Trådløs eller med ledning - hvad oplader mobilen hurtigst?
Stadig flere mobiltelefoner kan lades ved hjælp af trådløs teknologi, men er det egentlig bedre end at lade på den gode gamle måde? Her får du svaret.
Da iPhone 8 og iPhone X blev lanceret i efterårs, så blev det tydeligt at Apple også ønsker at satse på trådløs opladning, da de valgte at integrere Qi-teknologi i deres nye telefoner. Qi (som udtales ”chi”) er teknologien de allerfleste mobilmærker bruger for trådløs ladning, noget som betyder at de fleste opladere på markedet kan bruges på tværs af forskellige producenter.
- I dag har de fleste nye telefoner mulighed for trådløs ladning, og det vil sandsynligvis blive standarden fremover. Selvom mobilen understøtter det, så er du ikke nødt til at oplade trådløst, siger Truls Aleksander Hammer, produktchef for mobil hos Komplett.
SÅDAN FUNGERER DET: Ved hjælp af en metalspole i batteriet og en metalspole i opladeren skabes der et magnetfelt som overfører energi til batteriet. Illustration: VG PARTNERSTUDIO
Både batteri og oplader afgør hastigheden
Ifølge Hammer er det særligt to ting som påvirker hvor hurtigt en mobiltelefon kan lades op trådløst.
- Det første er batteriet i telefonen. Desuden vil selve opladeren også have noget at sige med hensyn til hastigheden, forklarer Hammer.
Samsung har for eksempel valgt og sætte batterier i som kan lades med en højere effekt end dem Apple har valgt, ifølge ComputerWorld, noget som gør at Samsungs nyeste telefoner ser ud til at kunne oplades hurtigere trådløst.
Mens iPhone 8 og iPhone X angiveligt skal tillade en maksimal effekt på 7,5 watt igennem trådløs ladning har andre producenter, som for eksempel Samsung, valgt batterier som kan modtage en effekt op til 10 watt. Til sammenligning leverer en ordinær iPhone-oplader en effekt på 5 watt, noget som får en til at tro at en kraftigere trådløs oplader vil lade hurtigere (men ikke hurtigere end en iPad-oplader som leverer en effekt på 12 watt igennem ledning).
Vi har testet trådløs ladning på iPhone 8
For at slå fast om der er forskel på trådløs og almindelig ladning på iPhone 8, så udførte vi et lille eksperiment hvor vi afladede batteriet helt på to telefoner. Vi lagde den ene telefon på en trådløs ladeplade, med effekt 7,5 watt, og den anden blev koblet til en almindelig iPhone-oplader, med effekt på 5 watt.
Sådan gik det:
0 minutter: Begge mobiler har 1 procent strøm.
10 minutter: Begge mobiler er ladet op til 10 procent. Opladerne er indtil videre lige hurtige.
15 minutter: Ledning: 19 procent. Trådløs: 17 procent.
0,5 time: Ledning: 29 procent. Trådløs: 24 procent. Ledning-opladeren begynder at tage føringen.
1 time: Ledning: 62 procent. Trådløs: 40 procent.
1,5 time: Ledning: 82 procent. Trådløs: 50 procent.
2 timer: Ledning: 100 procent. Trådløs 68 procent.
3 timer: Ledning: 100 procent. Trådløs: 94 procent.
3,5 timer: Ledning: 100 procent. Trådløs: 95 procent.
Vi brugte denne Belkin-oplader, som er en af de hurtigste trådløse opladere på markedet lige nu.
Forskeren forklarer lade-resultatet
Til at begynde med oplader begge telefoner omtrent lige hurtigt. Knut Bjarne Gandrud, som arbejder for forskningsfirmaet IMEC og forsker i næste generations batterier, forklarer at dette sandsynligt hænger sammen med at Li-ion-batterier lades op i forskellige faser, og har et kontrolsystem som gør at batteriet ikke altid tillader at lade på fuld effekt.
- Hensigten med dette kontrolsystem er at undgå at batteriet bliver udsat for noget som kan være skadeligt for batteriet, forklarer han.
Så du denne: Eksperterne tipser: Effektiv træning med Apple Watch
Da begge batterier nåede omtrent 20 procent, ”ræsede” den almindelige oplader fra den anden, selvom den trådløse har højere effekt – og teoretisk set skal lade hurtigst. Det indikerer at batterierne på det tidspunkt gik ind i en fase som tillader dem at lade på fuld effekt.
- Det stemmer at trådløse opladere vil virke trægere. I den trådløse oplader vil der være mere tab, da strømmen skal overføres fra ladestationen til mobilen via et elektromagnetisk felt. Tab vil typisk være varmeudvikling, både i ladestationen og i modtageren i telefonen, samt at ikke al energien som går ind i det elektromagnetiske felt bliver konverteret tilbage til strøm i telefonen, siger Gandrud.
Enkelt fortalt taber den trådløse oplader en del af effekten fordi noget af energien går med til at varme opladeren og telefonen op. Batterieksperten påpeger imidlertid at der nok vil komme bedre og kraftigere trådløse opladere på markedet med tiden.
Spiller du meget på mobilen? ”Arena of Valor” er et af de hurtigst voksende mobilspil
- Selv om du har mere tab ved trådløs ladning, så vil du kunne lade batteriet op hurtigere hvis du har en trådløs oplader som har højere effekt, og så længe at telefonen kan klare at tage imod denne effekt. For eksempel, en 15W oplader vil muligvis kunne oplade det samme batteri lige så hurtigt som en 10W oplader med ledning, forklarer han.
- I slutningen af eksperimentet kan det virke som at den trådløse oplader stoppede med at lade, og ikke vil lade batteriet op til 100 procent. Kan den trådløse oplader ikke lade batteriet helt op?
- Dette er spekulationer fra min side, men kontrolsystemerne i batteriet passer også på at batteritemperaturen ikke bliver for høj, og det kan tænkes at batteriet var for varmt til at kontrolsystemet tillod at det kunne lades mere. I så fald burde ladningen fortsætte efter et stykke tid.
Flere fordele ved trådløs ladning
Selv om den trådløse oplader ikke lader hurtigst i vores uformelle test, så er der flere gode grunde til at tage denne teknologi i brug.
- Ofte kan det være praktisk at have en trådløs oplader, for eksempel, på arbejdsbordet, i bilen eller på natbordet – eller der hvor du alligevel ligger telefonen fra dig, siger Hammer fra Komplett.
Desuden påpeger han at ladning om natten er tryggere med en trådløs oplader.
- Mange oplader telefonen i sengen. Ligger man i stedet telefonen fra sig på en ”dock” på natbordet, så er det meget bedre, afslutter han.
Flere telefoner understøtter trådløs ladning. Blandt andet fra Apple og Samsung:
Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett.
Oprettet: 25.01.2018
Sidst opdateret: 25.01.2018