fri returfri retur

Foto: iStock

Aldersgrænser på spil: Det betyder de

Hvad gør du når knægten på tolv plager dig fordi han vil spille et spil med en 18 års-grænse? Sådan forholder du dig til aldersmærkningen på spil.

For at beskytte børn og unge fra upassende indhold, så sættes der en aldersgrænse på computerspil, uanset hvilken slags platform de spiller på. Den europæiske standard for aldersmærkning, som også bruges i Danmark, hedder PEGI (Pan-European-Game-Information).

 - PEGI-mærket fortæller hvilken aldersgruppe et spil passer til. Mærket siger noget om indholdet i spillet, og skal hjælpe forældre til at træffe et informeret valg når de køber spil til deres børn, forklarer Espen Harring som er markedsføringsansvarlig for gaming hos Komplett.

EKSPERT: Espen Harring (t.h) anbefaler voksne at spille sammen med sine børn for at få indblik i hvad slags spil de eksponeres for. Her er han afbilledet med kollega Mikkel Melsom. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Mange børn spiller ”voksenspil”

Ifølge en undersøgelse som blev udgivet i 2017, spiller omtrent 40 procent af børn mellem ni og 16 år spil med en anbefalet aldersgrænse på 18 år. Grunden er, ifølge rapporten, at mange forældre overser de anbefalede aldersgrænser, og køber PC- og konsol-spil til sine børn, uafhængigt af mærkningen.

 - Det er ikke lovpligtigt at følge PEGI-mærkningen. Nogen børn tåler enkelte ting bedre end andre, så det er op til den enkelte forælder at vurdere hvad deres barn tåler, siger Harring.

ANBEFALET ALDERSGRÆNSE: Ved at følge aldersmærkningen kan forældre og værger bidrage til at sikre at børn ikke udsættes for upassende indhold. FOTO PRODUCENT.

Han forklarer at aldersmærkningen giver en god indikator på hvad spillet indeholder. Det er også vigtigt at forældre sætter sig ordentligt ind i rådgiverrollen, og ikke stoler blindt på PEGI.

 - Min anbefaling er at sætte sig ned og spille med sine børn. På den måde lærer du dig hvad spillet indeholder. Dette er specielt vigtigt hvis spillet er et online spil, hvor man spiller imod og chatter med andre spillere. Det er umuligt at kontrollere andres opførsel og det er desværre ikke muligt at komme udenom at der findes en del ”trolls” på nettet, siger Harring.

Læs også: Nyheder på vej: Disse spil glæder eksperterne sig til i 2018

 

Dette betyder aldersmærkningen

Alle spil som bliver officielt lanceret får en klassificering, og det er spilproducenterne selv som aldersmærker spillene. Hvilken aldersgrænse et spil får er afhængigt af blandt andet voldeligt indhold, banden og seksuelt indhold.

PEGI-mærkningen siger ikke noget om sværhedsgrad eller hvilke evner det kræver for at spille spillet. Et spil som for eksempel er mærket med ”3+” (3 år og opad), kan alligevel være vanskeligt for en treårig at spille.

Her er en oversigt over hvad aldersmærkning-mærkningen betyder:

ILLUSTASJON: PEGI/VG PARTNERSTUDIO

 

Der findes otte forskellige indholdsmærker:

ILLUSTRASJON: PEGI/VG PARTNERSTUDIO

Fuld kontrol

Udover at følge PEGI-mærkningen, så findes der nogen enkle knep som forældre kan bruge for at få bedre kontrol over hvad børnene eksponeres for. De fleste nyere trådløse routere har for eksempel mulighed for at aktivere ”forældrekontrol”, hvor man enkelt kan administrere hvad slags type indhold og hvilke hjemmesider børnene kan få adgang til.

 - Jeg har en datter på fem som flittigt bruger iPad. Jeg tænker at jeg skal være klar over alt hvad mit barn ser på. Derfor har jeg linket datterens iPad til et børnefilter på hjemmenetværket. På den måde har jeg bedre kontrol, forklarer Harring.

Denne mesh-router fra TP-link har enkle og intuitive forældreindstillinger som gør det let at sørge for at børnene er trygge på nettet:

Når man sætter et børnefilter op på netværket, så skal man være klar over at ikke alle filtre formår at stoppe alt.

 - Filtrering fungerer som regel vældig godt på vold eller grafiske scener, men sprog kan være vanskeligt for filtre at stoppe, siger eksperten.

 

Pas på YouTube

YouTube er en af de vanskeligste kanaler at passe på som forælder. Selv om der findes filtrering på YouTube, kræver det at dit barn er logget ind med en ”under 18”-profil. Det gør det vældig vanskeligt at kontrollere hvad slags indhold dit barn ser. Harring mener derfor at voksne gerne kan se på YouTube – både alene og sammen med børnene.

 - Det har blevet ekstremt populært at se på ”gamere” på YouTube som streamer og kommenterer mens de spiller. Desværre er det svært varierende niveau på indholdet hos de forskellige ”youtubere”. Ikke alle kanaler er lige børnevenlige, siger han og fortsætter:

 - Brug YouTube til at søge efter spil som du ved at dit barn er interesseret i. Så finder du både spiltrailere fra de forskellige spilproducenter og de mest populære streamere – så får du god oversigt over hvad barnets favoritspil indeholder, siger han.

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett.

Oprettet: 08.02.2018

Sidst opdateret: 08.02.2018