidenten i det norske quizforbund.

- Kahoot gør quiz endnu mere tilgængeligt. Hvem som helst kan klare at lave morsom underholdning ved hjælp af denne app. I efteråret arrangerede vi det norske mesterskab i Kahoot, hvilket var en succes. Her kan du tage in elementer som video og billeder i dine spørgsmål, og dine deltagere får svarmuligheder, samt betænkningstid. Stemningen bliver garanteret god, siger Kolden.

Nedenunder følger en guide til hvordan man bruge den populære quiz-app.

Mange muligheder i Kahoot

Det er gratis at bruge Kahoot, og det er kun dig som laver quizzen som behøver at registrere dig. Deltagerne behøver hverken at registrere sig eller installere nogen app for at være med på løjerne – de svare helt enkelt ved hjælp af egen mobiltelefon. Appen egner sig bedst til individuelle konkurrencer.

Lav en Kahoot-konto

Register dig og log ind. Find derefter valget for at lave en ny Kahoot centralt på startskærmen. Vælg ”Quiz”, vælg et navn, vælg sprog og publikum – og tryk ”Go!”.

FOTO: SKÆRMDUMP KAHOOT

Find på gode spørgsmål

Find på gode spørgsmål. Disse finde de på helt på egen hånd, men find gerne inspiration i andre quizzer som du får adgang til via Kahoot. Skriv det første spørgsmål ind i feltet ”Add Question”. Under spørgsmålet ligger di ind svarene. Her kan du vælge optil fire forskellige valgmuligheder.

FOTO: SKÆRMDUMP KAHOOT

Lav tidsbegrænsning

Det står frit for at vælge hvor meget betænkningstid du giver deltagerne, eller hvilke spørgsmål giver point. Deltagerne får nemlig point for rigtige svar og for hvor hurtigt de svare.

FOTO: SKÆRMDUMP KAHOOT

Kjør quiz!

Når du har gennemført ovenstående trinn, er du klar til at starte quizzen. Alt du behøver er entusiastiske deltagere, en stor skærm og en mobil.
Tilslut din pc til tv'et eller anden stor skærm og vælg "My Kahoots" fra topmenuen. Vælg derefter "Play".
Du kan så bede deltagerne om at åbne www.kahoot.it fra mobiltelefonen og indtaste PIN-koden, der vises øverst på skærmen. Deltagerens navne vises i en liste nedenfor, da de er klar. Når alle, der skal tilslutte sig, er i, skal du trykke på "start".

Kår en vinner

Kahoot fortæller dig undervejs hvem som fører og til slutt hvem som er vinderen af quizzen. Hver gang deltagerne er kommet videre i quizzen får du nemlig et billede op med en oversigt over hvem af dem som har svaret rigtig. Du har også adgang til pointliste som viser hvem som fører, til hver en tid.

 

Lav musik-quiz

Tænker du på at der skal være holdånd og musik til at rette stemningen til festen?

Gennem Spotify kan du lave en anden type quiz en Kahoot tilbyder. Bestem dig for tre kategorier – for eksempel sange fra 80’erne, 90’erne og filmmusik.

Del så deltagerne ind i hold, spillet afspiller 10 sange fra hver kategori, og lader quizholdene gætte sig frem til artist/band og titel på sangen. Giv et point per rigtigt svar og to point hvis både artist og titel på sangen er korrekt.

En anden morsom twist på musikquizzen kan være at afspille dele af en sang, for at derefter at få deltagerne til at gætte sig frem til de nlste fem ord i teksten. Her bliver der garanteret mange og morsomme diskussioner.

Tips: Læg din egen musiksmag til side og sørg for at vælge tidsepoker eller sangere som gør at flest mulig bliver engagerede i quizzen.

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Opprettet: 18.12.2017

Sidst opdateret: 09.09.2019