Mesh-netværk giver bedre dækrning
SMARTERE OG BEDRE: Mesh-netværk giver bedre dækrning, og fungerer bedre i større boliger end en range extender, også kaldt forstærker eller repeater. FOTO: FOTOLIA

Alt du behøver at vide om Mesh-netværk

Published at 10. jan 2019 11:45, Updated at 03. sep 2019 09:03

Her er alt du behøver at vide om netværkssystemet, der giver dig god dækning i alle hjørner af hjemmet.

At netværkets dækning ikke er lige god i hele huset, er et problem mange kan genkende.

- Dette problemet bliver løst ved at montere en ”ranger extender”, som forstærker ruterens signaler, forklarer Bjønr-Ivar Nordbø, nordisk produktchef for netværk og smarte hjem hos Komplett, og fortsætter:

Men hvis du har problemer med dækningen og overvejer at udbytte routeren, så bør du vælge et mesh-system.

Læs om det her: Sådan får du hurtigere internet i hjemmet

Stabilt netværk i alle rum

Mesh-systemerne består af flere små radiosendere som fungerer på samme måde som en trådløs router. Systemet består af en eller flere små enheder, som modtager, sender og forstærker det trådløse netværk.

Der er efterhånden dukket flere mesh-netværk leverandører op på markedet – en af dem er TP-Link som leverer hjemmenetværkssystemet Deco.

- Systemet består af flere små knudepunkter, som hele tiden arbejder sammen for at skabe mest muligt stabilt netværk, med det resultat at du får en stærk dækning uanset hvor i huset du befinder dig, forklarer Vidar André Iversen, salgschef i TP-Link og fortsætter: I hus og større lejligheder findes det typiske dæknings hindringer, som murstensvægge, badeværelser, glasvægge eller lignende. Traditionelle routere har kun ét sendepunkt, og har derfor ingen mulighed for at dække områderne bag disse hindringer. Med mesh kan du gå udenom disse hindringer og få god dækning overalt.

Sådan fungerer mesh

Til forskel fra en router med en ”range extender” koblet til, vil enhederne i mesh-systemet sende lige stærke signaler – så længe de ikke er placeret meget langt fra hinanden, forklarer netværkseksperten.

- Enhederne i mesh-netværket er lavet for at snakke sammen, noget som gør at intelligensen er meget højere end på range extendere.

ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO

Måden range extenderen, eller forstærkeren, fungerer nemlig ved at oprette et nyt netværk, baseret på signalet som det er hvor den er monteret.

Som følge af det kan mobiltelefoner, tablets og bærbare computere ikke altid finde ud af, at bytte fra det ene netværk til det andet, når du bevæger igennem din bolig.

Dette problem er imidlertid ikke til stede på mesh-netværk, hvor hver enhed styrker Wi-Fi signalet, og tilkoblede enheder slipper for at bytte imellem dem.

ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO

Siden vi kobler flere og flere enheder og smarte hjem-løsninger til nettet derhjemme, bliver kravet for internettet og dækningen større. Har du for eksempel smarte lyspærer eller en vejstation udenfor huset vægge, er du afhængig af at få en dækning der også, siger Nordbø.

Fik du denne med dig? Mesh-netværk: få knaldgodt netværk der hjemme

Legende let montering

Så tænker du måske: Hvad behøver jeg egentlig og hvordan monterer jeg et mesh-netværk?

- Læg alt andet fra dig. Køber du et mesh-system, har du alt hvad du behøver, forklarer Nordbø.

Tjek også: Seks tegn på, at du skal udskifte din PC

Med de fleste mesh-systemer er routeren nemlig bygget ind, således at alt du behøver at gøre er, at sætte dit ethernet-kabel fra en af mesh enhederne til dit modem.

- Enhederne snakker sammen trådløst, men hvis du har mulighed for at trække et kabel til hver af dem, vil det give endnu bedre dækning, påpeger eksperten.

Når du har placeret enhederne i din bolig, henter du en app ned til din telefon, og med nogle få tryk er nettet kørende.

- Der er pære let!

Tjek hvilke mesh-netværk netværkseksperten anbefaler her: