fri returfri retur

Overvejer du at skifte din PC-skærm eller købe et nyt gamingheadset for at gøre spilleoplevelsen bedre? Her er gaming-ekspertens råd til hvordan du finder det udstyr som passer til dig.

- Når det gælder mus, tastatur og headset er der mange som har personlige præferencer – og hvad du skal foretrækker bør klart spille en væsentlig rolle, når du skal investere i gamingudstyr, siger Espen Harring, spilansvarlig i Komplett.

Han er naturligvis selv en ivrig gamer, både på konsol og PC, men han bruger mest tid på spil foran PC-en.

GAMER: Espen Harring bruger gerne fritiden til at game, og da er det vigtigt med det rigtige udstyr, blandt andet en god gaming-stol. FOTO: PRODUSENTEN/PRIVAT

 - Personligt kan jeg bedst lide store tastaturer, jeg kan godt lide den taktile følelse man får af et mekanisk tastatur. Men de som spiller FPS (førstepersons skydespil) ønsker ofte meget kompakte tastaturer, eftersom de gerne vil nøjes med at bruge få taster, når de spiller, forklarer Harring.

Hvad slags spil du spiller, har med andre ord også en betydning for hvad slags udstyr der passer til dig.

 - Dermed er det vanskeligt at give gode anbefalinger som passer til alle, men her er specifikationerne, som er relevante og gode at huske – og produkterne som er mest populære hos os netop nu.

PC-skærm

Hvis du har lagt både tid og penge i at bygge en kraftig gaming-PC, bør du også have en PC-skærm som passer til maskinen.

- Det hjælper ikke noget at have et rigtig godt grafikkort på PC-en, hvis du ikke har en god nok skærm, konstaterer Harring.

Når man spiller er det vigtigt at billedet opdateres så hurtigt og præcist som muligt, og så præcist som muligt, og da er det afgørende at skærmens opdateringsfrekvens (Hz) er høj nok og at responstiden (ms eller millisekunder) er lav.

Interesseret i E-sport? Sådan kan DU blive en professionel gamer.

 - Nogen mener, at øjet ikke kan se forskel, men jeg mener personligt, at der er stor forskel på en skærm med 60 Hz og en med 144 Hz. Hvis man kan se at nogen dukker op rundt om et hjørne lidt hurtigere, kan have stor betydning i et spil.

Hans anbefaling er derfor at vælge en skærm med opdateringsfrekvens på mindst 144 Hz og en responstid på mellem én og to millisekunder. Når det gælder størrelse er det mest almindeligt med skærme i størrelsen 24-27 tommer, selv om der også findes langt større skærme på markedet.

Tastatur

Mens de fleste af os bruger de såkaldte membran- eller ”rubber dome” tastaturer i dag, foretrækker mange gamere mekaniske tastaturer. For dem som husker de tunge og støjende tastaturer fra 80- og 90-erne, er dette den type tastatur vi snakker om.

På sådanne tastaturer har hver enkelt knap en separat kontakt eller switch, som gør, at du ikke behøver at trykke knappen helt ned før de reagerer. Og det er også derfor de egner sig godt til gaming.

Her kan du vælge imellem forskellige tryksensitivitet og hvad slags tilbagemelding tasterne skal give. Af de tastaturer, der bruger producenten Cherry switches, er varianterne Cherry MX Red og Cherry MX brown de mest populære, forklarer Harring.

 - Switchene er helt sikkert vigtige for mange, men hvilken en du bør vælge, er et spørgsmål om smag og behag.

Noget andet som er vigtigt at tænke på, er størrelsen af tastaturet.

 - Rigtig mange FPS-spillere (førstepersons skydespils-spillere) ønsker tastaturer uden numeriske taster i siden – mens andre gamere vil have store tastaturer med mulighed for at tilpasse flere taster.

Mus

Når det gælder om at vælge den rigtige type gamingmus bør du ifølge eksperten tænke over hvad slags greb du har.

 - Jeg har for eksempel et håndfladegreb, og har valgt en mus derefter.

Med håndfladegreb mener Harring, at hele håndfladen lægger over musen. Andre har et såkaldt ”klo-greb”, som betyder at fingrene ikke ligger indtil, men skaber et åbent rum over musen.

I den henseende er det værd at huske begrebet DPI (”dots per inch” eller punkter per tomme), en specifikation, som fortæller hvor hurtig eller følsom musen er. Hvis du for eksempel spiller et førstehånds skydespil er det helt afgørende med høj DPI.

 - Hvis du spiller store multiplayer-spil kan det også være godt at have flere taster på musen, men det er som regel helt overflødigt for FPS-spillere.

Læs også: Sådan får du liv i den gamle spillekonsol

Headset

Det allervigtigste ved et godt gamingheadset er klart lyden, og at headsettet er behageligt at have på. Mens mange gamere foretrækker ”over-ear” varianter, er der mange som bedst kan lide ”on ear” hovedtelefoner – som ligger på og ikke over øret.

 - Det, at lyden er mest mulig retningsorienteret er også meget vigtigt, sådan at du for eksempel kan høre hvor skuddene kommer fra. Det kan du med et headset med 7.1 surround, eller såkaldt virtuel surround, så længe programvaren er god nok.

 - Derudover er en mikrofon også et must. Her er det også vigtigt at lyden ikke knitrer, så dem du spiller med ikke bliver forstyrrede. Personligt kan jeg bedst lide, når man kan vippe mikrofonen væk, forklarer Harring.

Læg mærke til specifikationer som 7.1 surround eller virtuelt surround for lydkvalitet, og støjreduktion og ekkoreduktion for mirkofon.

Læs også:Få en bedre spiloplevelse, med det rigtige gaming-headset

Stol

Sidst men ikke mindst, er det vigtigt at tænke på hvordan du sidder foran PC-en, og mange vil gerne investere i en behagelig gaming-stol.

 - Igen, så har folk jo forskellige præferencer når det gælder valg af stol. Mit råd er, at bruge lidt flere penge på det, og vælge et etableret mærke. Du skal trods alt bruge meget tid på at sidde i den.

Hvis du vælger en stol i læder, skal du være opmærksom på, om den har en god nok luftning, og du skal huske at vælge en stol, som passer til din højde og vægt.

Gaming tilbehør

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 12.10.2017

Senest opdateret: 13.09.2019