TJEK BATTERIKAPACITETEN. Er det på tide at skifte batteri på din laptop? Tjek selv. FOTO: iStock

Tjek levetiden på laptop-batteriet

Hvis din bærbare kun fungerer med opladeren sat i, er det klart tegn på, at du trænger til et nyt batteri. Her ser du, hvordan man tjekker batterikapaciteten uanset maskinens alder.

Hele ideen med en laptop er netop, at den kan bruges bærbart, og trods god batteritid, har alle batterier begrænset levetid.

Tjek også: Sådan får du hurtigst muligt internet derhjemme

Det er nemt at se, hvordan det står til med batteriets levetid, og hvis det er på tide at skifte, kan du se hvordan her.

 

Har du Mac, kan du tjekke batteriet således:

Apple foreslår at bytte batteriet, når en Mac har nået et vist antal ladecykluser. Som regel er der en grænse på 1000 cycluser på de fleste Mac-maskiner, men dette kan variere. Antallet af cyckluser kan du finde i oversigten på Apples egen support-side: https://support.apple.com/da-dk/HT201585

Du spørger måske, hvad en ladecyklus er? Helt enkelt drejer det sig om en fuld afladning med efterfølgende opladning. Det vil sige når du har tømt batteriet helt og og ladet det helt op igen. Hvis du lader batteriet halvt to gange, vil dette registreres som én ladningscyklus.

MAC

LET AT TJEKKE: Har du bærbar Mac, er det nemt at aflæse batteriets status.  FOTO: PRODUCENTEN

Her er opskriften på, hvordan du finder levetiden på batteriet på din Mac, dvs. antal ladecykluser:

1. Tryk på Alt-knappen (⌥) og klik på æblelogoet () øverst i venstre hjørne.

2. Vælg Systeminformation.

3. Klik på Strømstyring - den finder du under hardware-fanen.

4. Batteriinformation og Information giver dig status på cyklusantal og tilstand.

Er du studerende og på jagt efter en PC? Her er ekspertrådene, du bør følge

 

Har du Windows-laptop? Her finder du batteriets levetid:

Bærbare med Windows-OS har ikke kun én løsning. De forskellige producenter har sat batteriets levetid op på forskellige måder. Vi har set på, hvordan du finder frem blandt vores bestsellere.

Tjek også? Derfor bør du vælge en 2-i-1-PC som studerende


Lenovo

Producentens support kan fortælle, at de har egen programvare på deres bærbare maskiner med denne information. Programmet varierer imellem de forskellige enheder, men på samtlige modeller findes denne funktion under Lenovo Settings. Enkelte modeller har Energy Manager, andre har Power Manager eller lignende. Her vil du enkelt få en oversigt over batteriets levetid. Se efter batteriikonet til programmet helt nederst til højre på startlinjen.

LenovoBATTERIPROGRAM: Lenovo har software, der holder dig opdateret om batteriets levetid. FOTO: PRODUCENTEN

HP kan oplyse, at de har samlet sine tests under F2-knappen (Ved at holde tasten inde ved opstart af maskinen). I test mode kan du ud over kapacitet og generel information kortlægge batteriets helbred og teste dette.

Kundeservice hos Acer og Asus kan oplyse, at der ikke er forudinstalleret software på deres bærbare, der informerer om batteriets levetid.

Har du læst? Således bliver du en mester til Google-søgninger

Derudover har maskiner med Windows et batteriikon på startlinjen. Symbolet angiver hvor meget batterikapacitet, der er tilbage, og hvor længe der er til du bør lade batteriet. Hvis den tid computeren kan stå tændt på batteri er gået mærkbart ned sammenlignet med en ny PC, er det måske på tide at udskifte batteriet. Der findes en række varianter af software til måling af batterikapacitet på computeren, men producenterne anbefaler dem ikke.

 

Batterier er forbrugsvare

Uanset brug, vil dit PC-batteri få ringere kapacitet over tid. Når batteriets uptime er blevet betydeligt kortere, er det ikke sikkert, du kan kræve reklamation, eftersom der er gået rimelig tid.

Forbrugerombudsmanden kan bekræfte, at PC-batterier er en forbrugsvare, men at man som forbruger bør kunne forvente en levetid på 2,5 til 3 år. Lenovos kundeservice kan oplyse, at deres kunder har reklamationsret på dødt batteri de første to år efter et køb. Hvis batteriets kapacitet bliver betydelig forringet i løbet af det første år, er det også dækket af reklamationen ifølge producenten.

  

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett.

Oprettet: 04.07.2017

Sidst opdateret: 04.07.2017