Så enkelt får du mere hukommelse som gør PC’en hurtigere
MULTITASKING: Mangle oplever at bærbaren bliver langsom når de gør flere ting samtidigt. Det skyldes ofte at maskinen ikke har nok hukommelse. FOTO: Fotolia

Langsom PC? Så enkelt får du mere hukommelse som gør PC’en hurtigere

Published at 03. okt 2018 10:13, Updated at 03. okt 2018 10:27

At åbne en bærbar er ikke noget alle gør, men det er ikke besværligt, og nye dele kan give maskinen betydelig bedre ydeevne.

Smart har tidligere skrevet om hvordan du skifter til en SSD harddisk, og hvorfor det er en god løsning for langsomme bærbare. Næsten ligeså vigtigt som en god harddisk, er det at din bærbar har nok hukommelse, bedre kendt som RAM.

Læs mere her: Så enkelt skifter du harddisken selv

- Hvis harddisken er langtidshukommelsen til din computer, så kan hukommelsen beskrives som korttidshukommelsen, siger Pål Fredrik Berg, kategorichef for Komplett-PC’er hos Komplett.

Harddisken opbevarer alt indholdet på computeren uddyber han, mens hukommelsen passer på det du gør netop nu, for eksempel hjemmesiderne du har åbne eller filmen du ser.

- Hvis du ikke har nok plads i korttidshukommelsen, så tvinger du computeren til at gå helt ind til langtidshukommelsen for at gøre sit arbejde. Hvis det sker, vil alt gå meget langsommere.

Hvis du har en langsom computer, så er det ofte muligt at mangel på hukommelse er problemet, specielt hvis din harddisk er ny. Heldigvis er det ikke vanskeligt at gøre noget ved problemet.

EKSPERTEN: Kategorichef for Komplett-PC’er, tjenesten for PC-produktion hos Komplett, Pål Fredrik Berg. FOTO: Komplett

Trin 1: Find den rigtige hukommelses-type

- At installere mere hukommelse er mindst ligeså enkelt som at skifte en harddisk, siger Berg.

- Du behøver ikke gøre særligt meget mere end at åbne computeren, og lukke den igen. Det er klaret på fem minutter.


Han forklarer at det eneste du skal vide på forhånd, er hvilken slags hukommelse din computer bruger.

- Den lille, men vigtige, detalje du skal have med dig, er om hukommelsen i din maskine er af typen DDR2, DDR3 eller DDR4, forklarer han.

- Hvis du er usikker, så kan du hente et gratis program ved navn ”CPU-Z”, som viser dig din hukommelses-type.

ANALYSE: Programmet CPU-Z fortæller dig alt om din computer. Under fanen ”Memory” står der hvilken type og mængde RAM du har. Her er typen DDR3 og mængden er 4 gigabyte. FOTO: Screenshot CPU-Z

Når du har fundet ud af hvilken DDR-type bærbaren bruger, skal du blot købe RAM-klodser af den type. På Kompletts hjemmeside kan du se eksempler på de forskellige klodser.

- Der er som oftest plads til to RAM-klodser i en bærbar. Og for at undgå komplikationer er det bedst at købe to nye, i stedet for at kombinere én ny og én gammel.

Trin 2: Find ud af hvor meget RAM du skal bruge

Det næste spørgsmål er hvor meget hukommelse du egentlig har brug for, og det afhænger af hvordan du bruger din computer.

Berg fortæller at nye bærbare normalvis bliver leveret med mellem 4 og 16 gigabyte (GB) RAM.

- Hvis din computer har 4 GB hukommelse eller mindre, så vil jeg på det kraftigste anbefale dig at opgradere til mindst 8 GB, siger han.

Kai-Eivind Marthinussen, som driver Spilforummet.no, er enig i at 4 GB er for lidt.

- For os som spiller har standardstørrelsen længe været 8 GB, men nu begynder mange spil at kræve 16 GB.

GAMING-PC: Hardwaren til en PC der er bygget til gaming er meget kraftigere end en normal bærbar. FOTO: Kai-Eivind Marthinussen.

Marthinusen forklarer at spil kommer med et sæt af minimumskrav, og et sæt af anbefalet udstyr.

Hvis du kun opfylder minimumskravene, vil du ikke nødvendigvis få en god oplevelse. Det betaler sig at have mere end lige præcis nok.

- I tillæg kræver store spil en god computer på alle områder, ikke bare RAM. Så hvis du har en billig bærbar med lidt hukommelse, vil mere hukommelse ikke i sig selv hjælpe på oplevelsen, fortsætter han.

Bruger du imidlertid computeren til mindre krævender opgaver, som kontorarbejde, surf på nettet, og streaming af film, vil en bærbar med 8 GB RAM holde længere, mener Berg.

- Hvis du er en meget beskeden bærbar bruger, kan du også klare dig med 4 GB. Men det giver dig tydelige begrænsninger.

Læs mer: Sådan vælger du det rigtige gamingudstyr til din PC

Trin 3: Åben bærbaren og byt klodserne

Når du har købt RAM-klodserne du skal bruge, mangler du bare et lille arbejde med at installere dem.

Først skal du vende computeren på hovedet, og åbne den fra undersiden af karosseriet. Detaljer om hvordan du åbner din computer finder du i artiklen om at bytte harddisk. Husk at frakoble alt strøm, at arbejde i et rum uden statisk elektricitet og gemme alle de skruer du fjerner.

Efter du har fjernet undersiden af karosseriet, skal du finde ud af hvor RAM-klodserne sidder.

- Som oftest er der to brikker inde i maskinen allerede, men nogle bærbare kommer med én klods og én ledig plads, siger Berg.

Han fortæller at RAM-klodserne er rektangulære og ikke mere end et par centimeter lange.

EN PLUS EN: Denne bærbar en én RAM-klods (gul firkant) og én ledig plads (rød firkant). FOTO: VG Partnerstudio

- Hvor de sidder, varierer fra maskine til maskine. Men de er lette at finde og sidder i hvert sin plads, ofte under et dæksel.

Berg forklarer at du skal lirke de gamle klodser ud af deres plads, og derefter indsætte de nye på samme måde. Det kan ikke lade sig gøre at sætte klodserne i på en forkert måde, og når du hører et lille klik ved du at de er på plads.

Med de nye RAM-klodser trygt installeret, er det bare at skrue undersiden af karosseriet på igen.

- Computeren vil med al sandsynlighed sige at den har opdaget ny hukommelse, og spørge dig om den nye hukommelses mængde er korrekt. Det skal du bare bekræfte. Det kan også være at PC’en ikke informerer om noget.

- Uanset vil maskinen fungerer præcis som før. Ingenting af det du har gemt vil være væk eller forandret.

Marthinussen fra Spilforummet mener at RAM-klodser er en af de smarteste dele at bytte ud på normale bærbare computere.

- Bruger du ofte flere programmer på én gang, så er tilstrækkelig hukommelse afgørende. Det er en enkel og billig opgradering som kan gøre stor forskel, sigen han.

Skal du købe ny bærbar snart? Fire gode grunde til at vælge en 2-i-1 computer