fri returfri retur

MOBILSTYRET: Hjemme hos Eirik Norman Hansen er dørlåsen ”smart”. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Smarte hjem: Fem grunde til at bytte til digital dørlås

Enhver person vil sætte pris på at have en ting mindre at miste, men der er flere fordele med at bytte den gamle dørlås ud end at slippe for at skulle bruge nøgle, mener teknologientusiasten.

Der kommer stadig ny teknologi og nye smarte ting som kan gøre hverdagen lettere for dig. Du har muligvis allerede et smart-TV, trådløse højtalere eller lyspærer du kan styre med mobilen. Men de fleste af os går stadig rundt med nøgleknippe – som man hurtigt kan glemme hvor man har lagt.

Stian Olsen, produktchef hos Komplett, har selv monteret en digital dørlås på sin fordør. Han fortæller at det er en relativ enkel proces – så længe at du ikke har ti tommelfingre.

 - Du vil nok bruge omkring to timer på at bytte alt ud og have døren klar. Brugsanvisningen er vældig enkel at følge, og så længe du har en ganske ny fordør, så vil dørlåsen højst sandsynligt passe, forklarer Olsen.

Er du usikker på om dørlåsen fra Yale vil passe hjemme hos dig, så kan du finde mere information på deres ”spørgsmål og svar”-side her.

Læs også: Sådan får du et smart hjem allerede i dag

 

Kjøp Yale Doorman dørlås HER

 

Hjemme hos teknologientusiast Eirik Norman Hansen er dørlåsen også ”smart”, og hele familien bruger kode og ikke nøgle for at komme ind ad døren. Hansen er administrerende direktør i selskabet Itch Design AS, og holder foredrag om markedsføring, gadgets, trends og teknologi.

Hansen opsummerer fem af fordelene med den digitale dørlås:

 

1: Vælg imellem kode, app eller nøglebrikke

Når du sætter dørlåsen op, så kan du bestemme om hver bruger skal have sin egen kodebrikke og unikke kode – eller om alle skal bruge den samme kode for at åbne døren. Desuden kan alle åbne og låse døren direkte i app’en.

 - Hos os har alle familiemedlemmerne hver sin kode til døren. Da kan man se i app’en hvem som er hjemme, og når alle er kommet hjem, forklarer han og tilføjer:

 - Det er ikke alle der synes at det er sjovt, måske. Men du har i hvert fald muligheden for at gøre det.

 

Du kan købe ekstra nøglebrikker, hvis du ønsker flere end dem der følger med dørlåsen:

2: Opret koder som gælder i visse tidsrum

En anden ting Hansen mener en vældig praktisk er, at du kan oprette ”tidskoder”. Har du for eksempel vaskehjælp eller hjemmesygepleje, så kan du give dem egne koder til dørlåsen.

  - Du kan bestemme at en kode skal gælde i visse tidsrum, for eksempel kun på torsdage. Det giver dig en større sikkerhed sammenlignet med at bruge ekstra nøgler, som kan komme på afveje.

 - Og skulle koden blive glemt, så kan jeg åbne døren i app’en, tilføjer han.

 

3: Lav midlertidige koder som sletter sig selv

Hvis du venter på at få en pakke leveret til døren, eller pludseligt har behov for at en håndværker skal kunne komme ind i boligen, så kan du hurtigt sætte op en midlertidig kode som gælder i 24 timer.

 - Hvis du ikke har mulighed for hurtigt at stikke forbi dit hjem, så er det en vældig smuk løsning. Desuden slettes koden af sig selv, så at du ikke skal huske på at fjerne den bagefter, forklarer Hansen.

Så du denne? Sådan kan det smarte hjem se ud om ti år

Han påpeger at du selv må vurdere om du kan stole på dem som du giver koden til, men skulle det for eksempel gælde en hurtig pakkeleverance, så kan du enkelt tjekke i app’en om døren er blevet lukket og låst efter at pakken er blevet leveret.

Dørlåsen kommer i forskellige design, så at de passer til de fleste hjem:

 

Kjøp Yale Doorman dørlås HER

 

4: Lås døren automatisk

Når du går hjemme kan du låse døren ved at bruge tastaturet på låsen, eftersom at du ikke har nogen fysisk nøgle. Men en mere simpel måde er at aktivere automatisk låsning.

 - Så låser døren af sig selv når du går hjemmefra. Og siden du kan bruge både kode, brikke og mobil, så behøver du ikke at være bange for at låse dig ude.

5: Kan kobles til flere gadgets og tjenester

Hvis du ønsker at bruge dørlåsen sammen med et alarmsystem, så findes der flere aktører som tilbyder flere smarte løsninger, for eksempel Verisure.

 - Du kan gøre meget i app’en som følger med, men hvis du kobler låsen til et alarmsystem bliver udvalget af tjenester endnu større. Du kan for eksempel slå alarmen fra automatisk når døren låses op, eller du kan tilslutte andre gadgets, såsom et overvågningskamera.

Desuden ”snakker” låsen både med Google Home og Amazon Alexa, så at du kan styre både lås, alarm og kameraer ved hjælp af deres taletjenester. Apple Homekit understøtter ikke Yale-låsene på nuværende tidspunkt, men låseproducenten har annonceret at det vil komme.

Videoringeklokke er et af produkterne du kan koble til låsen:

Oprettet: 16.02.2018

Sidst opdateret: 16.02.2018